sobota, 19 października 2013

Gulasz idealny z bukietem świeżych warzyw jak zrobić

Zima coraz bliżej a zapotrzebowanie na energię wzrasta, zwłaszcza, kiedy wracamy z pracy przewiani i nadziębnięci. Gulasz, tak naprawdę, to bardzo łatwe danie.

W. Domogród

Wystarczy poświecić mu tylko kilkanaście minut na pokrojenie mięsa i warzyw, odpowiednio przyprawić a dalej poradzi sobie sam. Przydałaby się stara kuchnia, by go przygotować tak, jak do tej pory robią to niektórzy Francuzi, czy Włosi, żeby ragout (gulasz), pyrkało delikatnie na gorącej płycie przez pół dnia.

Składniki


W. Domogród


pół kilograma mięsa (wasz wybór, jakie mięsko preferujecie: wołowina, cielęcina, wieprzowina,
jagnięcina, indycze)

20-30 dag podduszonych grzybów-leśnych lub pieczarek

3/4 szklanki przecieru domowego lub nieduży koncentrat pomidorowy

3 średnie marchewki

1 spora pietruszka

połówka średniego selera

1 por (jasna część)

1 średnia cebula

3 pazurki czosnku

50 ml czerwonego wina lub połowę tej ilości octu owocowego lub winnego

2 łyżki oleju do podsmażenia mięsa i cebulki

pęczek natki z pietruszki

płaska łyżeczka ziół prowansalskich lub inne wg uznania

sól i pieprz (lub chili, czy imbir)



Przygotowanie



Umytą marchew, pietruszkę, selera, kroimy w kostkę. Siekamy cebulkę. 

W garnku, który nadaje się do wstawienia do piekarnika, rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki pokrojonego dosyć grubo mięsa. Krótko podsmażamy. Gdy zrobi się białe, dosypujemy cebulę. Kiedy się zeszkli, ścieramy czosnek i ponownie krótko podsmażamy. Wlewamy wino. Dodajemy warzywa (oprócz pora i natki z pietruszki), przecier, przyprawy według uznania ( na przykład liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego - byle nie za dużo - ja nie dałam, gdyż akurat te zioła, gdy długo się pichcą, zanadto dominują smakowo). Kiedy się całość zagotuje, próbujemy i korygujemy smak. Po dwóch minutach gotowania wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 150 stopni C. 

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i nastawiamy piekarnik na około 2 godziny. 

Na pół godziny przed końcem dodajemy do gulaszu posiekanego pora i natkę z pietruszki. Mieszamy. Przykrywamy i ponownie zostawiamy w piekarniku, gdzie jeszcze zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni Celsjusza. Tak naprawdę - dużo tu pisania a wysiłek maleńki. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.