Wypróbujcie prosty biszkopt bez proszku do pieczenia idealny do ciast z owocami.
Biszkopt składniki na dużą tortownicę o średnicy 28 cm
4 spore jaja
4 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej tortowej (ok. 160 ml)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
150 - 160 ml drobnego cukru (ponad połowę szkl. a 250 ml)
szczypta soli
cukier lub ekstrakt waniliowy
Prosty poncz bez cukru
3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
3-4 plasterki cytryny
Warstwa truskawkowa z galaretką
około 80 dag ładnych słodkich truskawek
2 galaretki truskawkowe
0,8 litra wody, która przed chwilą się zagotowała
Warstwa z bitej śmietany
około 550 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny lub 1 galaretka cytrynowa
2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru (około 50 ml)
aromat w przypadku żelatyny
Przygotowanie ciasta LINK do filmu
Biszkopt
Mieszam mąki na sucho.
Piekarnik nagrzewam do 165 stopni C.
Ubijam białka na sztywno i dodaję partiami cukier i cukier waniliowy. Dodaję żółtka i króciutko miksuję. Odstawiam robot.
Dodaję do masy jajecznej przesianą mąki na raz i mieszam mniej więcej do połączenia delikatnie dużą łyżką w dość krótkim czasie, żeby powietrze nie uszło z masy. Wlewam do formy, której posmarowałam tylko spód. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka około 35 minut.
Ciasto
Rozpuszczam galaretki wg przepisu na opakowaniu - dałam 200 ml mniej wody, żeby w upały ciasto nie kołysało się zbytnio na talerzu
Wystudzony biszkopt w formie polewam ponczem, dzięki temu będzie smaczniejszy.
Układam umyte osączone truskawki i wstawiam całość do lodówki
Kiedy galaretka żeluje wylewam ją na zimny biszkopt z truskawkami i wstawiam do lodówki
W 50 ml śmietanki rozklejam żelatynę lub galaretkę. Najłatwiej rozpuści się w naczyniu wstawionym do rondelka z gorącą wodą.
W międzyczasie ubijam pół litra śmietany. Kiedy robi się kremowa dopiero dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Krótko miksuję. Do rozklejonej dość ciepłej żelatyny dodaję 2-3 łyżki ubitej śmietany. Mieszam energicznie. Natychmiast dodaję do pozostałej bitej śmietany i krótko miksuję całość. Przelewam na ciasto. Wyrównuję i wstawiam na chwile do lodówki. Ciasto wystarczy posypać tartą czekoladą lub zrobić polewę LINK lub zostawic takie, jakie jest. Po kilku godzinach w lodówce ciasto jest gotowe. Pychota! Polecam
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika