Translate

sobota, 13 maja 2017

Zupa jarzynowa z rzodkiewką przepis

Witam Kochani! Tak, tak... Rzodkiewka jak buraczki nadaje się świetnie do gotowania i to razem z nacią. Czy smaczna? Nam bardzo smakuje. Gdybyście musieli zjeść niedoprawiony rosół czy krupnik, zwątpilibyście w te popularne zupki? Każdą zupę czy inną potrawę podkreślają przyprawy, wyciągając z ich składników najlepszy smak i żadne tam jakieś wyszukane, tylko sól, pieprz i zioła typu oregano, majeranek, kminek czy inne, jakie lubicie...



Składniki na 4 porcje

1-2 pęczki rzodkiewki



Składniki bazowe: mała marchewka i pietruszka pokrojona w drobna kostkę-taka naturalna prosta jarzynka, 2-3 spore ziemniaki, mała cebula, ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli i rzodkiewki. Do zagęszczenia lubię dodawać kaszę lub płatki owsiane, bo tak zdrowiej i nie muszę zagęszczać zupy mąką.

Do zabielenia: 4-5 łyżek mleka albo jogurtu lub łyżka chudej śmietany


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Ziemniaki, marchew, pietruszkę zalewam około 1,5 litra wody. Doprowadzam do wrzenia i dodaję kaszę, którą wcześniej opłukałam pod bieżącą wodą. Całość na tym etapie gotuję na minimalnym płomieniu aż kasza zmięknie.  W międzyczasie czasie kroję rzodkiewkę w plastry, niezbyt cienkie. Na rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażam cebulę i zaraz dodaję do niej rzodkiewkę. Mieszam i duszę około 2-3 minut. Dodaję rzodkiewkę z cebulą do gotującej się zupy na kilka minut przed końcem a na minutę przed końcem dodaję posiekane liście rzodkiewki. W trakcie przyprawiam. Zupę można zabielić - ja dodałam kilka łyżek mleka. Pychota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...