Witam Kochani!. Polecam pyszne roladki ze sprawdzonym nadzieniem grzybowym idealne na danie główne na różne okazje.
Składniki na ok. 15 roladek
ok. 1,5 kg schabu
ok. 0,5 kg grzybów-u mnie pieczarki i kurki
2 duże jajka
ok. 4 łyżki bułki tartej
1 cebul1-2 ząbki czosnku
ok. 50 g musztardy do smarowania płatów schabowych
przyprawy wg uznania
sól do smaku
ok. 5 dag sera żółtego do starcia
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Schab kroję na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbijam tłuczkiem do mięsa ostrożnie na dość cienkie płaty. Oprószam solą i częścią przypraw z obu stron. Odstawiam na ok. 15-30 minut.
W międzyczasie lub wcześniej przygotowuję farsz. Grzyby kroję w dość drobną kostkę. Siekam cebulę na drobno. Rozgrzewam tłuszcz na patelni i zaraz dodaję cebulę, którą nieco zeszklę. Można na tym etapie dodać część przypraw i posiekane grzyby. Dusze całość mieszając około 5 minut. Pod koniec doprawiam szczyptą soli i ścieram na tarce czosnek. Mieszam, wyłączam grzanie i dodaję 1 łyżkę bułki tartej. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Po czym dodaję starty ser. Mieszam i gotowe.
Smaruję musztardą płaty schabowe pomijając ich brzegi. Układam łyżkę farszu mniej więcej na środku i zawijam tradycyjnie w roladki. Jeśli się obawiacie, że Wasze roladki rozwiną się podczas dalszej obróbki zepnijcie je wykałaczkami. Zanurzam kolejno roladki w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.