Translate

piątek, 30 września 2016

Kiełbasa domowa soczysta lub pieczeń z kurczaka bardzo łatwy sposób

Witam Kochani! Dzisiaj przepis dla amatorów domowych wędlin. Polecam rewelacyjną w smaku kiełbasę, jak i pieczeń, idealną na ciekawy świąteczny stół, czy od tak na codzień coś zdrowszego do kanapek.


Składniki na 2 kilo mięsa z kurczaka


około 10 szt. ćwiartek bez dolnych pałek
1 podwójna pierś
2 łyżeczki z brzuszkiem soli - porcja na 2 kilo mięsa
1 łyżeczka majeranku lub oregano
2 płaskie łyżeczki kminku
po szczypcie chili i pieprzu ziołowego lub  pieprz czarny

2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny

około 40 cm osłonki białkowej a najlepiej naturalnej. Białkowe osłonki słabo tolerują wyższą temperaturę-kupując te osłonki nie miałam żadnej etykiety tylko info od sprzedawcy, że powinna się nadawać, choć trochę się kurczy. Faktycznie kurczą się sporo, dlatego zawiązuję z zapasem i nie tak bardzo ściśle, bo pękają. Użyłam rozmiaru- tak dla orientacji podam pomiędzy kiełbasą żywiecką a szynkową (osłonki opcjonalnie, jeśli wolicie przygotować jak zwyczajną pieczeń to wystarczy użyć 2 foremki o wym. 22 cm x 10 cm lub jedna dwa razy dłuższa)

trochę sznurka do wiązania lub podwójne wiązadełka do torebek śniadaniówek



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Zdejmuję skórę z ćwiartek. Mięso moczę około 30 minut w zimnej wodzie. Osączam. Wykrawam z ćwiartek ładniejsze kawałki mięsa a osobno odkładam mniej ciekawe okrawki, które w trakcie mielę na miałko. Będzie to taki rodzaj spoiwa w wędlinie. Tej zmielonej masy uzyskuję około pół kilograma. Resztę konkretnego mięsa z ćwiartek i fileta kroję w średnią kostkę. Łączę wszystkie rodzaje mięsa i przyprawiam ziołami i solą. Wypróbujcie z kminkiem koniecznie, bo sprawdza się znakomicie nie tylko do wędlin. Poprawia smak i ułatwia trawienie. Bardzo ważne, by masę mięsną dość dobrze wyrobić. Po czym odstawiam ją pod przykryciem do macerowania zazwyczaj na całą noc do lodówki
.

Następnego dnia rozklejam żelatynę w szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Żelatynę dodaję do mięsa dla lepszego sklejenia, ale nie jest to konieczne. Ponownie mieszam całość dokładnie. Zawiązuję jeden koniec osłonki i łyżką nakładam masę mięsną. Mniej więcej w połowie wypełnienia upycham ją dość ściśle przy pomocy tłuczka do ziemniaków i nakładam kolejną porcję powtarzając ubijanie masy. Zawiązuję końcówkę. Lepiej by osłonki miały kilka centymetrów zapasu, bo trochę kurczą się pod wpływem temperatury, co może sprawić, że zawiązanie puści i kiełbasa może trochę przeschnąć. Polecam naturalne osłonki, które nie pękają tak łatwo pod wpływem temp lub łatwiejsza pieczeń. Piekę razem z pieczenią w większej formie około godziny w temp. 190 stopni C. , grzałka góra-dół.







Z tej ilości masy mięsnej wyszła mi foremka pieczeni o wymiarach około 22 cm x 10 cm, trochę taka niepełna. Mięso wkładam do foremki również na dwa razy, ugniatając łyżką i potrząsając foremką o blat. Foremkę owinęłam szczelnie folią aluminiową, by mięso piekło się we własnym sosie około godziny w temperaturze 190 stopni C. Na koniec zerwałam folię, oprószyłam wierzch pieczeni majerankiem z papryką i 3-4 minuty przypiekłam na funkcji grilla. Dla pewności, jeśli macie termometr, możecie włożyć końcówkę do pieczeni- ja to zrobiłam zaraz po upieczeniu. Mięso dobrze upieczone w środku powinno mieć temperaturę około 70 stopni C.

Wyroby wystarczy dobrze wystudzić i włożyć zapakowane do lodówki. Następnego dnia mamy luksusową smaczną wędlinę, która dobrze się kroi i bardzo ładnie wygląda.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


31 komentarzy:

  1. Zapowiada się przepysznie i szczerze mówiąc aż mnie kusi, żeby bawić się w takie domowe wyroby... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować, zachęcam. Pozdrawiam i dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Ależ u Ciebie pyszności Weroniko, uwielbiam takie domowe wędlinki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu! Koniecznie wypróbuj! Pyszne i łatwe

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie zdrowe domowe jedzonko ! Ciekawa jestem gdzie kupujesz osłonki....?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Elu. Osłonki dość tanio są tutaj:http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Oslonka-bialkowa-karmel-fi-55-opakowanie-10-m/262. Czasami kupię w pobliżu mam tez sklep z akcesoriami do wyrobów masarskich. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Witam serdecznie:) Jak zawsze zdrowo i smacznie. Robiłam podobną wędlinkę z Pani przepisu ,ale w siatce. Teraz czas wypróbować następną:)Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agnieszko. Tą tez można zrobić w siatce. Bardzo zachęcam i już jestem ciekawa oceny. Dziękuję za miłą wizytę. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

  5. Mmmmm ,wygląda przesmacznie.Napewno w tym tygodniu wypróbuję. Nie mam co prawda osłonek ale spróbuje z folią spożywczą i parzeniem.Czy robiła Pani kiedyś w ten sposób kiełbasę? Dziękuję za przepis i pozdrawiam😊A i jeszcze jedno ten sam wpis jest na Youtube. Tak jakoś z rozpędu :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią serdecznie, Można zawinąć sciśle w rękaw i zawiażać dobrze, no i ja bym upiekła, bo gotowanie, wydaje mi, że jednak trochę wysusza. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuje za radę,tak zrobię a jak kupię osłonki to oczywiście upiekę w osłonkach. Pozdrawiam serdecznie, do miłego :-)

      Usuń
  6. Zawsze kłopot z osłonkami czy lepsza jest tradycyjna białkowa czy fibrusowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja na blogu Broni ,znalazłam podobny przepis z tym ,że tą wędlinkę gotuje się w kartonie po mleku który wkłada się z kolei w woreczek do pieczenia,a potem do garnka z wodą,i nie potrzeba osłonek,mięsko po wystudzeniu idealnie idealne ,polecam i pozdrawiam MAŁGOSIA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja namawiam jednak na pieczoną kiełbasę, bo gotowane, żeby nie wiem, jak zawinął to i tak suchsze/ poza tym mam wersję bardzo prostą bez osłonki, w foremce-pyszna soczysta

      Usuń
  8. Dzień dobry:) Zrobiłam tą wędlinkę w siatce i foremce.Pani Weroniko muszę przyznać ,że niebo w gę.... jak wszystkie Pani przepisy :):)Pięknie się kroi nie kruszy jest soczysta. Bardzo łatwo się ją robi. Na pewno zagości na stole podczas imienin mojego męża Tadzia :)Polecam gorąco. Pozdrawiam, Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agnieszko. Bardzo dziękuję za wypróbowanie i polecam właśnie na szczególne okazje, bo nie tylko smakuje, ale ładnie wygląda. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Ostatnio jestem wielką fanką domowych wyrobów i od jakiegoś czasu praktycznie nie kupuję wędlin. Przygotowuję wszystko w szynkowarze, to takie moje ostatnie odkrycie, i jestem nimi naprawdę zachwycona. Najczęściej robię różne mielonki, bo wystarczy mięso peklować przez24 godziny, ale zdarza się też czekać tydzień na pyszną szynkę czy schab.
    Z kminkiem jeszcze nie próbowałam, zainspirowałaś mnie ;-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z kminkiem rewelacyjny smak wedlin. Polecam! Proszę zrobić ta wędlinę w formie tak jak w przepisie, bez szynkowara i porównać. Tak czy owak, najważniejsze, że warto robić własne jedzonko-może w 100% nie najzdrowsze, ale zawsze zdrowsze od kupnego/ Pozdrawiam

      Usuń
  10. Witam niedawno zrobilam te wedline z kurczaka i wszystkim smakowalo .Mam pytanie czy te wedline mozna zrobic w ten sam sposob ale z miesa wieprzowego?
    Pozdrawiam
    Urszula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Pani Ulu! Dziękuję za wypróbowanie i ocenę przepisu. Zapraszam po więcej...
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam. Panuję zrobić tę wędlinę z indyka, bo dostałam okaz 20kg. Proszę o orientacyjne proporcje składników na kg mięsa już obranego z kości.Pozdrawiam i dziękuję za fajny blog, bo należy do moich ulubionych
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, przepraszam, ze zawracam głowę przed świętami. Nie zauważyłam, że u góry przepisu pisze, że proporcje na 2 kg mięsa.pozdrawiam i życzę spokojnych i zdrowych świąt
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam . Piekłem w temp. 190 stopni i osłonki popękały po 30 minutach . Jak ty to zrobiłaś że są całe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego namawiam na naturalne osłonki a najlepiej pieczeń. Mnie w tej białkowej udaje się dlatego, że zostawiam spory zapas osłonki za wiązaniem. Kiedy je kupowałam, niestety bez etykiety sprzedawca twierdził, ze się nadają do obróbki termicznej. Testowałam też te osłonki w garnku parując wędlinę na parze i tutaj to porażka całkowita-pekają już po kilku minutach.

      Usuń
    2. Można jeszcze z powodzeniem praktykowac w siatce. Pozdrawiam

      Usuń
  14. Witam serdecznie, ja z takim pytaniem, czy mozna te wedlinke zamrozic ? w sklad wchodzi zelatyna i tu mam troche watpliwosci, bo nie wiem jak sie zachowa po rozmrozeniu. Fotka bardzo kuszaca i oczywiscie co domowy wyrob to domowy, bardzo prosze o odpowiedz :)
    Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Weroniko (moja imienniczko) czy moze Pani mi odpowiedziec ? :)

      Usuń
    2. Witam Pani Weroniko. Najlepsza jest na świeżo, ale ja czasami mrożę, jak wiecej zrobie i powiem, że całkiem nieźle wygląda i kroi się po rozmrożeniu
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Witam Pani Weroniko, ogromnie się cieszę, że znalazłam Pani filmiki i blog :) Do tej pory robiłam podobną wędlinę parzoną (nie gotowaną)w osłonkach poliamidowych. Teraz chciałbym spróbować pieczonego mięska, ale moje osłonki chyba nie będą się nadawać. Poleca Pani naturalne, to znaczy jakie? Na myśl przyszły mi jelita, ale jak takie coś napchać mięsem? Bardzo proszę o sprecyzowanie, o jakie dokładnie osłonki chodzi.

    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agnieszko. Jelita moga byc wieprzowe lub baranie - ja takie najczęściej używam. Pozdrawiam Weronika

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...