Składniki na 10 poduszek drobiowych
5 pojedynczych sporych piersi lub 2,5 podwójnej
6-8 średnich pieczarek
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli
1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
garść żurawin lub śliwek suszonych pokrojonych albo moreli (dodatki opcjonalne i wg uznania)
przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, kminek, oregano, papryka mielona słodka i ostra
Panierka
kilka łyżek bułki tartej
1-2 białka
przyprawy jak wyżej po szczypcie
Oraz:
wykałaczki
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Odcinam od piersi strzępki mięsa, które nie nadają się do nadziewania i odkładam do innej potrawy. Dzielę na połówki piersi i każdą rozcinam ostrożnie nożem wzdłuż linii przecięcia tak, żeby powstała kieszonka.
Oprószam mięso solą i niewielką ilością przypraw naturalnych i odstawiam na czas przygotowania farszu, czyli około 20-30 minut
Podsmażam pokrojoną na drobno cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zrumieni dodaję czosnek i zaraz pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Duszę około 3-5 minut. W trakcie przyprawiam. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę zaraz po wyłączeniu grzania i odstawiam całość do wystudzenia.
Kroję mozzarellę w kostkę, którą dodaje do przestudzonego farszu. Dodaję także 1 łyżkę bułki tartej i garść żurawin, żeby farsz nie rozlatywał się zbytnio po upieczeniu
Wypełniam poduszki farszem, lekko i ostrożnie go ubijając. Zamykam od góry ścianki mięsa przewlekając przez nie wykałaczkę. Wykałaczki po upieczeniu poduszek przed trzeba usunąć.
Do białka dodaję ciut soli i przypraw jak wyżej i roztrzepuję widelcem. Poduszki drobiowe obtaczam najpierw w białku, potem w bułce. Układam na rozgrzanym tłuszczu i podsmażam z każdej strony krótko do zrumienienia.
Dopiekam poduszki pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do temp.190 stopni C. około 10 minut. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika