poniedziałek, 21 października 2013

Owocowy murzynek i powidła śliwkowo-malinowe przepis


W. Domogród
Śliwki o tej porze ciągle są w sprzedaży i dobrze. Owocowy murzynek można zrobić także, mając do dyspozycji kupne sprawdzone powidła, choć ja preferuję domowe produkty. Takie delicje, jak czekoladowe powidła, które nazwałam owocowym murzynkiem oraz powidła śliwkowe z dodatkiem aromatycznego sosu z malin to świetny dodatek do pieczywa, deserów, pierniczków, pierników, tortów...

Składniki do murzynka 

W. Domogród

Owocowy murzynek przygotowałam na bazie 350 ml domowych powideł, ale można użyć kupnych

50 ml sosu malinowego lub 70 ml soku malinowego

100 gram czekolady gorzkiej

1-2 łyżeczki kakao

2-3 łyżeczki cukru lub więcej - to zależy od poziomu cukru w powidłach

szczypta chili (opcjonalni)
W. Domogród

Składniki do powideł śliwkowych z malinową nutą

użyłam 1 litr powideł
100 ml sosu malinowego (już niewielka ilość doskonale aromatyzuje powidła)


Przygotowanie owocowego murzynka

1. Do powideł dodaje czekoladę, kakao, cukier, sos malinowy, chili i stawiam na palniku. Podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając, tylko do rozpuszczenia czekolady. Masa nie może bulgotać. Gorącą przekładam do wyparzonych słoiczków. Mnie wyszły z tej porcji dwa słoiczki po 200 ml. Jęsli zrobicie ich więcej, warto je pasteryzować około 15 minut w piekarniku (temp. 140 stopni  C) lub w wodzie (temp.90 stopni C)

Przygotowanie powideł śliwkowo-malinowych

Do powideł śliwkowych dodaje sos malinowy (można zastąpić go sokiem malinowym, ale trzeba dać go trochę więcej), mieszam i podgrzewam, cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, natychmiast zestawiam z ognia i wlewam do słoiczków. Pasteryzuję, jak wyżej. 

4 komentarze:

  1. kozystam zpani przepisow sa wspaniale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie w wolnej chwili

      Usuń
  2. Korzystam z Pani przepisów i jestem zachwycona.
    Ostatnio robiłam przetwory z ogórków, truskawek, czarnej porzeczki i wiśni
    i oczywiście wszystko w/g Pani receptury i jest pyszne. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Danusiu. Z praktyki mojej szczególnie polecam dżem z czerwonej porzeczki, świetnie się zagęszcza, przechowuje i jest niesamowicie pyszny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...