wtorek, 22 października 2013

Śledzie w pysznym sosie chrzanowym


W. Domogród
Śledż w sosie chrzanowym to mega smaczna sałatka. Taki sos jest świetny nie tylko do sałatek rybnych, ale także do surówek, innych ryb i mięs pieczonych. Jego jedyna wada polega na tym, że potrawy, z nim przyrządzone, znikają natychmiast ze stołu. Śledzie to jeszcze w miarę tanie bogactwo cennych tłuszczy NNKT - najlepszego paliwa dla mózgu, serca i wzrostu.

W. DomogródSkładniki:

5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
2-3 łyżki najlepiej domowego majonezu lub śmietany
2-3 łyżki soku z cytryny
1, 5 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości
1 małe jabłko
1 mała czerwona cebulka
pęczek natki z pietruszki (rewelacyjny dodatek)
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz



Przygotowanie:

1. Wymoczone śledzie (śledzie najlepiej moczyć przez noc w zimnej wodzie) kroimy w paseczki lub w kostkę. Kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
2. Cebulkę siekamy na drobniutko. Dodajemy do niej cukier i trochę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by puściła wszystkie smaki.
3. Siekamy bardzo drobniutko pietruszkę (można ją zmiksować razem z majonezem lub ze śmietaną). Mieszamy z majonezem lub ze śmietaną. Obrane jabłko kroimy również w drobną kostkę. Dodajemy do śmietany. Dodajemy także cebulkę, chrzan, sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie mieszamy. Sos może się wydać słodki w smaku, ale nie martwcie się, ze śledziem będzie idealny.
3. Sos chrzanowy łączymy ze śledziami i ponownie mieszamy. Dobrze by było, gdyby sałatka przed jedzeniem nieco odpoczęła i się przegryzła, ale z praktyki wiem, że rzadko kiedy jest to możliwe... 
Pozdrawiam wszystkich, zaglądających do Domogrodu i zapraszam ponownie.

Zobacz inne łatwe przepisy:
Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w oleju
śledzie z papryką
Śledzie w majonezie
Śledzie w jogurcie


8 komentarzy:

  1. Coś dla mojego Męża, uwielbia śledzie, a także sosy chrzanowe. Muszę zrobić dla niego coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jak dla mnie sos chrzanowy to jeden z najciekawszych sosów, pasujących do ryb, mięsa, czy warzyw. Mąż z pewnością się ucieszy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam śledziki i są pyszne. Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam i zapraszam na pozostałe przepisy

      Usuń
  3. W składnikach majonez a w opisie śmietana.To czego właściwie użyto w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a zdjęcia nie widać i składników też? A krytyk prycha... Haha. Ha... ha

      Usuń
  4. Rzeczywiście w spisie składników jest majonez, zaś w opisie jest "mieszamy ze śmietaną". Ze zdjęcia raczej trudno wywnioskować, czy to majonez, czy raczej śmietana. Pewnie smaczne, ale z czym je w końcu robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobrze - ja k zrobi Pan(i) ze śmietaną tez będzie dobrze, jak z majonezem też będzie dobrze, wiecej można zrobic pospółkę i dać trochę śmietany i trochę majonezu, wymieszać - kuchnia to nie laboratorium naprawdę trzeba próbować/ Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...