Jedyna wada sałatki to to, że znika natychmiast ze stołu. Śledzie to ciągle dość tanie bogactwo cennych tłuszczy NNKT - najlepszego paliwa dla mózgu, serca i wzrostu.
Składniki
2-3 łyżki najlepiej domowego majonezu lub śmietany
2-3 łyżki soku z cytryny
1, 5 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości
1 małe jabłko
1 mała czerwona cebula
pęczek natki z pietruszki (rewelacyjny dodatek)
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz
Przygotowanie
1. Wymoczone śledzie (śledzie najlepiej moczyć przez noc w zimnej wodzie) kroimy w paseczki lub w kostkę. Kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
2. Cebulę siekamy na drobniutko. Dodajemy do niej cukier i trochę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by puściła wszystkie smaki.
3. Siekamy bardzo drobno natkę z pietruszki (można ją zmiksować razem z majonezem lub ze śmietaną). Mieszamy z majonezem lub ze śmietaną. Obrane jabłko kroimy również w drobną kostkę. Dodajemy do śmietany. Dodajemy także cebulę, chrzan, sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie mieszamy. Sos może się wydać słodki w smaku, ale nie martwcie się, ze śledziem będzie idealny.
4. Sos chrzanowy łączymy ze śledziami i ponownie mieszamy. Dobrze by było, gdyby sałatka przed jedzeniem nieco odpoczęła i się przegryzła, ale z praktyki wiem, że rzadko kiedy jest to możliwe...
Pozdrawiam wszystkich, zaglądających do Domogrodu i zapraszam ponownie.
Zobacz inne łatwe przepisy:
Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w oleju
śledzie z papryką
Śledzie w majonezie
Śledzie w jogurcie
Zobacz inne łatwe przepisy:
Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w oleju
śledzie z papryką
Śledzie w majonezie
Śledzie w jogurcie