czwartek, 13 października 2016

Pampuchy, parowańce idealne rób ze mną krok po kroku

Witam kochani! Dzisiaj podzielę się moim sposobem na pampuchy - mięciutkie i pulchne. Mam nadzieję, ze filmik instruktażowy, który dołączam zachęci Was, bo tak naprawdę ciasta drożdżowe są bardzo proste i smaczne. Poradzicie sobie na pewno. Trzymam kciuki!

Pampuch z sosem pieczarkowym


Pampuchy z kremem serowym i sosem owocowym

Składniki na około 22 szt (wielkość standard)


0,5 kg maki uniwersalnej

płaska łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

25 g drożdży świeżych

1 żółtko

50 g masła 82% tłuszczu

około 300-330 ml wody lub mleka (ilość płynu do uzyskania średnio gęstej masy)


Składniki na prosty pyszny krem serowy do pampuchów


150 g sera twarogowego

2-3 łyżeczki cukru lub miodu

około 200 ml mleka lub wody

łyżeczka cynamonu (czasami dodaję, bo u mnie tylko ja lubię)


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam w misce z solą na sucho. Robię w mące zagłębienie, do którego wsypuję rozdrobnione drożdże a te posypuję cukrem, żeby szybciej fermentowały. Wlewam ciepłą wodę do posłodzonych drożdży(około 100 ml) (temperatura wody maks. 38 stopni C.) . Czekam kilka minut aż podrosną.

Topię masło.

Kiedy drożdże spęcznieją dodaję żółtko i na początek około 200 ml ciepłej wody. Wyrabiam wstępnie ręcznie lub robotem, dodając w trakcie resztę wody w takiej ilości jak potrzeba, by ciasto miało konsystencję rzadszą od ciasta kluskowego.
Moja rada: Jeśli luchnie się Wam za dużo wody, nie wpadajcie w panikę tylko dodajcie ciut mąki...
Na końcu dodaję strumieniem ciepłe masło i wyrabiam jeszcze 3-4 minuty. Ciasto przypomina gęsty krem. Posypuję je niewielką ilością mąki, żeby nie przywarło do ściereczki lub talerza. Odstawiam pod przykryciem na tak długo aż podrośnie - średnio trwa to około 30-60 minut.

Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko, żeby nabrało elastyczności. Dzielę na porcje. Wałkuję na grubość 1-2 cm. Wykrawam szklanką kółka. Okrawki dodaję do kolejnej porcji. Krótko przerabiam, wałkuję i wykrawam i.t.d.. Kółka odstawiam do wyrośnięcia minimum na pół godziny.

Układam wyrośnięte kółka na posmarowanym sitku umieszczonym w garnku nad wodą, kiedy ta zaczyna się gotować. Przykrywam gar i gotuję na parze 13-15 minut na umiarkowanym grzaniu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kiedys lubiłam tylko na słodko a teraz i tak i tak...

      Usuń
  2. Pięknie to Pani pokazała. Ja zawsze kupowałam gotowe pampuchy a potem w domu na sito i nad garnek, po chwili już miałam gotowe:):) dla moich najbliższych podaje zawsze z sosem jagodowym. Uwielbiamy, ale teraz spróbuje Pani sposobem. Oglądając filmik "wystraszyłam" sie, ze to ciasto takie luźne, ale po wyrośnięciu zauwazylam, iz można już z nim spokojnie pracowac. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłą wizytę. Ciasto mozna zrobic bardziej gęste, ale pampuchy mogą byc suchsze. Warto spróbować domowych, raz ze zdrowsze a dwa, zeby się przekonać jaka jest różnica.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Ależ to pysznie wygląda Weroniko, muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!!! Dziękuję Małgosiu za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ... jak zawsze sa Twoje jedzonka wspaniale :) bede robic <3
    Pozdrawiam z Hamburga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny! Polecam! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Witam. Bardzo proszę o przepis na sos pieczarkowy na email jfo32@wp.pl - będę niezmiernie wdzięczna. Jestem oczarowana Weroniko twoją pomysłowością kulinarną i stosuję twoje przepisy, które są bardzo smaczne !!! :) Jesteś super !!
    Joanna

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...