Witam Kochani! Polecam prosty sposób na smaczny filet z kurczaka w sosie pieczarkowym lub z grzybami leśnymi, z koperkiem...
Składniki na ok. 4-5 porcji
2 pojedyncze piersi z kurczaka
ok. 400 g pieczarek lub więcej (w sezonie najlepiej leśne grzyby o ile pojawią się w tym suchym upalnym sezonie)
1 cebula średnia
pęczek koperku
tłuszcz do smażenia
sól, przyprawy ziołowe wg uznania np: oregano, tymianek, papryka ostra i słodka, czosnek w proszku
Składniki do sosu oprócz grzybów i cebuli: 1 łyżka dobrego masła lub inny tłuszcz, ok. 250 ml rosołu lub wody, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietany
LINK do przygotowania na filmie
Filet kroję w poprzek włókien. Przyprawiam każdy płat ziołami i solą. Odstawiam na ok. 15-20 minut. W tym czasie kroję pieczarki na plastry lub kostkę i siekam cebulę na drobno
Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz do smażenia i układam płaty fileta. Smażę tradycyjnie na rumiano kilka minut z każdej strony.
W trakcie smażenia mięsa na drugim palniku ustawiam rondel, w którym topię masło na małym grzaniu i zaraz wsypuję cebulę i część przypraw. Chwilę podsmażam mieszając i zaraz dodaję pokrojone grzyby. Mieszam. W trakcie przyprawiam solą do smaku. Po kilku minutach podsmażania posypuję grzyby mąką i mieszam chwilkę aż tłuszcz ją pochłonie. Zaraz dolewam rosół cały czas przy tym mieszając. Można dodać śmietanę, ale by nie było krupów, trzeba ją nieco roztrzepać widelcem lub łyżeczką. Po czym wymieszać i dodać posiekany koperek. Ponownie mieszam i dodaję płaty mięsa. Mieszam z sosem i podgrzewam całość na niewielkim grzaniu 2-3 minuty, by mięso nieco przeszło smakiem grzybów i koperku. Można od razu podawać lub jeśli chcemy przygotować danie na jutro wystarczy wystudzić i pod przykryciem odstawić do lodówki, dzięki temu mięso przyjmie jeszcze więcej smaku i soczystości.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika