środa, 3 lipca 2024

 Witam Kochani! Placki z cukinią to naprawdę rarytas a przy tym bardzo łatwe do przygotowania.


Składniki na ok. 25 placków





1 średnia cukinia pokrojona w plastry o grubości nieco mniejszej niż 1 cm

sól i przyprawy do oprószenia

tłuszcz do smażenia


Ciasto naleśnikowe gęściejsze od typowego

1-2 jajka 

1 kopiasta szklanka mąki (ok. 200 g)

ok. 200 ml mleka lub nieco więcej lub mniej 

płaska łyżeczka soli i ciut przypraw wg uznania


LINK do przygotowanie na filmie


Plastry cukinii im cieńsze tym szybciej cukinia mięknie, ale zbyt cienkie słabiej wyczuwalne-najlepiej grubość ok. 5-8 mm. Plastry oprószam solą z obu stron i zostawiam aż się spoci. Przekładam na sito. Od czasu do czasu mieszam, by jak najwięcej strząsnąć soku. Po ok. 15-20 minutach oprószam plastry przyprawami-u mnie ciut bazylii, papryki słodkiej i ostrej. 

W międzyczasie wyrabiam ciasto z mąki, jajek plus przyprawy, trochę soli, dozując mleko porcjami tak by powstało ciasto naleśnikowe o gęściejsze od typowego. 

Zanurzam plastry cukinii w cieście i układam na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane na ostrożnym grzaniu, by się zbytnio nie zrumieniły. Można podawać z różnymi sosami, choć solo super smakują. 

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...