poniedziałek, 29 maja 2017

Biszkopt prosty z truskawkami i bitą śmietaną

Witam Kochani. Sezon na truskawki rusza a to pyszne ciasto to klasyka sprawdzonego smaku. Śmietanę możecie wymienić na jogurt lub świeże osączone zsiadłe mleko...


Wypróbujcie prosty biszkopt bez proszku do pieczenia idealny do ciast z owocami.


Biszkopt składniki na dużą tortownicę o średnicy 28 cm

4 spore jaja
4 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej tortowej (ok. 160 ml)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
150 - 160 ml  drobnego cukru (ponad połowę szkl. a 250 ml)
szczypta soli
cukier lub ekstrakt waniliowy


Prosty poncz bez cukru

3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
3-4 plasterki cytryny


Warstwa truskawkowa z galaretką

około 80 dag ładnych słodkich truskawek
2 galaretki truskawkowe
0,8 litra wody, która przed chwilą się zagotowała


Warstwa z bitej śmietany

około 550 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny lub 1 galaretka cytrynowa
2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru (około 50 ml)
aromat w przypadku żelatyny


Przygotowanie ciasta LINK


Biszkopt


Mieszam mąki na sucho. 

Piekarnik nagrzewam do 165 stopni C. 

Ubijam białka na sztywno i dodaję partiami cukier i cukier waniliowy. Dodaję żółtka i króciutko miksuję. Odstawiam robot.

Dodaję do masy jajecznej przesianą mąki na raz i mieszam mniej więcej do połączenia delikatnie dużą łyżką w dość krótkim czasie, żeby powietrze nie uszło z masy. Wlewam do formy, której posmarowałam tylko spód. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka około 35 minut.


Ciasto


Rozpuszczam galaretki wg przepisu na opakowaniu - dałam 200 ml mniej wody, żeby w upały ciasto nie kołysało się zbytnio na talerzu

Wystudzony biszkopt w formie polewam ponczem, dzięki temu będzie smaczniejszy. 

Układam umyte osączone truskawki i wstawiam  całość do lodówki


Kiedy galaretka żeluje wylewam ją na zimny biszkopt z truskawkami i wstawiam do lodówki


W 50 ml śmietanki rozklejam żelatynę lub galaretkę. Najłatwiej rozpuści się w naczyniu wstawionym do rondelka z gorącą wodą. 


W międzyczasie ubijam pół litra śmietany. Kiedy robi się kremowa dopiero dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Krótko miksuję. Do rozklejonej dość ciepłej żelatyny dodaję 2-3 łyżki ubitej śmietany. Mieszam energicznie. Natychmiast dodaję do pozostałej bitej śmietany i krótko miksuję całość. Przelewam na ciasto. Wyrównuję i wstawiam na chwile do lodówki. Ciasto wystarczy posypać tartą czekoladą lub zrobić polewę LINK lub zostawic takie, jakie jest. Po kilku godzinach w lodówce ciasto jest gotowe. Pychota! Polecam

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


4 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam i mimo mego braku doświadczenia, wyszło wyśmienicie :) :) Pani Weroniko - przepis rewelacyjny, do opanowania nawet dla amatorów :) A ciasto pyyyyyszne :) :) :) Dziękuję :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za przetestowanie i cieszę się razem z Panią, że poszło jak trzeba czyli całkiem łatwo. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...