środa, 5 października 2016

Chleb z ziarnem najsmaczniejszy jak łatwo zrobić

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się moim przepisem na prosty, chrupiący chleb pełen prawdziwej treści. Pewnie irytuje Was często sklepowe pieczywo posypane ziarnem, którego w środku tak mało, ze nawet nie na lekarstwo...



Składniki na dwa nieduże bochenki o wadze około 40 dag


1/2 kg mąki uniwersalnej lub wyższy typ do 650 - powyżej tego typu chleb jest mniej spójny

około 250-270 ml wody ciepłej lub tyle, żeby ciasto na chleb było gęściejsze, ale miękkie

1.5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

około 30 g drożdży świeżych

4 łyżki nasion lnu

2 łyżki nasion słonecznika

1,5 łyżki nasion czarnuszki

1,5 łyżki ziaren sezamu

3 łyżki oleju lub łyżka z brzuszkiem masła


Przygotowanie chleba


LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam ze solą.

Ziarna opłukuję na gęstym sicie wrzątkiem a potem ciepłą wodą


Łączę ziarna z mąką. Po środku robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję 2 łyżeczkami cukru i zalewam około 1/4 szklanki ciepłej wody. Czekam kilka minut aż urosną-powinna się pojawić puszysta pianka.



Dodaję do ciasta olej, około 3/4 szklanki ciepłej wody i wyrabiam kilka minut. Odstawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę a najlepiej na dłużej.



Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko i dzielę na dwie części - roluję na takie dwa walki, ale można uformować jako jeden konkretny duży bochenek. Układam bochenki surowe docelowo na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia na godzinę lub dłużej.



Ciasto możecie posmarować mlekiem, białkiem lub wodą- ja tego nie robię. Piekę około 30 minut w temperaturze 215 stopni C, grzałka góra-dół. Chleb rzadko kiedy pęka w piekarniku, smakuje wybornie, dobrze się porcjuje i popędza leniwe jelita. Kiedyś nękały mnie zaparcia. Odkąd go piekę nie mam z tym najmniejszego problemu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię chlebki z ziarenkami w środku !! Wypróbuję !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu jest pyszny. Piekę go dwa razy w tygodniu. Polecam!!! Słoneczka życzę

      Usuń
  2. Pomyślałem o tym, aby chia dodać do takiego chlebka. Odkryłem je dzieki aplikacji www.kcalmar.com i teraz fazę mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że mozna dodać, co sie lubi-jak czegoś nie mam to daję więcej na przykład słonecznika

      Usuń
  3. Łatwo, szybko i przyjemnie się piekło ten chlebek. Bardzo smaczny, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam i zapraszam na pozostałe przepisy

      Usuń
  4. I to jest dobry pomysł. Jesień to chyba najlepsza pora na takie wypieki. Zapach chleba od razu sprawi, że w domu pięknie zapachnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że po brzydkiej jesieni przyjdzie ta złota cieplutka. Hmm zapach chleba cudowny kochana a jak uspokaja...

      Usuń
  5. Na razie zapoznałam się z przepisem na Twój chlebek.Teraz czas,żeby w domu zapachniało chlebem,bo odpowiednia jest teraz pora na wypieki,pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam chlebek jest przepyszny z mezem probowalismy, az zniknela polowa, a upieklam jeden duzy, jednym slowem rewelacja. Mam pytanie do Pani czy do tego chlebka tez mozna dodac innej maki np. wieloziarnistej, czy mocno by starcil na smaku. Pozdrawiam cieplo Irena:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Ireno. Cieszę się, że przepis się sprawdził. Co do mąki wieloziarnistej-mozna dodać 2-3 łyżki, ale trzeba się liczyć, że chleb będzie się bardziej kruszył.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...