poniedziałek, 29 maja 2017

Biszkopt prosty z truskawkami i bitą śmietaną

Witam Kochani. Sezon na truskawki rusza a to pyszne ciasto to klasyka sprawdzonego smaku. Śmietanę możecie wymienić na jogurt lub świeże osączone zsiadłe mleko...


Wypróbujcie prosty biszkopt bez proszku do pieczenia idealny do ciast z owocami.


Biszkopt składniki na dużą tortownicę o średnicy 28 cm

4 spore jaja
4 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej tortowej (ok. 160 ml)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
150 - 160 ml  drobnego cukru (ponad połowę szkl. a 250 ml)
szczypta soli
cukier lub ekstrakt waniliowy


Prosty poncz bez cukru

3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
3-4 plasterki cytryny


Warstwa truskawkowa z galaretką

około 80 dag ładnych słodkich truskawek
2 galaretki truskawkowe
0,8 litra wody, która przed chwilą się zagotowała


Warstwa z bitej śmietany

około 550 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny lub 1 galaretka cytrynowa
2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru (około 50 ml)
aromat w przypadku żelatyny








Przygotowanie ciasta LINK do filmu


Biszkopt


Mieszam mąki na sucho. 

Piekarnik nagrzewam do 165 stopni C. 

Ubijam białka na sztywno i dodaję partiami cukier i cukier waniliowy. Dodaję żółtka i króciutko miksuję. Odstawiam robot.

Dodaję do masy jajecznej przesianą mąki na raz i mieszam mniej więcej do połączenia delikatnie dużą łyżką w dość krótkim czasie, żeby powietrze nie uszło z masy. Wlewam do formy, której posmarowałam tylko spód. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka około 35 minut.


Ciasto


Rozpuszczam galaretki wg przepisu na opakowaniu - dałam 200 ml mniej wody, żeby w upały ciasto nie kołysało się zbytnio na talerzu

Wystudzony biszkopt w formie polewam ponczem, dzięki temu będzie smaczniejszy. 

Układam umyte osączone truskawki i wstawiam  całość do lodówki


Kiedy galaretka żeluje wylewam ją na zimny biszkopt z truskawkami i wstawiam do lodówki


W 50 ml śmietanki rozklejam żelatynę lub galaretkę. Najłatwiej rozpuści się w naczyniu wstawionym do rondelka z gorącą wodą. 


W międzyczasie ubijam pół litra śmietany. Kiedy robi się kremowa dopiero dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Krótko miksuję. Do rozklejonej dość ciepłej żelatyny dodaję 2-3 łyżki ubitej śmietany. Mieszam energicznie. Natychmiast dodaję do pozostałej bitej śmietany i krótko miksuję całość. Przelewam na ciasto. Wyrównuję i wstawiam na chwile do lodówki. Ciasto wystarczy posypać tartą czekoladą lub zrobić polewę LINK lub zostawic takie, jakie jest. Po kilku godzinach w lodówce ciasto jest gotowe. Pychota! Polecam

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 18 maja 2017

Kotlety mielone z pęczakiem i mozzarellą

Witam Kochani. Ostatnio robiłam miks mielonego z kaszą, według mnie najsmaczniejszą i najzdrowszą kaszą czyli z pęczakiem. Najmniej przetworzona kasza, który odżywia i leczy. WIĘCEJ...


Kotlety, jak widać niczego sobie a i smak bardzo dobry. Z dodatkiem kapusty młodej to już po prostu pychota. Zachęcam!



Składniki na 4-5 porcje (9 średnich kotletów)




około 30 dag mięsa mielonego

około 60-70 g suchego pęczaku (mniej więcej szklanka a 250 ml po ugotowaniu (pęczak przed gotowaniem warto zalać na kilka godzin zimną wodą)

kulka mozzarelli

1 cebula

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki bułki tartej - z czego część do panierki

przyprawy ziołowe świeże: u mnie oregano, natka z pietruszki, szczypiorek
przyprawy ziołowe suche: szczypta kminku i papryki ostrej

sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

Namoczoną kaszę przepłukuję wodą i gotuję zalaną świeżą wodą w proporcji: 1 porcja kaszy, 3 porcje wody. Pęczak nie gotuje się tak szybko jak inne kasze, dlatego warto kontrolować i dodawać wodę w razie potrzeby, żeby się kasza nie przypaliła.

Przestudzony pęczak dodaję do mięsa mielonego - objętościowo (nie wagowo) mniej więcej w stosunku 2/3 mięsa do 1/3 kaszy

Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaję posiekany czosnek z oregano i natką z pietruszki. Mieszam, krótko podsmażam i zaraz zdejmuję z ognia a po chwili dodaję do mięsa i kaszy.

Rozdrabniam kulkę mozzarelli. Dodaję ciut szczypioru, ale to dodatek opcjonalny. Przyprawiam całość solą i pieprzem. Mieszam.



Formuję kotlety i obtaczam w samej bułce w niewielkiej ilości-tylko tyle ile się jej przyklei. Układam na rozgrzanym tłuszczu. Na początku smażenia można je nieco spłaszczyć , żeby szybciej się usmażyły. Średnio na średnim grzaniu zabierze to ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 13 maja 2017

Zupa z rzodkiewką przepis

Witam Kochani! Tak, tak... Rzodkiewka jak buraczki nadaje się świetnie do gotowania i to razem z nacią. Czy smaczna? Nam bardzo smakuje. Gdybyście musieli zjeść niedoprawiony rosół czy krupnik, zwątpilibyście w te popularne zupki? Każdą zupę czy inną potrawę podkreślają przyprawy, wyciągając z ich składników najlepszy smak i żadne tam jakieś wyszukane, tylko sól, pieprz i zioła typu oregano, majeranek, kminek czy inne, jakie lubicie...



Składniki na 4 porcje

1-2 pęczki rzodkiewki



Składniki bazowe: mała marchewka i pietruszka pokrojona w drobna kostkę-taka naturalna prosta jarzynka, 2-3 spore ziemniaki, mała cebula, ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli i rzodkiewki. Do zagęszczenia lubię dodawać kaszę lub płatki owsiane, bo tak zdrowiej i nie muszę zagęszczać zupy mąką.

Do zabielenia: 4-5 łyżek mleka albo jogurtu lub łyżka chudej śmietany


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Ziemniaki, marchew, pietruszkę zalewam około 1,5 litra wody. Doprowadzam do wrzenia i dodaję kaszę, którą wcześniej opłukałam pod bieżącą wodą. Całość na tym etapie gotuję na minimalnym płomieniu aż kasza zmięknie.  W międzyczasie czasie kroję rzodkiewkę w plastry, niezbyt cienkie. Na rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażam cebulę i zaraz dodaję do niej rzodkiewkę. Mieszam i duszę około 2-3 minut. Dodaję rzodkiewkę z cebulą do gotującej się zupy na kilka minut przed końcem a na minutę przed końcem dodaję posiekane liście rzodkiewki. W trakcie przyprawiam. Zupę można zabielić - ja dodałam kilka łyżek mleka. Pychota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 9 maja 2017

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem błyskawiczna

Witam Kochani. Dziś prosty szybki przepis na smakowitą młodą kapustę z patelni bez mięsa.


Składniki na 3-4 porcje


średnia kapusta
mała cebula
ząbek czosnku
zielenina - u mnie koperek i szczypior (jak jest szczypior cebulę można pominąć)
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier (cukier opcjonalnie)
łyżka octu jabłkowego (ocet opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Kapustę rozdrabniam na średnią kostkę, nie za małą. Opłukuję pod bieżącą wodą na sicie i odstawiam do osączenia. W międzyczasie przygotowuję deskę smaku, czyli siekam cebulę, czosnek na drobniutko i grubsze łodyżki kopru. Zaczynam od podsmażenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zeszkli, dodaję czosnek z koprem. Mieszam kilka sekund i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam cały czas wszystko, ale ten czas krótki, bo kapusta młoda mięknie w kilka minut. Mieszam też po to, by kapusta jednakowo dochodziła. Nadmiar wody z kapusty odparowuje, więc nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby kapusta była już bardzo miękka a soku zbierało się nadal sporo to wystarczy dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać całość. W trakcie siekam delikatniejszy koper i szczypior, który dodaję pod koniec duszenia kapusty. Dodaję ocet i przyprawiam do smaku. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 5 maja 2017

Deser sernikowy bananowy lub sernik bananowy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj co nieco pysznego dla amatorów serników na zimno. Można zrobić sernik jako deser w pucharku lub jako typowe ciasto w tortownicy. Bananowy smak sera jest super i w przeciwieństwie do innych owoców masa sernikowa jest zwarta i nie waży się.




Składniki na 4 pucharki lub na małą tortownicę o średnicy 20 cm



4-5 bananów
250 g serka ricotty lub mascarpone
150-200 g biszkoptów
2-3 łyżeczki z brzuszkiem cukru pudru lub łyżka z brzuszkiem miodu
2-3 łyżki soku z cytryny
pół szklanki naparu z kawy lub herbaty
1 galaretka cytrynowa


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Przygotowuję galaretkę wg przepisu na opakowaniu- wody można użyć ciut mniej, żeby szybciej żelowała

Pokrojone w plastry 2-3 banany skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mieszam i dodaję po chwili do rozdrobnionego serka. Dosypuję cukier i miksuję blenderem na gładko.

Układam na dnie w pucharkach biszkopty namoczone kawą i nakładam porcjami masę serowo-bananową.

Kroję pozostałe banany w plastry, które skrapiam sokiem z cytryny i układam na masie serowo-bananowej.

Zalewam żelującą galaretką i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 29 kwietnia 2017

Twaróg, rzodkiewka, szczypior czyli najlepsza pasta w kilka minut

Witam Kochani. Polecam łatwą do przygotowania pastę z twarogu z dodatkiem warzyw na czasie. Pomysłów na twaróg jest bez liku, ale wypróbujcie mój z olejem lnianym.


Składniki na ok. 0,5 litra pasty

około 300 g twarogu półtłustego

pęczek rzodkiewki

pęczek szczypiorku

3 łyżki oleju lnianego lub łyżka z brzuszkiem majonezu

100-150 ml śmietany chudej lub niekwaśnego świeżego jogurtu

sól, pieprz do smaku


Przygotowanie


Rzodkiewkę ścieram na większych oczkach tarki. Dodaję twaróg, który kruszę widelcem i trochę mieszam z rzodkiewką. Do osobnej miseczki ze śmietaną lub jogurtem dodaję olej lniany -ot taki szybki zdrowy majonez - mój ulubiony, ale ze zwykłym tez bardzo smacznie. Mieszam. Dodaje posiekany szczypior, przygotowany sos do reszty składników. Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotowe. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 22 kwietnia 2017

Kapuśniak z kaszą jęczmienną zupa pożywna i prosta jak zrobić

Witam Kochani! Uwielbiam zupę z kaszą czy to jęczmienną, czy to z jaglaną a i z ryżem jest wspaniała. Wyjątkowe dobre połączenie słodkiej zwyczajnej kapusty właśnie z kaszą sprawi, mam taką nadzieję, że chętniej będziecie korzystać z tego łatwego przepisu. Polecam!


Składniki na 4-5 porcji



1/4 średniej kapusty białej
około 100 g suchej kaszy jęczmiennej
około 1,5-2 litry wody
1-2 pietruszki
1-2 marchewki
kawałek selera
3-4 ziemniaki
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 lyżki śmietany chudej
ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli
przyprawy wg uznania: u mnie:  sól, pieprz, lubczyk lub zioła prowansalskie, 3-4 ziarna ziele angielskiego, szczypta kurkumy,


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Kaszę warto opłukać wrzątkiem, jeśli nie jest z upraw ekologicznych.
Kapustę kroję na dość drobne kawałki. Opłukuję pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka. Dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia. Zanim kapusta się zagotuje kroję pozostałe umyte warzywa - pietruszkę, marchewkę, seler, ziemniaki- w kostkę lub w plastry i zaraz dodaję do kapusty razem z kaszą. Gotuję kilkanaście minut a w trakcie podsmażam drobno pokrojoną cebulę, do której pod koniec dorzucam posiekany czosnek  i całość dodaję do zupy. Przyprawiam w trakcie. Zupa gotuje się szybko, 10-15 minut. Trzeba próbować na smak i na miękkość.  Można zabielić śmietaną, mlekiem lub jogurtem lub wcale nie zabielać. Zagęszczać nie potrzeba, bo naprawdę gęsta. Smakuje fantastycznie!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...