Translate

sobota, 10 sierpnia 2013

Biszkopt z trzech jaj idealny na spody

Domogród
Latem, kiedy żar leje się z nieba, wybieram najczęściej dietetyczne ciasto biszkoptowe z lekkimi masami, z jogurtem, galaretką lub serem.
Biszkoptowy spód można zrobić już nawet z dwóch jaj, będzie wtedy nieco cieńszy. Jeśli użyjecie tortownicy o mniejszej średnicy (moja ma 27 cm) to spód będzie wyższy. Wszystko zależy od tego, jaki macie pomysł na ciasto i jaką planujecie jego wysokość. Zasada jest prosta
- na jedno duże jajo, dajemy jedną kopiastą łyżkę stołową mąki tortowej.



Składniki


3 duże jaja

1/3 szklanki cukru

3 kopiaste łyżki mąki tortowej
(To bardzo nieprecyzyjna miara, ale można przyjąć objętość 3/5 szklanki, czyli około 150 ml. Jeśli jaja są bardzo małe, zmniejszamy tą ilość do połowy szklanki, albo dodajemy jedno małe jajko)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/5 szklanki gorącej wody

szczypta soli i aromat, na przykład otarta skórka z cytryny, dodawana na sam koniec (jeśli będziemy nasączać biszkopt, dodatek aromatu nie jest konieczny)

Przygotowanie biszkoptu. 


Jeśli nie wyjęłam jajek odpowiednio wcześniej z lodówki, ułatwiam sobie robotę i wkładam je na kilka minut do dość ciepłej wody. W międzyczasie mieszam mąki, odmierzam cukier i wykładam tortownicę papierem do pieczenia (nie smarujemy boków tortownicy, dzięki temu ciasto ma się czego trzymać i nie rośnie w charakterystyczną górę). W czajniku podgrzewam trochę wody. Wybijam zagrzane jaja (wtedy o wiele łatwiej oddzielają się od białek - oczywiście kupujemy jaja najlepszego gatunku i przede wszystkim świeże). Nastawiam piekarnik na 175 stopni Celsjusza, funkcja grzałka góra-dół, środkowa półka, bez termoobiegu. Piekarniki są różne, dlatego dostosowujemy parametry indywidualnie do potrzeb. Jedne bardziej pieką z góry, drugie bardziej z dołu - kwestia czasu, wyczucia a czasami wymiany piekarnika. Do białek wrzucam szczyptę soli i miksuję na sztywno, do słynnej próby odwróconej miski. Jeśli białko nie wyślizguje się, zaczynamy dodawać partiami cukier i dalej miksujemy na aksamitną bezę. Do żółtek dodaje gorącą wodę, chwilkę bełtam i dodaje do piany, krótko miksując całość. Odstawiam robot, dodaje w dwóch rzutach, przez sito wymieszane mąki i delikatnie mieszam łyżką, zagarniając masą biszkoptową od spodu ku bokom i środkowi, by mąka dobrze się połączyła. Staramy się nie przedłużać, by nie usiadła piana. Wylewamy ciasto do tortownicy i czym prędzej wstawiamy do nagrzanego piekarnika na czas około 25 minut. 




2 komentarze:

  1. Witam. Zrobiłam biszkopt według tego przepisu i cudnie wyszedł - jest płaski i równiutki , wręcz idealny na spód Podobają mi się Pani przepisy i sposób ich objaśniania. Pozdrawiam. Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za relację z testowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne