wtorek, 9 maja 2017

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem błyskawiczna

Witam Kochani. Dziś prosty szybki przepis na smakowitą młodą kapustę z patelni bez mięsa.


Składniki na 3-4 porcje


średnia kapusta
mała cebula
ząbek czosnku
zielenina - u mnie koperek i szczypior (jak jest szczypior cebulę można pominąć)
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier (cukier opcjonalnie)
łyżka octu jabłkowego (ocet opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Kapustę rozdrabniam na średnią kostkę, nie za małą. Opłukuję pod bieżącą wodą na sicie i odstawiam do osączenia. W międzyczasie przygotowuję deskę smaku, czyli siekam cebulę, czosnek na drobniutko i grubsze łodyżki kopru. Zaczynam od podsmażenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zeszkli, dodaję czosnek z koprem. Mieszam kilka sekund i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam cały czas wszystko, ale ten czas krótki, bo kapusta młoda mięknie w kilka minut. Mieszam też po to, by kapusta jednakowo dochodziła. Nadmiar wody z kapusty odparowuje, więc nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby kapusta była już bardzo miękka a soku zbierało się nadal sporo to wystarczy dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać całość. W trakcie siekam delikatniejszy koper i szczypior, który dodaję pod koniec duszenia kapusty. Dodaję ocet i przyprawiam do smaku. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


6 komentarzy:

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...