niedziela, 23 grudnia 2012

Sałatka śledziowa w sosie paprykowo-pomidorowym


sałatka śledziowa w sosie paprykowo-pomidorowym

Składniki


6 wymoczonych filetów śledzi matias
3 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
1 papryka
pół jabłka
pół szklanki gęstego sosu pomidorowego lub dwie płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżka papryki czerwonej słodkiej
4-5 łyżek oleju
1 łyżka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny lub limonki
sól, pieprz, cukier - do smaku

 

Przygotowanie


Wymoczone śledzie kroimy w grubszą kostkę i skrapiamy octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, jabłko, paprykę, cebulkę (Cebulę można poddusić na oleju), sos pomidorowy i przyprawy. W rondlu rozgrzewamy olej na niewielkim ogniu. Do lekko rozgrzanego oleju wsypujemy mieloną słodką paprykę. Kiedy olej zabarwi się pięknie na czerwono, zdejmujemy szybko rondel z ognia, by nie przypalić papryki. Po czym dodajemy sos pomidorowy i chwilkę podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i mieszamy. Wystudzony sos paprykowo-pomidorowy dolewamy do sałatki i ponownie wszystko mieszamy. Sałatka śledziowa smakuje wybornie i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.