środa, 14 sierpnia 2013

Pyszny zapiekany kalafior z brokułem i pieczarkami

W sezonie zapiekane warzywa są przepyszne. Przygotowałam zapiekankę z kalafiorem, brokułem, pieczarkami i kruszynkami sera, bez ziemniaków, makaronu, czy ryżu. Zapiekanka jest konkretna, niekaloryczna, i świetnie się kroi. Można ją serwować także na zimno. Krajanka z takiej zapiekanki na każdej imprezie zniknie w kilka sekund.

Weronika Domogród

Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach około 18 cm cm x 27 cm.

Składniki

Weronika Domogród


1 średni kalafior
1 średni brokuł
20-30 dag pieczarek
15-20 dag białego sera
2 jaja
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany (można ją zastąpić jogurtem)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
mała cebulka
1 pazurek czosnku
garść natki z pietruszki lub koperku

podstawowe przyprawy: szczypta soli i cukru, pieprz czarny lub cayenne, szczypta ziół prowansalskich lub inne zioła wg uznania



Przygotowanie zapiekanki kalafiorowo-brokułowej z pieczarkami


Zobacz, jak robię zapiekankę na filmie

Weronika Domogród
Do garnka z gotującą wodą wrzucamy najpierw umytego kalafiora (zarówno kalafiora i brokuła tnę tuż pod różyczką a twardsze części wykorzystuję do zupy jarzynowej). Na pięć minut przed końcem gotowania kalafiora, wrzucam brokuł. Warzywa gotuję w lekko osolonej i do miękkości, ale tak, żeby zachowały kształt. Odcedzam i odparowuje.

Na oleju podsmażam cebulkę, dodając pod koniec czosnek a po chwili pieczarki, pokrojone w grube plastry. Delikatnie przyprawiam solą i duszę do miękkości, nie dłużej niż 5 minut.

Ser kroję w kostkę, posypuję szczyptą soli i ostrożnie mieszam.

Natkę siekam na drobno

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

W naczyniu ceramicznym, przetartym cieniutko olejem, wykładamy kalafiora i brokuła. Przy pomocy płaskiego tłuczka do ziemniaków, ostrożnie wyrównuję warzywa, starając się, by ich z nadto nie zmiażdżyć.

Na warzywach układam podsmażone pieczarki a między nimi wolne miejsca posypuję serem. Ponownie bardzo delikatnie wyrównuję powierzchnię.

W niedużej misce bełtam jogurt, śmietanę, jaja, mąkę ziemniaczaną, natkę, przyprawy. Całość wylewam na warzywa. Łyżką rozgarniam dokładnie masę, by mniej więcej jednakowo docierała do całej zapiekanki.

Wkładam formę z warzywami do piekarnika na około 20 minut. Moja zapiekanka piecze się 22 minuty, gdzie te ostatnie dwie, przestawiam na funkcję grilla, by nieco zrumienić wierzch.

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Gulasz z cukinii, fasolki szparagowej, papryki przepis

Dla tych, co kochają gotowanie, sezon na świeże jarzyny jest najlepszym okresem do pokazania w pełni swoich zdolności kulinarnych. Kolorowe warzywa na targowisku rozpalają wyobraźnię i dają wiele radości z przygotowanych smacznie potraw. Gulasz z warzyw, czyli, jak widzicie taka podduszona sałatka z cukinii, papryki i fasolki, świetnie nadaje się latem do drugiego dania a także podana jako przystawka do dań zasadniczych w ogrodowym party, czy zwyczajnie przy grillu do pieczonej rybki lub mięsa, idealnie się sprawdza.


Gulasz warzywny podałam z kaszą, białym przyprawionym serem i wszystko polałam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Danie pełnowartościowe, sycące, ale nie ciężkie. Polecam!


Składniki:




1 cukinia
1 papryka
2-3 garście fasolki
1 cebulka lub por
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
1-2 łyżki oleju do polania potrawy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
szczypta ziół prowansalskich
szczypta soli i cukru
ulubiony pieprz (dodaje przeważnie cayenne - dosłownie odrobinkę)



Przygotowanie gulaszu warzywnego



Weronika Domogród
Mój pomysł na gulasz, mam nadzieję, że nie pierwszy i nie ostatni w tym sezonie, jest łatwy do zrobienia a efekt po prostu znakomity. Podczas, kiedy gotuje się fasolka, tnę umytą i wyczyszczoną z ziaren paprykę na paseczki. Podobnie postępuję z cukinią, usuwając z niej środek z nasionami, jeśli jest przerośnięta. W rondlu na niewielkiej ilości oleju do smażenia rumienię delikatnie cebulkę, dodając pod koniec posiekany czosnek. Wrzucam paprykę i cukinię. Na wstępie odrobinę solę, cukrzę i duszę warzywa, często mieszając całość (warto przykryć rondel pokrywą - warzywa szybciej dojdą). W międzyczasie odcedzamy miękką, ale nie rozgotowaną fasolkę szparagową. Dodaję do gulaszu podstawowe przyprawy (sos sojowy nie jest konieczny a ocet balsamiczny można zastąpić octem winnym lub sokiem z cytryny) i jak tylko zmiękną zestawiam z ognia. Nie dodałam fasolki (fasolki przecięłam na połówki, bo są zwyczajnie za długie) pod koniec duszenia cukinii z papryką, ponieważ zaplanowałam podawać gulasz, jako sałatkę - na zimno. Latem, zwłaszcza w upały, gorące potrawy nie są wskazane. Połączyłam fasolkę z wystudzoną papryką i cukinią i całość dania polałam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. PYCHOTA!

Dodatkowo dołożyłam chłodnik z buraczków, który z gęstym jogurtem świetnie się nadaje jako sałatka na zimno.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!

niedziela, 11 sierpnia 2013

Ciasto z masą jogurtowo-serową z brzoskwiniami i borówką


Domogród
Uwielbiam latem lekkie ciasta, niskokaloryczne i orzeźwiające. Kilkanaście godzin temu podałam przepis na mięciutki biszkopt - doskonałą bazę do tego prostego tortu, jak i do innych ciast.
Ciasto przygotowuję bez udziału miksera. Najwięcej czasu zabrało mi przyrządzenie brzoskwiń, ale teraz w sezonie są po prostu najlepsze. Borówki amerykańskie, nie dość, że bardzo zdrowe to jeszcze bardzo łatwe do obróbki-wystarczy je tyko umyć i osączyć na sicie.




Składniki

biszkopt z 3 jaj - LINK
około 10  dojrzałych brzoskwiń
około 15 dag borówki amerykańskiej
400 ml jogurtu naturalnego
400 ml serka homogenizowanego waniliowego
1 torebka żelatyny / na jeden litr płynu
1/3 szklanki wody do żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru do brzoskwiń i masy jogurtowo-serowej
2 łyżki mocnego trunku (opcjonalnie)

poncz do biszkoptu 


1/2 szklanki przegotowanej wody,
1 łyżeczka cukru
sok z połówki cytryny
1 łyżka spirytusu lub innego alkoholu ( opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta z brzoskwiniami i borówką


Zobacz przepis na filmie w YT

Umyte brzoskwinie wrzucamy do garnka z wrzątkiem, maksymalnie na minutkę. Wyrzucamy na durszlak i oblewamy owoce zimną wodą. Owoce, podobnie, jak pomidory, z łatwością dają się obrać. Kroimy brzoskwinie na cząstki, zostawiając te najładniejsze do dekoracji. Owoce  posypujemy cukrem, dodajemy po łyżce trunku, mieszamy i wkładamy do lodówki.

Do szklanki wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy w około 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy po chwili spęcznieje, wkładamy szklankę do rondla z gorącą, ale nie wrzącą wodą i czekamy aż się rozpuści. 



W misce łączymy zimne składniki z lodówki 
- serek waniliowy i jogurt, dodając odpowiednią ilość cukru - dodałam tylko jedną kopiastą łyżeczkę cukru pudru. Masę mieszamy łyżką, bez miksera. Dodajemy kilka łyżek masy do ciepłej żelatyny (musi być ciepła, w letniej żelatyna szybko stężeje i będą grudy) i energicznie mieszamy. Wlewamy do miski i również energicznie mieszamy łyżką lub trzepaczką do piany. Wstawiamy masę na chwilkę do lodówki, by pozwolić jej zgęstnieć na tyle, by dało się z nią jeszcze pracować. W tym czasie nasączamy biszkopt, którego również warto włożyć przed użyciem do lodówki (Biszkopt powinien być w tortownicy, choć bez niej też da się zrobić takie ciacho. Tortownicę można wyłożyć folią spożywczą). 

Wyjmujemy masę i łączymy z brzoskwiniami (nie dodałam jagód do środka tylko dlatego, że pomysł dołożenia borówek wpadł mi do głowy dopiero przy dekoracji wierzchu, który wydawał mi się nieco mdły a w tortownicy nie było już miejsca na galaretkę. Borówki akurat dojrzewają w ogrodzie, mam raptem dwa krzaczki, ale też cieszą... Modyfikujcie ten przepis według uznania i owoców, które lubicie najbardziej. A co się tyczy galaretki to proponowałabym jaśniejszą, nie przyćmi owoców i dodatkowo zabezpieczy je przed wysychaniem w lodówce. 

Bardzo polecam!!! W gruncie rzeczy to łatwy przepis na przepyszny deser, zwłaszcza w letnie upały.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 10 sierpnia 2013

Biszkopt z trzech jaj idealny na spody przepis

Domogród
Latem, kiedy żar leje się z nieba, wybieram najczęściej dietetyczne ciasto biszkoptowe z lekkimi masami, z jogurtem, galaretką lub serem.
Biszkoptowy spód można zrobić już nawet z dwóch jaj, będzie wtedy nieco cieńszy. Jeśli użyjecie tortownicy o mniejszej średnicy (moja ma 27 cm) to spód będzie wyższy. Wszystko zależy od tego, jaki macie pomysł na ciasto i jaką planujecie jego wysokość. Zasada jest prosta
- na jedno duże jajo, dajemy jedną kopiastą łyżkę stołową mąki tortowej.



Składniki


3 duże jaja

1/3 szklanki cukru

3 kopiaste łyżki mąki tortowej
(To bardzo nieprecyzyjna miara, ale można przyjąć objętość 3/5 szklanki, czyli około 150 ml. Jeśli jaja są bardzo małe, zmniejszamy tą ilość do połowy szklanki -szklanka 250 ml)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/5 szklanki gorącej wody

szczypta soli i aromat, na przykład otarta skórka z cytryny, dodawana na sam koniec (jeśli będziemy nasączać biszkopt, dodatek aromatu nie jest konieczny)

Przygotowanie biszkoptu. 


Biszkopt na dużej  prostokątnej blasze będzie niższy
Jeśli nie wyjęłam jajek odpowiednio wcześniej z lodówki, ułatwiam sobie robotę i wkładam je na kilka minut do dość ciepłej wody. W międzyczasie mieszam mąki, odmierzam cukier i wykładam tortownicę papierem do pieczenia (nie smarujemy boków tortownicy, dzięki temu ciasto ma się czego trzymać i nie rośnie w charakterystyczną górę). W czajniku podgrzewam trochę wody. Wybijam zagrzane jaja (wtedy o wiele łatwiej oddzielają się od białek - oczywiście kupujemy jaja najlepszego gatunku i przede wszystkim świeże). Nastawiam piekarnik na 170 stopni Celsjusza, funkcja grzałka góra-dół, środkowa półka, bez termoobiegu. Piekarniki są różne, dlatego dostosowujemy parametry indywidualnie do potrzeb. Jedne bardziej pieką z góry, drugie bardziej z dołu - kwestia czasu, wyczucia a czasami wymiany piekarnika. Do białek wrzucam szczyptę soli i miksuję na sztywno, do słynnej próby odwróconej miski. Jeśli białko nie wyślizguje się, zaczynamy dodawać partiami cukier i dalej miksujemy na aksamitną bezę. Do żółtek dodaje gorącą wodę, chwilkę bełtam i dodaje do piany, krótko miksując całość. Odstawiam robot, dodaje w dwóch rzutach, przez sito wymieszane mąki i delikatnie mieszam łyżką, zagarniając masą biszkoptową od spodu ku bokom i środkowi, by mąka dobrze się połączyła. Staramy się nie przedłużać, by piana nie usiadła. Wylewamy ciasto do tortownicy i czym prędzej wstawiamy do nagrzanego piekarnika na czas około 25 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 9 sierpnia 2013

Chłodnik i sałatka z buraczków - łatwy przepis

Życie w zdrowiu jest łatwe a do tego może być tanie. O walorach buraków: ... - działają antyrakowo, źródło najcenniejszych witamin, makro i mikroelementów (minerały), mnóstwo błonnika i.t.d. Nie traćmy zatem czasu na skomplikowane diety i zadbajmy o siebie, bez pustoszenia kieszeni. Wystarczy tylko wyposażyć się w rękawiczki, garnek i tanie sitko do gotowania na parze. 


Metalowe sitko wkładamy do garnka, do którego na spód wlewa się trochę wody tak, by jej lustro nie dotykało sitka i gotujemy buraki wcześniej umyte w skórkach pod przykryciem (młode gotują się maksymalnie 30 minut a stare do godziny).


Warto zrobić więcej takich smakołyków i sięgać po sałatkę lub chłodnik nie tylko do obiadu.

Domogród

Składniki


zużyłam około 1 kilograma buraków

około 400 ml jogurtu gęstego

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebulka

1 ząbek czosnku

około 1 łyżeczki chrzanu

szczypty soli i cukru do smaku

troszkę soku z cytryny, posiekanego koperku i odrobinkę pieprzu.

 

Przygotowanie chłodnika i sałatki



1. Ugotowane i wystudzone buraczki obieram w rękawiczkach i ścieram na tarce o grubszych oczkach.

2. Dzielę masę burakową na dwie porcje - jedną przeznaczam na typową sałatkę do drugiego dania, ale bez tradycyjnego podsmażania a z drugiej przygotowuję chłodnik.

3. Ścieram do rondla na malutkiej podręcznej tarce o bardzo małych oczkach, cebulkę i czosnek. Wrzucam je na podgrzaną w rondlu oliwę i bardzo krótko zasmażam (do pół minuty). Dzielę podsmażone cebulowe dodatki na dwie części i dorzucam do misek z sałatką i chłodnikiem.

4. Zarówno jedną, jak i drugą sałatkę odrobinę solę, słodzę, dodaje po pół łyżeczki chrzanu, trochę soku z cytryny i odrobinę pieprzu.

5. Do sałatki z buraczków, przeznaczonej na chłodnik dodaje jogurt, wszystko mieszam i danie gotowe.

6. Do buraczków tradycyjnych, często podsmażanych w zimie, dodaje jedną łyżkę dobrej jakości oliwy  z oliwek i również podaje na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 7 sierpnia 2013

Rogaliki drożdżowe nie tylko z borówkami przepis

Z podanych poniżej składników upiekłam aż 70 rogalików i tak myślę, że tą przekąską, można się cieszyć nieco dłużej niż jeden dzień. Rogaliki doskonałe na biwak, plażę, majówkę, party w ogrodzie, wycieczkę, do szkoły, pracy - po prostu uniwersalne i sycące.

Weronika Domogród

Składniki na ciasto drożdżowe

 

Domogród
60 dag mąki pszennej
3 duże jaja lub 4 mniejsze
250 ml mleka
1/2 szklanki cukru
około 3 dag drożdży
100 gram masła lub margaryny np: Palma
2 łyżki oleju
aromat lub starta skórka z cytrusów
szczypta soli

Składniki na słodki farsz 


(teraz w środku lata wybór wśród owoców jest przeogromny, zimą i przez okrągły rok najlepiej nadziewać gęstymi powidłami)

Domogród
 Polecam borówkę amerykańską. Jest sucha i praca przy zawijaniu rogalików to przyjemność - nie brudzi rąk. Nie słodzę jej wcześniej, ale właśnie podczas zawijania, dodaję małą szczyptę cukru pudru. Obok borówki na zdjęciu jest wiśnia z dżemu - również przepyszna i łatwa w nadziewaniu. Zanim jednak to zrobię, sprawdzam każdą widelcem, by nie było przykrej niespodzianki przy degustacji. Maszynki do drylowania owoców pestkowych są świetne, ale czasami zdarzy się fuszerka z ich strony i taka pestka to dopiero twardy orzech...



Przygotowanie rogalików drożdżowych z owocami  


 


Zobacz, jak robię rogaliki na filmie

1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, startą skórką z cytrusów na sucho. Robimy po środku dołek. 

2. Wkruszamy drożdże (wolę drożdże świeże od suszonych - te drugie bywają zawodne)



3. Zalewamy drożdże 1/3 z podanej ilości ciepłego mleka i posypujemy zaczyn jedną łyżeczką cukru, by przyśpieszyć fermentację drożdży.

4. Rozpuszczamy masło lub margarynę

5. Żółtka bełtamy z ciepłym mlekiem, tylko do połączenia(z całej ilości białek tylko jedno potrzebne będzie do smarowania rogalików a resztę można zużyć do obiadu lub przechować w zamrażalniku).

6. Dolewamy do przygotowanych sypkich składników z zaczynem mieszaninę mleka z żółtkami i zarabiamy ciasto. Kiedy się połączy całość, dolewamy rozpuszczony tłuszcz (ciepłe rozpuszczone masło z dodatkiem oleju - olej dodaję dlatego, żeby rogaliki nie czerstwiały za szybko) i wyrabiamy. Po krótkiej chwili sypiemy na ciasto około jednej łyżki mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto robi się jednolite, przyjemne w dotyku i bez problemu, odstaje od dłoni. Warto go wyrabiać przynajmniej 2-3 minuty. Przykrywamy ciasto ściereczką lub talerzem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia (może to potrwać nieco dłużej).

7. Porcjami wałkujemy ciasto. Przed wałkowaniem krótko przerabiamy zagarniętą porcję ciasta. Podsypujemy oszczędną ilością mąki, tylko po to, by ułatwić sobie kształtowanie cienkiego placka, o grubości maksymalnie 3 mm. Nadmiar mąki utrudnia zaklejanie rogalików. Placek dzielimy, jak poniżej na zdjęciu.

Domogród
Najlepiej przyjąć trójkąt równoramienny o dłuższych bokach od podstawy, przykładowo - podstawa ma 10 cm a boki po 14.

8. Układamy nadzienie przy podstawie trójkąta  (u mnie były to przeważnie 2-3 borówki) i zwijamy w kierunku wierzchołka. Wierzchołek kierujemy pod spód, formujemy rogalik, podkręcając i zaklejając rożki. Układamy na blasze (wierzchołkiem do spodu), wyłożonej papierem do pieczenia, zaoszczędzając sobie czasu na długotrwałe szorowania formy do pieczenia.

Domogród9. Smarujemy rogaliki rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem waniliowym z dodatkiem na przykład cukru trzcinowego.

10. Kiedy rogaliki podrastają (około 10 minut) nastawiamy piekarnik na około 180 stopni Celsjusza lub niższą temperaturę. U mnie już po 10 minutach obniżyłam ją na 175 stopni C i w sumie piekłam każdy wsad około 15 minut (trzeba kontrolować piekarnik).


Z podanej powyżej porcji upiekłam aż 70 rogalików i tak myślę, że tą przekąską, można się cieszyć nieco dłużej niż jeden dzień. Zachęcam do pieczenia własnej roboty domowych drożdżówek.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z ogórków na zimę prosta i pyszna

Domogród
Od dawna robię prostą sałatkę z ogórków na zimę. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, by kiedykolwiek się popsuła, co w przypadku ogórków kiszonych zdarza się nie raz. Dlatego zdecydowanie wolę wygodną wersję, uniwersalną - do obiadów, jako składnik wielu sałatek, czy na przykład - rzucić kiszone płatki ogórków  na wędzonego łososia (po prostu pyszne danko w kilka sekund).


Zasada, której przestrzegam: na 1 kilogram ogórków daję jedną płaską łyżkę soli lub nieco więcej i tylko podstawowe przyprawy.

Składniki


4 kilogramy ogórków
4 płaskie łyżki soli
4 spore pazurki czosnku
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
trochę zmielonego czarnego pieprzu
podsuszone kwiatostany kopru, bez łodyg

Przygotowanie sałatki z ogórków na zimę


Zobacz przepis na filmie

Ogórki myjemy i obieramy ze skórek (można nie obierać). Ścieramy na tarce na plasterki i przyprawiamy - solą, cukrem, koprem, pieprzem i startym na tarce czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Ogórki zmiękną i pojawi się sporo soku. Soli używajmy kamiennej i niejodowanej. Świeżą sałatkę z ogórków układamy w wyparzonych słoikach, delikatnie ugniatając plasterki. Nie kładziemy do pełna, tuż pod dekielek, lecz nieco poniżej. Dobrze zakręcamy i odstawiamy słoiczki na tacę, najlepiej plastikową, na którą będzie spływać przez tydzień sok z sałatki, pod wpływem fermentacji (to naturalny proces, bez którego nie ma kiszenia). Staramy się, co jakiś czas wyczyścić, przemyć tacę i słoiki, bo, z praktyki wiem, że do takich miejsc, uwielbiają ściągać i to masowo, octówki. Kiedy słoiczki z ogórkami się wyciszą, można je obmyć, wytrzeć do sucha i przenieść w chłodne i ciemne miejsce - najlepiej do piwnicy, jak wino. Co roku, w sezonie robię, bardzo popularną u mnie, sałatkę z ogórków wzbogaconą innymi warzywami. Przepis tutaj.


Zapraszam także na łatwy przepis na przecier ogórkowy nie tylko do zupy!
Przekonaj się dlaczego warto jeść ogórki

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...