sobota, 12 października 2013

Szarlotka z chrupiącą skórką przepis


W. Domogród
Placek z jabłkami, szarlotka - według mojej babci i mamy był to zawsze jabłecznik. Zrobiłam go z ochotą, bazując na starym przepisie, bo bardzo lubię chrupiącą skórkę. Ciasto jest pulchne a w połączeniu z podsmażonymi jabłkami po prostu super. Polecam...

Składniki:



W. Domogród
6 średnich jabłek
pół kilograma mąki pszennej
250 gram masła lub margaryny
pół szklanki cukru
kilka łyżek zimnej wody około 1/6 szklanki
2 żółtka
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu do masy jabłkowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do masy jabłkowej
1-2 łyżeczki cukru do masy jabłkowej

Przygotowanie szarlotki


1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy na sucho. Dodajemy masło, żółtka, wodę i jajo. Wyrabiamy krótko, tylko do połączenia i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
W. Domogród

2. Umyte jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka. Kiedy zaczną się gotować, dosypujemy cynamon i cukier (cukru tyle, ile uznamy za stosowne - to zależy od jabłek) oraz mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie, jeśli masa z białek ma dużo soku). Mieszamy dokładnie, zestawiamy z ognia i studzimy.

W. Domogród3. Ciasto dzielę na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Tą ostatnią ponownie chowam do lodówki a spodnią krótko przerabiam i wałkuję na pożądany kształt. U mnie jest to typowa forma na tartę o średnicy około 28 cm, więc staram się uzyskać okrągły placek, który przenoszę na ceramiczną formę (takie formy są rewelacyjne, bo nie trzeba szarlotki z niej wyjmować, co w przypadku blaszanych jest to konieczne, bo reagują z ciastem, zmieniając jego smak po obrzeżach na niekorzyść. Ciasto zawijam na rantach formy, żeby nie zsuwało się w dół pod wpływem temperatury w piekarniku. Widelcem nakłuwam w kilku miejscach i podpiekam w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.

4. Wystudzony spód smaruję roztrzepanym białkiem i wykładam nań masę jabłkową. Wyjmuję z lodówki wierzchnią porcję ciasta. Krótko przerabiam i wałkuję okrągły placek tak, by przykrył nadzienie z jabłek. Sklejam ciasto po brzegach i smaruje roztrzepanym białkiem. Na koniec posypuję wierzch trzcinowym cukrem (można go zmieszać z cukrem waniliowym) i wstawiam do piekarnika na około 30-35 minut. Na dużą prostokątną formę trzeba przygotować ciasto z 3/4 kilograma mąki, 4-5 jaj, 1,5 paczki masła (375 gram), nieco większej ilości cukru, 1,5 łyżeczki pr. do piecz. Do nadzienia trzeba dodać jeszcze około dwóch jabłek.
Polecam przepisy:
jabłecznik z czekoladową kruszonką
nalesniki drożdżowe z jabłkami
naleśniki owsiane z jabłkami


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie potrafiłam się znaleźć w tym wszystkim - jabłecznik, szarlotka, czy może paj...? Ważne, że z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie, ostatnio mam ogromną ochotę na szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie opisane i bez problemów według przepisu można zrobić. Ostatnio mieszam jabłka z gruszkami dla uzyskania odmiennego smaku. Może ktoś spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tymi gruszkai bedziemy róbować .Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Dziękuje za przepis:)Teraz mój mąż który jest smkoszem jabłecznika może rozkoszowac się do woli.Szacunek dla Pani:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy próbowała Pani zetrzeć na górze ciasto na tarce?

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...