Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy minimum starań. Wielkanoc niedaleko, więc już teraz zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki
150 ml soku pomarańczowego
starta skórka z pomarańczy
1,5 szklanki (szklanka 250 ml) mąki tortowej (375 ml)
3/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 kisiel pomarańczowy
100 g dość miękkiego masła (mała osełka) - masło wystarczy ogrzać chwilę w piekarniku
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mieszam suche składniki - przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, kisiel, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli ze startą skórką z pomarańczy. Dodaję naraz miękkie masło, całe jaja i sok pomarańczowy. Miksuję krótko do połączenia. Wykładam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 45 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę na 170 stopni C.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...
Dziękuję Weroniko,łatwy i szybki przepis(a takie lubię)wypróbuje z pewnością,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa też w najbliższym czasie wypróbuję, już od dłuższego czasu szukam przepisu na pyszną babkę ,która się udaje, a nie trzeba się z nią specjalnie "wysilać" (być może to właśnie ta babka) :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Mnie jeszcze nie zawiodła. Dziekuję za wizytę i zapraszam do podzielenie sią opinią, jak poszło. Pozdrawiam
UsuńJakie są wymiary foremki na tę ilość składników?
OdpowiedzUsuńMoja foremka długa do makowców 45 cm x 10
UsuńWspaniały, prosty przepis! Na zbliżające się święta idealny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBeatko koniecznie wypróbuj. Życzę smakowitych udanych wypieków. Pozdrawiam
Usuńczy można upiec taką babkę w formie z kominkiem?,wydaje mi się ,że wtedy ładniej wygląda.pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak, jeśli forma wysoka pieczenie moze potrwać dłużej. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMusiała pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna! powtórzę ją na święta
UsuńMila pani Weroniko, co to jest kisiel pomarańczowy?nie wiem co to može być na Slowacji, budyń pomarańczowy ? albo co? dziekuje bardzo Gražyna
OdpowiedzUsuńWitam Pani Grażynko. Moze być budyń pomarańczowy albo łyżka mąki ziemniaczanej i trochę barwnika pomarańczowego lub bez barwnika dodać dużo więcej skórki pomarańczowej i będzie zdrowiej.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Czy ta babka jest wilgotna czy raczej sucha? i na ile dni przed świętami można ją upiec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńBabka z sokiem pomaranczowym, więc sucha nie jest. Mozna ją już piec. Kiedy dobrze wystygnie owinąć w papier i włozyć do pojemnika lub do folii i schowwać w chłodne ciemne miejsce/ Polukrować lub posypac cukrem w przeddzień/ Pozdrawiam Wesołych Smacznych Świat
Usuńextra wpis i fascynujące treści
OdpowiedzUsuń