środa, 21 września 2016

Super kruche ciastka z powidłami łatwy przepis

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się moim sprawdzonym przepisem na ciasto do różnych wypieków. Możecie z niego piec udane babeczki, rurki do kremu czy spody do serników i szarlotek. Fantastyczne w smaku domowe wyroby, chrupiące i dobre do dłuższego przechowania!




Po upieczeniu ciasto nie przywiera do foremek, bardzo łatwo z nich wychodzi i nie trzeba ich smarować przed włożeniem. Na początek wypróbujcie łatwe ciasteczka bez foremek.


Składniki na około 50 sztuk


0,5 kg mąki tortowej

200 g masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny

60 g cukru (około 1/4 szklanki a 250 ml)

1 całe jajo

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie-do rurek i babeczek najlepiej pominąć całkowicie ten składnik)

szczypta soli

ciut zimnej wody, żeby ciasto łatwiej się wyrobiło

aromat

dodatkowo: gęste powidła około 150 ml


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam na sucho. Dodaję rozdrobnione masło. Mieszam z grubsza i zaraz dodaję całe jajo i żółtko. Białko przyda się przy formowaniu ciastek. Możecie go też użyć do posmarowania ciastek i posypania cukrem, ale można to zupełnie pominąć, bo ciastka mają odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto wyrabiam, dodając w trakcie ciut zimnej wody- około 20-30 ml, żeby szybko zbiło się w kulę.

Ciasto wkładam w folii albo pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.


Po wyjęciu dzielę ciasto na 3 części i każdą z nich kolejno przerabiam krótko na stolnicy, podsypując mąką. Zaraz kiedy zrobi się elastyczne, wałkuję placki na 2-3 mm i kroję w kwadraty o boku mniej -więcej 6-7 cm. Układam centralnie niedużą łyżeczkę powideł i smaruję roztrzepanym białkiem jeden róg wszystkich kwadratów. Dzięki temu, łatwiej zlepić go z przeciwległym rogiem, no i ciastka nie rozłożą się w piekarniku.

Układam ciastka w odstępach w formie, na papierze do pieczenia.

Moja rada: Jeśli będziecie piec babeczki, rurki, czy spód kruchy, nie smarujcie foremek. Po wyjęciu trzeba tylko odczekać aż trochę ciastka przestygną, puknąć delikatnie foremką o deskę i ciastka wychodzą łatwiutko a i bez pukania wyjmują się dobrze, nie zostawiając na foremkach śladów. Umyć foremki jednak trzeba i dobrze wysuszyć!

Ciastka wkładam do rozgrzanego piekarnika do 195 stopni C., grzałka z góry i z dołu na około 13-15 minut. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie właśnie ciasto chłodzi się w lodówce. Będą przełożone wisnią oraz prażonym jabłkiem. Także dwa smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Już jestem ciekawa, jak wyszły. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Z jabłkiem lepsze. Mniej słodkie.

      Usuń
  3. Bardzo pyszne ciasteczka, wiele razy piekłam dla rodzinki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...