Translate

poniedziałek, 21 października 2013

Owocowy murzynek i powidła śliwkowo-malinowe przepis

Śliwki o tej porze ciągle są w sprzedaży i dobrze. Owocowy murzynek można zrobić także, mając do dyspozycji kupne sprawdzone powidła, choć ja preferuję domowe produkty.

W. Domogród


Takie delicje, jak czekoladowe powidła, które nazwałam owocowym murzynkiem oraz powidła śliwkowe z dodatkiem aromatycznego sosu z malin to świetny dodatek do pieczywa, deserów, pierniczków, pierników, tortów...


Składniki do murzynka (powidła z czekoladą)



W. Domogród


Owocowy murzynek przygotowałam na bazie 350 ml domowych powideł, ale można użyć kupnych


350 ml powideł śliwkowych

50 ml sosu malinowego lub 70 ml soku malinowego

100 gram czekolady gorzkiej

1-2 łyżeczki kakao

2-3 łyżeczki cukru lub więcej - to zależy od poziomu cukru w powidłach

szczypta chili (opcjonalnie)



Składniki do powideł śliwkowych z malinową nutą



1 litr powideł śliwkowych

100 ml sosu malinowego (już niewielka ilość doskonale aromatyzuje powidła)

W. Domogród





Przygotowanie owocowego murzynka


1. Do powideł dodaje czekoladę, kakao, cukier, sos malinowy, chili i stawiam na palniku. Podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając, tylko do rozpuszczenia czekolady. Masa nie może bulgotać. Gorącą przekładam do wyparzonych słoiczków. Mnie wyszły z tej porcji dwa słoiczki po 200 ml. Jeśli zrobicie ich więcej, warto je pasteryzować około 15 minut w piekarniku (temp. 140 stopni  C) lub w wodzie (temp.90 stopni C)


Przygotowanie powideł śliwkowo-malinowych


Do powideł śliwkowych dodaje sos malinowy (można zastąpić go sokiem malinowym, ale trzeba dać go trochę więcej), mieszam i podgrzewam, cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, natychmiast zestawiam z ognia i wlewam do słoiczków. Pasteryzuję, jak wyżej.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. kozystam zpani przepisow sa wspaniale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie w wolnej chwili

      Usuń
  2. Korzystam z Pani przepisów i jestem zachwycona.
    Ostatnio robiłam przetwory z ogórków, truskawek, czarnej porzeczki i wiśni
    i oczywiście wszystko w/g Pani receptury i jest pyszne. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Danusiu. Z praktyki mojej szczególnie polecam dżem z czerwonej porzeczki, świetnie się zagęszcza, przechowuje i jest niesamowicie pyszny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...