niedziela, 13 października 2013

Szarlotka z chrupiącą skórką przepis

Placek z jabłkami, szarlotka - według mojej babci i mamy był to zawsze jabłecznik. Zrobiłam go z ochotą, bazując na starym przepisie, bo bardzo lubię chrupiącą skórkę. Ciasto jest pulchne a w połączeniu z podsmażonymi jabłkami po prostu super. Polecam...

W. Domogród

Składniki


W. Domogród

6 średnich jabłek

pół kilograma mąki pszennej

250 gram masła lub margaryny

pół szklanki cukru

kilka łyżek zimnej wody około 1/6 szklanki

2 żółtka

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

otarta skórka z cytryny

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu do masy jabłkowej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do masy jabłkowej

1-2 łyżeczki cukru do masy jabłkowej




Przygotowanie szarlotki



1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy na sucho. Dodajemy masło, żółtka, wodę i jajo. Wyrabiamy krótko, tylko do połączenia i wstawiamy na pół godziny do lodówki.


2. Umyte jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka. Kiedy zaczną się gotować, dosypujemy cynamon i cukier (cukru tyle, ile uznamy za stosowne - to zależy od jabłek) oraz mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie, jeśli masa z białek ma dużo soku). Mieszamy dokładnie, zestawiamy z ognia i studzimy.

W. Domogród

3. Ciasto dzielę na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Tą ostatnią ponownie chowam do lodówki a spodnią krótko przerabiam i wałkuję na pożądany kształt. U mnie jest to typowa forma na tartę o średnicy około 28 cm, więc staram się uzyskać okrągły placek, który przenoszę na ceramiczną formę (takie formy są rewelacyjne, bo nie trzeba szarlotki z niej wyjmować, co w przypadku blaszanych jest to konieczne, bo reagują z ciastem, zmieniając jego smak po obrzeżach na niekorzyść. Ciasto zawijam na rantach formy, żeby nie zsuwało się w dół pod wpływem temperatury w piekarniku. Widelcem nakłuwam w kilku miejscach i podpiekam w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.

4. Wystudzony spód smaruję roztrzepanym białkiem i wykładam nań masę jabłkową. Wyjmuję z lodówki wierzchnią porcję ciasta. Krótko przerabiam i wałkuję okrągły placek tak, by przykrył nadzienie z jabłek. Sklejam ciasto po brzegach i smaruje roztrzepanym białkiem. Na koniec posypuję wierzch trzcinowym cukrem (można go zmieszać z cukrem waniliowym) i wstawiam do piekarnika na około 30-35 minut. Na dużą prostokątną formę trzeba przygotować ciasto z 3/4 kilograma mąki, 4-5 jaj, 1,5 paczki masła (375 gram), nieco większej ilości cukru, 1,5 łyżeczki pr. do piecz. Do nadzienia trzeba dodać jeszcze około dwóch jabłek.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam serdecznie

Polecam przepisy:

jabłecznik z czekoladową kruszonką
nalesniki drożdżowe z jabłkami
naleśniki owsiane z jabłkami

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie potrafiłam się znaleźć w tym wszystkim - jabłecznik, szarlotka, czy może paj...? Ważne, że z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie, ostatnio mam ogromną ochotę na szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie opisane i bez problemów według przepisu można zrobić. Ostatnio mieszam jabłka z gruszkami dla uzyskania odmiennego smaku. Może ktoś spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tymi gruszkai bedziemy róbować .Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Dziękuje za przepis:)Teraz mój mąż który jest smkoszem jabłecznika może rozkoszowac się do woli.Szacunek dla Pani:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy próbowała Pani zetrzeć na górze ciasto na tarce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.