sobota, 12 marca 2016

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy minimum starań. Wielkanoc niedaleko, więc już teraz zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki

150 ml soku pomarańczowego
starta skórka z pomarańczy
1,5 szklanki (szklanka 250 ml) mąki tortowej (375 ml)
3/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 kisiel pomarańczowy
100 g dość miękkiego masła (mała osełka) - masło wystarczy ogrzać chwilę w piekarniku
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Mieszam suche składniki - przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, kisiel, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli ze startą skórką z pomarańczy. Dodaję naraz miękkie masło, całe jaja i sok pomarańczowy. Miksuję krótko do połączenia. Wykładam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 45 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę na 170 stopni C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

15 komentarzy:

  1. Dziękuję Weroniko,łatwy i szybki przepis(a takie lubię)wypróbuje z pewnością,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też w najbliższym czasie wypróbuję, już od dłuższego czasu szukam przepisu na pyszną babkę ,która się udaje, a nie trzeba się z nią specjalnie "wysilać" (być może to właśnie ta babka) :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mnie jeszcze nie zawiodła. Dziekuję za wizytę i zapraszam do podzielenie sią opinią, jak poszło. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Jakie są wymiary foremki na tę ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja foremka długa do makowców 45 cm x 10

      Usuń
  4. Wspaniały, prosty przepis! Na zbliżające się święta idealny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko koniecznie wypróbuj. Życzę smakowitych udanych wypieków. Pozdrawiam

      Usuń
  5. czy można upiec taką babkę w formie z kominkiem?,wydaje mi się ,że wtedy ładniej wygląda.pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, że tak, jeśli forma wysoka pieczenie moze potrwać dłużej. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiała pachnieć obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mila pani Weroniko, co to jest kisiel pomarańczowy?nie wiem co to može być na Slowacji, budyń pomarańczowy ? albo co? dziekuje bardzo Gražyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Grażynko. Moze być budyń pomarańczowy albo łyżka mąki ziemniaczanej i trochę barwnika pomarańczowego lub bez barwnika dodać dużo więcej skórki pomarańczowej i będzie zdrowiej.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Witam serdecznie. Czy ta babka jest wilgotna czy raczej sucha? i na ile dni przed świętami można ją upiec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka z sokiem pomaranczowym, więc sucha nie jest. Mozna ją już piec. Kiedy dobrze wystygnie owinąć w papier i włozyć do pojemnika lub do folii i schowwać w chłodne ciemne miejsce/ Polukrować lub posypac cukrem w przeddzień/ Pozdrawiam Wesołych Smacznych Świat

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...