piątek, 30 września 2016

Kiełbasa domowa soczysta lub pieczeń z kurczaka bardzo łatwy sposób

Witam kochani! Dzisiaj przepis dla amatorów domowych wędlin. Polecam rewelacyjną w smaku kiełbasę, jak i pieczeń, idealną na ciekawy świąteczny stół, czy od tak na codzień coś zdrowszego do kanapek.


Składniki na 2 kilo mięsa z kurczaka


około 10 szt. ćwiartek bez dolnych pałek
1 podwójna pierś
2 łyżeczki z brzuszkiem soli - porcja na 2 kilo mięsa
1 łyżeczka majeranku lub oregano
2 płaskie łyżeczki kminku
po szczypcie chili i pieprzu ziołowego lub  pieprz czarny

2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny

około 40 cm osłonki białkowej-użyłam rozmiaru tak dla orientacji podam pomiędzy kiełbasą żywiecką a szynkową (osłonki opcjonalnie, jeśli wolicie przygotować jak zwyczajną pieczeń to 2 foremki o wym. 22 cm x 10 cm lub jedna dwa razy dłuższa)

trochę sznurka do wiązania lub podwójne wiązadełka do torebek śniadaniówek

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Zdejmuję skórę z ćwiartek. Mięso moczę około 30 minut w zimnej wodzie. Osączam. Wykrawam z ćwiartek ładniejsze kawałki mięsa a osobno odkładam mniej ciekawe okrawki, które w trakcie mielę na miałko. Będzie to taki rodzaj spoiwa w wędlinie. Tej zmielonej masy uzyskuję około pół kilograma. Resztę konkretnego mięsa z ćwiartek i fileta kroję w średnią kostkę. Łączę wszystkie rodzaje mięsa i przyprawiam ziołami i solą. Wypróbujcie z kminkiem koniecznie, bo sprawdza się znakomicie nie tylko do wędlin. Poprawia smak i ułatwia trawienie. Bardzo ważne, by masę mięsną dość dobrze wyrobić. Po czym odstawiam ją pod przykryciem do macerowania zazwyczaj na całą noc do lodówki
.

Następnego dnia rozklejam żelatynę w szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Żelatynę dodaję do mięsa dla lepszego sklejenia. Ponownie mieszam całość dokładnie. Zawiązuję jeden koniec osłonki i łyżką nakładam masę mięsną. Mniej więcej w połowie wypełnienia upycham ją dość ściśle przy pomocy tłuczka do ziemniaków i nakładam kolejną porcję powtarzając ubijanie masy. Zawiązuję końcówkę. Lepiej by osłonki miały kilka centymetrów zapasu, bo trochę kurczą się pod wpływem temperatury, co może sprawić, że zawiązanie puści i kiełbasa może trochę przeschnąć. Piekę razem z pieczenią w większej formie około godziny w temp. 190 stopni C. , grzałka góra-dół.




Z tej ilości masy mięsnej wyszła mi foremka pieczeni o wymiarach około 22 cm x 10 cm, trochę taka niepełna. Mięso wkładam do foremki również na dwa razy, ugniatając łyżką i potrząsając foremką o blat. Foremkę owinęłam szczelnie folią aluminiową, by mięso piekło się we własnym sosie około godziny w temperaturze 190 stopni C. Na koniec zerwałam folię, oprószyłam wierzch pieczeni majerankiem z papryką i 3-4 minuty przypiekłam na funkcji grilla. Dla pewności, jeśli macie termometr, możecie włożyć końcówkę do pieczeni- ja to zrobiłam zaraz po upieczeniu. Mięso dobrze upieczone w środku powinno mieć temperaturę około 70 stopni C.

Wyroby wystarczy dobrze wystudzić i włożyć zapakowane do lodówki. Następnego dnia mamy luksusową smaczną wędlinę, która dobrze się kroi i bardzo ładnie wygląda.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


23 komentarze:

  1. Zapowiada się przepysznie i szczerze mówiąc aż mnie kusi, żeby bawić się w takie domowe wyroby... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować, zachęcam. Pozdrawiam i dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Ależ u Ciebie pyszności Weroniko, uwielbiam takie domowe wędlinki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu! Koniecznie wypróbuj! Pyszne i łatwe

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie zdrowe domowe jedzonko ! Ciekawa jestem gdzie kupujesz osłonki....?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Elu. Osłonki dość tanio są tutaj:http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Oslonka-bialkowa-karmel-fi-55-opakowanie-10-m/262. Czasami kupię w pobliżu mam tez sklep z akcesoriami do wyrobów masarskich. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Witam serdecznie:) Jak zawsze zdrowo i smacznie. Robiłam podobną wędlinkę z Pani przepisu ,ale w siatce. Teraz czas wypróbować następną:)Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agnieszko. Tą tez można zrobić w siatce. Bardzo zachęcam i już jestem ciekawa oceny. Dziękuję za miłą wizytę. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

  5. Mmmmm ,wygląda przesmacznie.Napewno w tym tygodniu wypróbuję. Nie mam co prawda osłonek ale spróbuje z folią spożywczą i parzeniem.Czy robiła Pani kiedyś w ten sposób kiełbasę? Dziękuję za przepis i pozdrawiam😊A i jeszcze jedno ten sam wpis jest na Youtube. Tak jakoś z rozpędu :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią serdecznie, Można zawinąć sciśle w rękaw i zawiażać dobrze, no i ja bym upiekła, bo gotowanie, wydaje mi, że jednak trochę wysusza. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuje za radę,tak zrobię a jak kupię osłonki to oczywiście upiekę w osłonkach. Pozdrawiam serdecznie, do miłego :-)

      Usuń
  6. Zawsze kłopot z osłonkami czy lepsza jest tradycyjna białkowa czy fibrusowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja na blogu Broni ,znalazłam podobny przepis z tym ,że tą wędlinkę gotuje się w kartonie po mleku który wkłada się z kolei w woreczek do pieczenia,a potem do garnka z wodą,i nie potrzeba osłonek,mięsko po wystudzeniu idealnie idealne ,polecam i pozdrawiam MAŁGOSIA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja namawiam jednak na pieczoną kiełbasę, bo gotowane, żeby nie wiem, jak zawinął to i tak suchsze/ poza tym mam wersję bardzo prostą bez osłonki, w foremce-pyszna soczysta

      Usuń
  8. Dzień dobry:) Zrobiłam tą wędlinkę w siatce i foremce.Pani Weroniko muszę przyznać ,że niebo w gę.... jak wszystkie Pani przepisy :):)Pięknie się kroi nie kruszy jest soczysta. Bardzo łatwo się ją robi. Na pewno zagości na stole podczas imienin mojego męża Tadzia :)Polecam gorąco. Pozdrawiam, Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agnieszko. Bardzo dziękuję za wypróbowanie i polecam właśnie na szczególne okazje, bo nie tylko smakuje, ale ładnie wygląda. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Ostatnio jestem wielką fanką domowych wyrobów i od jakiegoś czasu praktycznie nie kupuję wędlin. Przygotowuję wszystko w szynkowarze, to takie moje ostatnie odkrycie, i jestem nimi naprawdę zachwycona. Najczęściej robię różne mielonki, bo wystarczy mięso peklować przez24 godziny, ale zdarza się też czekać tydzień na pyszną szynkę czy schab.
    Z kminkiem jeszcze nie próbowałam, zainspirowałaś mnie ;-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z kminkiem rewelacyjny smak wedlin. Polecam! Proszę zrobić ta wędlinę w formie tak jak w przepisie, bez szynkowara i porównać. Tak czy owak, najważniejsze, że warto robić własne jedzonko-może w 100% nie najzdrowsze, ale zawsze zdrowsze od kupnego/ Pozdrawiam

      Usuń
  10. Witam niedawno zrobilam te wedline z kurczaka i wszystkim smakowalo .Mam pytanie czy te wedline mozna zrobic w ten sam sposob ale z miesa wieprzowego?
    Pozdrawiam
    Urszula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Pani Ulu! Dziękuję za wypróbowanie i ocenę przepisu. Zapraszam po więcej...
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam. Panuję zrobić tę wędlinę z indyka, bo dostałam okaz 20kg. Proszę o orientacyjne proporcje składników na kg mięsa już obranego z kości.Pozdrawiam i dziękuję za fajny blog, bo należy do moich ulubionych
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, przepraszam, ze zawracam głowę przed świętami. Nie zauważyłam, że u góry przepisu pisze, że proporcje na 2 kg mięsa.pozdrawiam i życzę spokojnych i zdrowych świąt
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...