poniedziałek, 21 października 2013

Surówka z marchewki i ogórka prosty przepis

Uwielbiam surówki i sałatki. Bez nich zasadnicze dania są dla mnie na spalonym. Dzisiaj proponuję kolejną łatwą i pyszną surówkę z dwóch głównych składników - marchewki i świeżego ogórka. Przekonacie się, że to świetne połączenie, zwłaszcza z pysznym sosem, który zawsze się sprawdza w wielu innych sałatkach.
Gorąco polecam...

W. Domogród

Składniki


porcja na 4 osoby


W. Domogród


4 średnie marchewki

1 średni ogórek

1 mała czerwona cebulka

mały pęczek natki z pietruszki

3 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

2-3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu

trochę soku z cytryny

około 1 łyżeczki trzcinowego cukru

sól i pieprz




Przygotowanie sałatki



1. Cebulę siekamy na bardzo drobno, delikatnie solimy i mieszamy (lepiej puści smak)

2. Warzywa ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy całość.

3. W miseczce wyrabiamy sos ze śmietany, oliwy, soku z cytryny i cukru. Dodajemy do surówki, mieszamy i danie gotowe. 
Surówka z marchewki i pora jest przepyszna. Sok, który zawsze się zbiera na dnie naczynia pod sałatkami,  nie wylewamy.  Po prostu można go odlać i wypić, bo to same witaminy.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 19 października 2013

Gulasz idealny z bukietem świeżych warzyw jak zrobić

Zima coraz bliżej a zapotrzebowanie na energię wzrasta, zwłaszcza, kiedy wracamy z pracy przewiani i nadziębnięci. Gulasz, tak naprawdę, to bardzo łatwe danie.

W. Domogród

Wystarczy poświecić mu tylko kilkanaście minut na pokrojenie mięsa i warzyw, odpowiednio przyprawić a dalej poradzi sobie sam. Przydałaby się stara kuchnia, by go przygotować tak, jak do tej pory robią to niektórzy Francuzi, czy Włosi, żeby ragout (gulasz), pyrkało delikatnie na gorącej płycie przez pół dnia.

Składniki


W. Domogród


pół kilograma mięsa (wasz wybór, jakie mięsko preferujecie: wołowina, cielęcina, wieprzowina,
jagnięcina, indycze)

20-30 dag podduszonych grzybów-leśnych lub pieczarek

3/4 szklanki przecieru domowego lub nieduży koncentrat pomidorowy

3 średnie marchewki

1 spora pietruszka

połówka średniego selera

1 por (jasna część)

1 średnia cebula

3 pazurki czosnku

50 ml czerwonego wina lub połowę tej ilości octu owocowego lub winnego

2 łyżki oleju do podsmażenia mięsa i cebulki

pęczek natki z pietruszki

płaska łyżeczka ziół prowansalskich lub inne wg uznania

sól i pieprz (lub chili, czy imbir)



Przygotowanie



Umytą marchew, pietruszkę, selera, kroimy w kostkę. Siekamy cebulkę. 

W garnku, który nadaje się do wstawienia do piekarnika, rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki pokrojonego dosyć grubo mięsa. Krótko podsmażamy. Gdy zrobi się białe, dosypujemy cebulę. Kiedy się zeszkli, ścieramy czosnek i ponownie krótko podsmażamy. Wlewamy wino. Dodajemy warzywa (oprócz pora i natki z pietruszki), przecier, przyprawy według uznania ( na przykład liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego - byle nie za dużo - ja nie dałam, gdyż akurat te zioła, gdy długo się pichcą, zanadto dominują smakowo). Kiedy się całość zagotuje, próbujemy i korygujemy smak. Po dwóch minutach gotowania wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 150 stopni C. 

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i nastawiamy piekarnik na około 2 godziny. 

Na pół godziny przed końcem dodajemy do gulaszu posiekanego pora i natkę z pietruszki. Mieszamy. Przykrywamy i ponownie zostawiamy w piekarniku, gdzie jeszcze zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni Celsjusza. Tak naprawdę - dużo tu pisania a wysiłek maleńki. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 17 października 2013

Ciasto kruche z ananasem bajkowy smak

Pomysł na ciasto z ananasem pojawił się spontanicznie. Kiedy zaczynałam się do niego dobierać, kamera zarejestrowała: zapraszam na ciasto z ananasem... Nie byłam jeszcze zdecydowana jaki rodzaj ciasta zrobić.

W. Domogród

Ważne, by dobrać ciasto tak, by stworzył się kontrast a dla oka to wszak, zawsze jest miłe. Lubię wracać do dzieciństwa, do placków, dekorowanych przepyszną kruchą kratką i tak padł wybór na kruche z ananasem. Pychota!


W. Domogród Składniki



Masa ananasowa



spory ananas

1 szklanka mleka

1/2 lub 1/3 szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy (inny smak budyniu może zakłócić aromat ananasa a byłoby szkoda, bo ciasto z ananasem jest wyjątkowo pyszne)








Ciasto



W. Domogród



3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

3-4 łyżeczki holenderskiego kakao

250 gram zimnego rozdrobnionego masła

1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia

2 żółtka

50-60 ml zimnego naparu z kawy prawdziwej

1 jajo

szczypta soli



Przygotowanie 




1. Podcinamy nożem i ukręcamy zielony pióropusz ananasa. Ścinamy nożem pancerz. Wycinamy środkowy rdzeń i kroimy ananasa w kostkę.

W. Domogród

2. Suche składniki ciasta mieszamy i dodajemy pozostałe. Wyrabiamy krótko ciasto tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny.

3. Do rondla, stojącego na średnim ogniu wlewam niewielką ilość wody (3-4 łyżki), która krążąc dookoła, nie dopuści do przypalenia cukru. Cukier sypię na środek i czekam aż po brzegach zacznie przybierać bursztynowy kolor. Krótko mieszam i natychmiast dodaje pokrojonego ananasa. Podsmażam przez 2 minuty, cały czas mieszając. Owoc ma sporo pysznego soku a nie chciałam go zbyt długo męczyć na ogniu, więc w niewielkiej ilości mleka rozrobiłam na pakę 1 budyń śmietankowy. Dodałam do budyniowej zaklepki pozostałe mleko i mieszając dokładnie, wlałam do owoców. Pogotowałam jeszcze chwilę, tylko do zgęstnienia i zestawiłam z ognia.

W. Domogród

4. Rozwałkowałam (zanim wywałkuję placek, krótko przerabiam ciasto, by było bardziej elastyczne) mniej więcej 2/3 ciasta na spód do formy (moja forma troszeczkę przy duża i ciasto jest troszkę niskie), którą wysmarowałam olejem i wysypałam tartą bułką (boków nie obsypujemy bułką, bo do nich musi się dobrze przykleić brzeg, dzięki któremu masa ananasowa nie będzie się stykała z blachą. Podpiekałam ciasto w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.




W. Domogród

5. Rozwałkowałam pozostałą część ciasta, które czekało nadal w lodówce na placek o grubości około 3-4 mm. Pocięłam radełkiem na paski o szerokości około 2 cm. Podpieczone ciasto posmarowałam roztrzepanym białkiem, dzięki temu, ciasto na spodzie nie przejdzie wilgocią z masy ananasowej i pozostanie kruche. Nakłułam widelcem w kilku miejscach, by ciasto podczas pieczenia nie unosiło się do góry, pod wpływem pary. Wyłożyłam nań masę owocową i ułożyłam z pasków ciasta, sentymentalną, jak dla mnie, kratkę. Posmarowałam ją także roztrzepanym białkiem i posypałam trzcinowym cukrem, co w efekcie zamienia ją w pyszną chrupiącą skorupkę. Ponownie włożyłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Ciasto jest boskie w smaku i znika błyskawicznie.
Gorąco polecam, bo łatwe, pyszne i tanie.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 16 października 2013

Śledzie w pomidorowym sosie idealne na przekąskę

Polecam pyszną sałatkę rybną - śledzie w pomidorowym sosie. To w mojej kuchni, jedna z tych sałatek, w której składzie są przede wszystkim śledzie, takie w sam raz na widelec.

W. Domogród


Składniki


W. Domogród


5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias

sok z jednej cytryny

około 0,5 szklanki domowego sosu pomidorowego

1 łyżeczka przecieru z pomidorów bez konserwantów - czytajcie etykiety, proszę...

4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

pęczek cebulki ze szczypiorkiem

1 mała marchewka (opcjonalnie)

1 łyżeczka trzcinowego cukru

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

sól i pieprz



Przygotowanie 


1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie najlepiej przez noc. Odlewamy wodę i dobrze osączamy. Zalewamy śledzie sokiem z jednej cytryny i w takiej marynacie trzymamy je około 1-2 godzin. Śledzie pięknie zbieleją i zyskają dużo na smaku. Po tym czasie odlewamy sok i kroimy śledzie w paski lub w kostkę.

2. Białe, pokrojone części cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy (jeśli na oliwie, robimy to bardzo krótko) i dodajemy sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, paprykę, cukier, pieprz i sól. Gotujemy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia do wystudzenia.

3. Dodajemy do sosu resztę oliwy, marchewkę lub inne warzywko, jak pietruszka, czy seler, w bardzo skromnych ilościach. Sałatka z cebulką dymką jest równie wyśmienita, więc dodanie ugotowanych jarzyn nie jest konieczne. Sos powinien być słodko-kwaskowy, przypominający w smaku sos do spaghetti. Całość łączymy ze śledziami i częścią szczypiorku, zostawiając go trochę do dekoracji.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecam podobne przepisy:

śledzie w domowym sosie majonezowym
sałatkę paprykowo-pomidorową
śledzie w sosie jogurtowym

poniedziałek, 14 października 2013

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami i bitą śmietaną przepis

Witam serdecznie. Dawniej robiłam to ciasto na cieście kruchym, ale na biszkopcie tak samo dobrze smakuje a brzusiowi zdecydowanie lżej. Idealnie dobrane składniki - kwaskowo-słodkie śliwki, łagodny smak śmietany i puszysty biszkopt, dają finezyjny efekt.

W. Domogród

Składniki  

W. Domogród


Biszkopt z 3 jaj Przepis (można zrobić wyższy z 5 jaj)

około 1 kg dojrzałych śliwek o żółto-pomarańczowym miąższu

500 ml śmietany 30%

2 - 3 łyżeczki żelatyny

4-5 łyżeczek cukru pudru

1 łyżeczka zwykłego lub trzcinowego cukru do posypania śliwek przed pieczeniem

1 łyżka mąki pszennej

trochę startej czekolady 


Przygotowanie ciasta



1. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni C. Robimy biszkopt. Wylewamy go do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy (można użyć tortownicy ciasto będzie wyższe)

2. Posypujemy wyrównany biszkopt, z górą 1 łyżką mąki pszennej, przez sito. Wykładamy na ciasto śliwki, skórką do spodu. Posypujemy owoce cukrem (w przypadku jagód i malin, nie trzeba tego robić, bo są to owoce mniej kwaskowe).

3. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut - funkcja grzałka góra-dół bez termoobiegu.

4. Wystudzone ciasto warto wstawić do lodówki, na pół godziny przed wyłożeniem bitej śmietany. Rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody żelatynę (trzymamy w drugim naczyniu z gorącą wodą)

5. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodając, kiedy zgęstnieje cukier puder i ponownie krótko miksujemy. Do naczynia z żelatyną dodajemy 3 łyżki kopiaste śmietany i energicznie mieszamy. Łączymy żelatynową zasklepkę z pozostałą śmietaną, miksujemy i wykładamy na ciasto. Dodam jeszcze, że ciasto śliwkowe, które polubiliście na moim blogu, również idealnie się nadaje, by ubrać go w taką białą pierzynkę ze śmietanki kremowej Na  koniec posypuję ciasto startą czekoladą. Ciasto jest naprawdę łatwe, tanie i boskie w smaku.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Grzyby marynowane jak zrobić sprawdzony przepis

Ten przepis to alternatywa do tradycyjnie marynowanych grzybów w zalewie z octem spirytusowym. Staram się, jak się da, by go wyeliminować z potraw, lub znacznie zmniejszać jego ilości. W minimalnych porcjach  pewnie nie zaszkodzi, ale w nadmiarze...

W. Domogród

Składniki do marynaty 

W. Domogród


(na 4 słoiczki po musztardzie ok 0.8 l)


1 szklanka wody

pół szklanki octu jabłkowego

25 ml octu spirytusowego (2,5 łyżki stołowej) (opcjonalnie-całość może być z octu jabłkowego)

4 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

szczypta soli

1,5 lub 2 łyżeczki cukru albo tyle ile Wam odpowiada




Przygotowanie grzybów marynowanych



1. Oczyszczone nieduże grzyby płuczemy krótko w zimnej wodzie. Zalewamy świeżą wodą, solimy tak, żeby były lekko słone. Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i krótko płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Osączamy na sicie.

2. Do wyparzonych słoiczków wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoiczka, by pływały w zalewie.



3. Wszystkie składniki zalewy łączymy i podgrzewamy do wrzenia . Dodatek cukru bardzo dobrze podnosi walory smakowe grzybków. Jeśli go nie dodacie, grzybki marynowane stracą, niestety, na smaku. Gotujemy około 2 minut i gorącą zalewą uzupełniamy słoiki. Porządnie zakręcamy wyparzone dekielki i wkładamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą i pasteryzujemy w temperaturze rosołowej (woda nie może bulgotać) przez 10-15 minut. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze 140 stopni C. Po czym, jak ostygną, odwracamy wytarte słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy są szczelne. Jeśli któryś nawalił, trzeba go zużyć w pierwszej kolejności a resztę schować do spiżarni lub piwnicy.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Zobacz, jak przechowywać grzyby

niedziela, 13 października 2013

Szarlotka z chrupiącą skórką przepis

Placek z jabłkami, szarlotka - według mojej babci i mamy był to zawsze jabłecznik. Zrobiłam go z ochotą, bazując na starym przepisie, bo bardzo lubię chrupiącą skórkę. Ciasto jest pulchne a w połączeniu z podsmażonymi jabłkami po prostu super. Polecam...

W. Domogród

Składniki


W. Domogród

6 średnich jabłek

pół kilograma mąki pszennej

250 gram masła lub margaryny

pół szklanki cukru

kilka łyżek zimnej wody około 1/6 szklanki

2 żółtka

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

otarta skórka z cytryny

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu do masy jabłkowej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do masy jabłkowej

1-2 łyżeczki cukru do masy jabłkowej




Przygotowanie szarlotki



1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy na sucho. Dodajemy masło, żółtka, wodę i jajo. Wyrabiamy krótko, tylko do połączenia i wstawiamy na pół godziny do lodówki.


2. Umyte jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka. Kiedy zaczną się gotować, dosypujemy cynamon i cukier (cukru tyle, ile uznamy za stosowne - to zależy od jabłek) oraz mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie, jeśli masa z białek ma dużo soku). Mieszamy dokładnie, zestawiamy z ognia i studzimy.

W. Domogród

3. Ciasto dzielę na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Tą ostatnią ponownie chowam do lodówki a spodnią krótko przerabiam i wałkuję na pożądany kształt. U mnie jest to typowa forma na tartę o średnicy około 28 cm, więc staram się uzyskać okrągły placek, który przenoszę na ceramiczną formę (takie formy są rewelacyjne, bo nie trzeba szarlotki z niej wyjmować, co w przypadku blaszanych jest to konieczne, bo reagują z ciastem, zmieniając jego smak po obrzeżach na niekorzyść. Ciasto zawijam na rantach formy, żeby nie zsuwało się w dół pod wpływem temperatury w piekarniku. Widelcem nakłuwam w kilku miejscach i podpiekam w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.

4. Wystudzony spód smaruję roztrzepanym białkiem i wykładam nań masę jabłkową. Wyjmuję z lodówki wierzchnią porcję ciasta. Krótko przerabiam i wałkuję okrągły placek tak, by przykrył nadzienie z jabłek. Sklejam ciasto po brzegach i smaruje roztrzepanym białkiem. Na koniec posypuję wierzch trzcinowym cukrem (można go zmieszać z cukrem waniliowym) i wstawiam do piekarnika na około 30-35 minut. Na dużą prostokątną formę trzeba przygotować ciasto z 3/4 kilograma mąki, 4-5 jaj, 1,5 paczki masła (375 gram), nieco większej ilości cukru, 1,5 łyżeczki pr. do piecz. Do nadzienia trzeba dodać jeszcze około dwóch jabłek.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam serdecznie

Polecam przepisy:

jabłecznik z czekoladową kruszonką
nalesniki drożdżowe z jabłkami
naleśniki owsiane z jabłkami

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...