czwartek, 13 października 2016

Pampuchy, parowańce idealne rób ze mną krok po kroku

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się moim sposobem na pampuchy - mięciutkie i pulchne. Mam nadzieję, ze filmik instruktażowy, który dołączam zachęci Was, bo tak naprawdę ciasta drożdżowe są bardzo proste i smaczne. Poradzicie sobie na pewno. Trzymam kciuki!

Pampuch z sosem pieczarkowym


Pampuchy z kremem serowym i sosem owocowym





Składniki na około 22 szt (wielkość standard)


0,5 kg maki uniwersalnej

płaska łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

25 g drożdży świeżych

1 żółtko

50 g masła 82% tłuszczu

około 300-330 ml wody lub mleka (ilość płynu do uzyskania średnio gęstej masy)



Składniki na prosty pyszny krem serowy do pampuchów



150 g sera twarogowego

2-3 łyżeczki cukru lub miodu

około 200 ml mleka lub wody

łyżeczka cynamonu (czasami dodaję, bo u mnie tylko ja lubię)




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



Mąkę mieszam w misce z solą na sucho. Robię w mące zagłębienie, do którego wsypuję rozdrobnione drożdże a te posypuję cukrem, żeby szybciej fermentowały. Wlewam ciepłą wodę do posłodzonych drożdży(około 100 ml) (temperatura wody maks. 38 stopni C.) . Czekam kilka minut aż podrosną.

Topię masło.

Kiedy drożdże spęcznieją dodaję żółtko i na początek około 200 ml ciepłej wody. Wyrabiam wstępnie ręcznie lub robotem, dodając w trakcie resztę wody w takiej ilości jak potrzeba, by ciasto miało konsystencję rzadszą od ciasta kluskowego.

Moja rada: Jeśli luchnie się Wam za dużo wody, nie wpadajcie w panikę tylko dodajcie ciut mąki...
Na końcu dodaję strumieniem ciepłe masło i wyrabiam jeszcze 3-4 minuty. Ciasto przypomina gęsty krem. Posypuję je niewielką ilością mąki, żeby nie przywarło do ściereczki lub talerza. Odstawiam pod przykryciem na tak długo aż podrośnie - średnio trwa to około 30-60 minut.

Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko, żeby nabrało elastyczności. Dzielę na porcje. Wałkuję na grubość 1-2 cm. Wykrawam szklanką kółka. Okrawki dodaję do kolejnej porcji. Krótko przerabiam, wałkuję i wykrawam i.t.d.. Kółka odstawiam do wyrośnięcia minimum na pół godziny.

Układam wyrośnięte kółka na posmarowanym sitku umieszczonym w garnku nad wodą, kiedy ta zaczyna się gotować. Przykrywam gar i gotuję na parze 13-15 minut na umiarkowanym grzaniu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 7 października 2016

Zupa kalafiorowa z imbirem lekka rozgrzewająca jak zrobić

Witam Kochani. Wiem, że wielu z Was uwielbia zupy z kalafiora w każdej postaci, tak jak ja, ale tą pyszną wersję polecam szczególnie teraz jesienią, bo odżywia, rozgrzewa i regeneruje.


Składniki na 4-5 osób



średni kalafior

około 1 litr wody

kawałek imbiru, wg uznania (poniżej na desce objętości posiekanych dodatków)

1 cebula

1 ząbek czosnku

1-2 liście laurowe

3-4 ziarna ziela ang.

pęczek świeżego oregano lub łyżeczka suszonego albo ciut ziół prowansalskich

ciut pieprzu ziołowego

2 szczypty kurkumy

kilka szczypt soli

ciut tłuszczu do smażenia


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Kalafior rozdrabniam na większe różyczki. Dobrze jest je pomoczyć trochę w zimnej wodzie, opłukać, osączyć i zalać świeżą wodą. Jeśli chcecie, żeby zupa była dość gęsta, przed zmiksowaniem, gdy kalafior jest już miękki odlewamy trochę wody. 

Do garnka z kalafiorem i wodą wrzucam liście laurowe, ziele angielskie a gdy zacznie się gotować ciut solę. Gotuję do miękkości. Usuwam ziarna ziela i liście. Tuż obok na patelni podsmażam rozdrobnioną cebulę i zaraz dodaję pokrojony dość drobno imbir. 


Smażę kilka minut mieszając co jakiś czas i dodaję posiekany czosnek z oregano. Krótko podsmażam kilkanaście sekund, by czosnek się nie przypalił i całość trafia do garnka z gotującym się kalafiorem. Dodałam jeszcze kurkumę, pieprz ziołowy i ciut papryki ostrej. O tej ostatniej celowo nie wspomniałam w składnikach, bo nie każdy lubi tak bardzo na ostro a ja to uwielbiam. Mój zimny nos robi się od razu ciepły. Ha, ha... Wracając do przepisu... Miksuję blenderem całość. W razie potrzeby przyprawiam. Czekam aż całość znowu się zagotuję i gotowe!

Życzę kochani najlepszych smaków i ładnej pogody!
Pozdrawiam Weronika


środa, 5 października 2016

Chleb z ziarnem najsmaczniejszy jak łatwo zrobić

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się moim przepisem na prosty, chrupiący chleb pełen prawdziwej treści. Pewnie irytuje Was często sklepowe pieczywo posypane ziarnem, którego w środku tak mało, ze nawet nie na lekarstwo...






Składniki na dwa nieduże bochenki o wadze około 40 dag


1/2 kg mąki uniwersalnej lub wyższy typ do 650 - powyżej tego typu chleb jest mniej spójny

około 250-270 ml wody ciepłej lub tyle, żeby ciasto na chleb było gęściejsze, ale miękkie

1.5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

około 30 g drożdży świeżych

4 łyżki nasion lnu

2 łyżki nasion słonecznika

1,5 łyżki nasion czarnuszki

1,5 łyżki ziaren sezamu

3 łyżki oleju lub łyżka z brzuszkiem masła


Przygotowanie chleba



LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam ze solą.

Ziarna opłukuję na gęstym sicie wrzątkiem a potem ciepłą wodą

Łączę ziarna z mąką. Po środku robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję 2 łyżeczkami cukru i zalewam około 1/4 szklanki ciepłej wody. Czekam kilka minut aż urosną-powinna się pojawić puszysta pianka.



Dodaję do ciasta olej, około 3/4 szklanki ciepłej wody i wyrabiam kilka minut. Odstawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę a najlepiej na dłużej.







Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko i dzielę na dwie części - roluję na takie dwa walki, ale można uformować jako jeden konkretny duży bochenek. Układam bochenki surowe docelowo na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia na godzinę lub dłużej.



Ciasto możecie posmarować mlekiem, białkiem lub wodą- ja tego tu nie robię. Piekę około 30 minut w temperaturze 215 stopni C, grzałka góra-dół. Chleb rzadko kiedy pęka w piekarniku, smakuje wybornie, dobrze się porcjuje i popędza leniwe jelita. Kiedyś nękały mnie zaparcia. Odkąd go piekę nie mam z tym najmniejszego problemu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika






piątek, 30 września 2016

Kiełbasa domowa soczysta lub pieczeń z kurczaka bardzo łatwy sposób

Witam Kochani! Dzisiaj przepis dla amatorów domowych wędlin. Polecam rewelacyjną w smaku kiełbasę, jak i pieczeń, idealną na ciekawy świąteczny stół, czy od tak na codzień coś zdrowszego do kanapek.


Składniki na 2 kilo mięsa z kurczaka


około 10 szt. ćwiartek bez dolnych pałek
1 podwójna pierś
2 łyżeczki z brzuszkiem soli - porcja na 2 kilo mięsa
1 łyżeczka majeranku lub oregano
2 płaskie łyżeczki kminku
po szczypcie chili i pieprzu ziołowego lub  pieprz czarny

2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny

około 40 cm osłonki białkowej a najlepiej naturalnej. Białkowe osłonki słabo tolerują wyższą temperaturę-kupując te osłonki nie miałam żadnej etykiety tylko info od sprzedawcy, że powinna się nadawać, choć trochę się kurczy. Faktycznie kurczą się sporo, dlatego zawiązuję z zapasem i nie tak bardzo ściśle, bo pękają. Użyłam rozmiaru- tak dla orientacji podam pomiędzy kiełbasą żywiecką a szynkową (osłonki opcjonalnie, jeśli wolicie przygotować jak zwyczajną pieczeń to wystarczy użyć 2 foremki o wym. 22 cm x 10 cm lub jedna dwa razy dłuższa)

trochę sznurka do wiązania lub podwójne wiązadełka do torebek śniadaniówek



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Zdejmuję skórę z ćwiartek. Mięso moczę około 30 minut w zimnej wodzie. Osączam. Wykrawam z ćwiartek ładniejsze kawałki mięsa a osobno odkładam mniej ciekawe okrawki, które w trakcie mielę na miałko. Będzie to taki rodzaj spoiwa w wędlinie. Tej zmielonej masy uzyskuję około pół kilograma. Resztę konkretnego mięsa z ćwiartek i fileta kroję w średnią kostkę. Łączę wszystkie rodzaje mięsa i przyprawiam ziołami i solą. Wypróbujcie z kminkiem koniecznie, bo sprawdza się znakomicie nie tylko do wędlin. Poprawia smak i ułatwia trawienie. Bardzo ważne, by masę mięsną dość dobrze wyrobić. Po czym odstawiam ją pod przykryciem do macerowania zazwyczaj na całą noc do lodówki
.

Następnego dnia rozklejam żelatynę w szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Żelatynę dodaję do mięsa dla lepszego sklejenia, ale nie jest to konieczne. Ponownie mieszam całość dokładnie. Zawiązuję jeden koniec osłonki i łyżką nakładam masę mięsną. Mniej więcej w połowie wypełnienia upycham ją dość ściśle przy pomocy tłuczka do ziemniaków i nakładam kolejną porcję powtarzając ubijanie masy. Zawiązuję końcówkę. Lepiej by osłonki miały kilka centymetrów zapasu, bo trochę kurczą się pod wpływem temperatury, co może sprawić, że zawiązanie puści i kiełbasa może trochę przeschnąć. Polecam naturalne osłonki, które nie pękają tak łatwo pod wpływem temp lub łatwiejsza pieczeń. Piekę razem z pieczenią w większej formie około godziny w temp. 190 stopni C. , grzałka góra-dół.










Z tej ilości masy mięsnej wyszła mi foremka pieczeni o wymiarach około 22 cm x 10 cm, trochę taka niepełna. Mięso wkładam do foremki również na dwa razy, ugniatając łyżką i potrząsając foremką o blat. Foremkę owinęłam szczelnie folią aluminiową, by mięso piekło się we własnym sosie około godziny w temperaturze 190 stopni C. Na koniec zerwałam folię, oprószyłam wierzch pieczeni majerankiem z papryką i 3-4 minuty przypiekłam na funkcji grilla. Dla pewności, jeśli macie termometr, możecie włożyć końcówkę do pieczeni- ja to zrobiłam zaraz po upieczeniu. Mięso dobrze upieczone w środku powinno mieć temperaturę około 70 stopni C.

Wyroby wystarczy dobrze wystudzić i włożyć zapakowane do lodówki. Następnego dnia mamy luksusową smaczną wędlinę, która dobrze się kroi i bardzo ładnie wygląda.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika






środa, 28 września 2016

Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem sprawdzone

Witam Kochani! Dzisiaj proponuję kotlety mięsne ze sprawdzonym farszem i przepisem na dobre i łatwe mielone. Sprawdzi się idealnie mięso wieprzowo-wołowe niezbyt chude, ale i z drobiowym mielonym będzie rewelacja.



Składniki na 5-6 sporych kotletów


Mielone



około 0,5 kg mięsa mielonego niepaczkowanego(mięso według uznania, ale zmielone przez nas albo w sklepie na żądanie)

połowa zeszklonej cebuli z czosnkiem

1 białko lub jajko

1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

kilka łyżek tłuszczu do smażenia 

ciut mąki pszennej do obtoczenia kotletów

przyprawy wg uznania- dałam małą płaską łyżeczkę soli, ciut tymianku, oregano i ostrej papryki


Farsz


4-5 pieczarek

połowa zeszklonej cebuli z czosnkiem

10 dag sera żółtego lub kulka mozzarelli

płaska łyżka bułki tartej

1-2 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy: ciut soli, zioła jak wyżej po szczypcie





Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Do posiekanej podsmażonej cebuli dodaję czosnek. Połowę tej ilości dodaję do mięsa mielonego a drugą zostawiam na patelni, którą ciut przyprawiam i zaraz dodaję pokrojonę drobniej pieczarki. Duszę całość 2-3 minuty i odstawiam do wystudzenia. Łącze z pokrojonym w kostkę serem i bułką tartą. Przyprawiam niewielką ilością soli

Dodaję przyprawy do mielonego i trochę wyrabiam. Dodaje białko. Jeśli  mięso wydaje się mimo wyrabiania nadal rzadkie dodaję bułkę tartą, nie za dużo, żeby kotlety nie były twarde. Bułkę najlepiej dodawać w trakcie wyrabiania. Dobrze wyrobione mięso, choć na początku wydaje się rzadkie zrobi się jednolite, gęściejsze a przez to łatwe do formowania. 

Rozpłaszczam masę mięsną na dłoni i nakładam centralnie łyżkę farszu. Formuję jak pyzy czy knedle, oblepiając farsz dokładnie mięsem. Obtaczam w mące, zeby dodatkowo zamknąć ucieczkę składników ze środka podczas smażenia. Smażę, jak mielone kilka minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i średnim grzaniu. Jeśli boicie się, że się nie dopieką. podrumieńcie kotlety krótko na patelni i wstawcie na 15 minut pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika-temperatura 180-190 stopni C- grzałka góra-dół.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 23 września 2016

Sałatka z serkiem typu feta najlepsza i w kilka minut

Witam Kochani! Lato w tym roku sprzyjało warzywom, zwłaszcza pomidorom. Mój warzywnik niewielki, ale pomidorki do tej pory zbieram- słodziutkie i pyszne. Taka sałatka w śródziemnomorskim stylu u nas latem i jesienią nie gorsza od tych z południa a smak oczywiście mega...


Składniki na 2-4 porcje

3 kromki pieczywa z ziarnem
150-200 g sera sałatkowego (użyłam favity półtłustej firmy Mlekovita)
mała główka sałaty, jaką lubicie lub mieszanka sałat
1 spory świeży ogórek
3-4 pomidory mięsiste,
kilka pomidorków koktajlowych
mała cebula
kilka listków posiekanej bazylii
kilka łyżek oleju lub oliwy dobrej jakości tłoczonej na zimno
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Moja rada: 
Do sałatek tego typu najlepiej wykorzystać płytkie duże salaterki, żeby warzywa nie cisnęły się i nawet po kilku godzinach wyglądały apetycznie.

Opis przygotowania: Na spód naczynia układam kawałki pieczywa, które spełniają tu dopełnienie składników odżywczych a także spijają nadmiar soku i ogólnie bardzo dobrze pasują do reszty. Pieczywo polewam olejem. Rozkładam niewielkie listki sałaty. Układam ogórka pokrojonego w pół-plastry. Potem rozmieszczam mniej więcej na całej powierzchni pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe oraz ciut łagodnej cebuli w piórkach. Można dodać dla słodkości połówki winogron lub oliwki dla wyszukanego smaku. Na tym etapie można minimalnie oprószyć sałatkę solą, pamiętając, że używamy przeważnie dość słone sery kanapkowe. Na koniec układam delikatne kostki sera, które ja obowiązkowo oprószam pieprzem czarnym i polewam olejem. Pieprz, ser i olej smakuje wybornie na kruchym spodzie z aromatycznych warzyw. Wypróbujcie kochani i koniecznie podzielcie się opinią!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 21 września 2016

Super kruche ciastka z powidłami łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się moim sprawdzonym przepisem na ciasto do różnych wypieków. Możecie z niego piec udane babeczki, rurki do kremu czy spody do serników i szarlotek. Fantastyczne w smaku domowe wyroby, chrupiące i dobre do dłuższego przechowania!




Po upieczeniu ciasto nie przywiera do foremek, bardzo łatwo z nich wychodzi i nie trzeba ich smarować przed włożeniem. Na początek wypróbujcie łatwe ciasteczka bez foremek.


Składniki na około 50 sztuk



0,5 kg mąki tortowej

200 g masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny

60 g cukru (około 1/4 szklanki a 250 ml)

1 całe jajo

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie-do rurek i babeczek najlepiej pominąć całkowicie ten składnik)

szczypta soli

ciut zimnej wody, żeby ciasto łatwiej się wyrobiło

aromat

dodatkowo: gęste powidła około 150 ml



Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie



Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam na sucho. Dodaję rozdrobnione masło. Mieszam z grubsza i zaraz dodaję całe jajo i żółtko. Białko przyda się przy formowaniu ciastek. Możecie go też użyć do posmarowania ciastek i posypania cukrem, ale można to zupełnie pominąć, bo ciastka mają odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto wyrabiam, dodając w trakcie ciut zimnej wody- około 20-30 ml, żeby szybko zbiło się w kulę.

Ciasto wkładam w folii albo pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.



Po wyjęciu dzielę ciasto na 3 części i każdą z nich kolejno przerabiam krótko na stolnicy, podsypując mąką. Zaraz kiedy zrobi się elastyczne, wałkuję placki na 2-3 mm i kroję w kwadraty o boku mniej -więcej 6-7 cm. Układam centralnie niedużą łyżeczkę powideł i smaruję roztrzepanym białkiem jeden róg wszystkich kwadratów. Dzięki temu, łatwiej zlepić go z przeciwległym rogiem, no i ciastka nie rozłożą się w piekarniku.

Układam ciastka w odstępach w formie, na papierze do pieczenia.



Moja rada: Jeśli będziecie piec babeczki, rurki, czy spód kruchy, nie smarujcie foremek. Po wyjęciu trzeba tylko odczekać aż trochę ciastka przestygną, puknąć delikatnie foremką o deskę i ciastka wychodzą łatwiutko a i bez pukania wyjmują się dobrze, nie zostawiając śladów na foremkach. Umyć foremki jednak trzeba i dobrze wysuszyć!

Ciastka wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190-195 stopni C., grzałka z góry i z dołu na około 13-15 minut. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...