Translate

piątek, 9 sierpnia 2013

Chłodnik i sałatka z buraczków - łatwy przepis

Życie w zdrowiu jest łatwe a do tego może być tanie. O walorach buraków: ... - działają antyrakowo, źródło najcenniejszych witamin, makro i mikroelementów (minerały), mnóstwo błonnika i.t.d. Nie traćmy zatem czasu na skomplikowane diety i zadbajmy o siebie, bez pustoszenia kieszeni. Wystarczy tylko wyposażyć się w rękawiczki, garnek i tanie sitko do gotowania na parze. 


Metalowe sitko wkładamy do garnka, do którego na spód wlewa się trochę wody tak, by jej lustro nie dotykało sitka i gotujemy buraki wcześniej umyte w skórkach pod przykryciem (młode gotują się maksymalnie 30 minut a stare do godziny).


Warto zrobić więcej takich smakołyków i sięgać po sałatkę lub chłodnik nie tylko do obiadu.

Domogród

Składniki


zużyłam około 1 kilograma buraków

około 400 ml jogurtu gęstego

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebulka

1 ząbek czosnku

około 1 łyżeczki chrzanu

szczypty soli i cukru do smaku

troszkę soku z cytryny, posiekanego koperku i odrobinkę pieprzu.

 

Przygotowanie chłodnika i sałatki



1. Ugotowane i wystudzone buraczki obieram w rękawiczkach i ścieram na tarce o grubszych oczkach.

2. Dzielę masę burakową na dwie porcje - jedną przeznaczam na typową sałatkę do drugiego dania, ale bez tradycyjnego podsmażania a z drugiej przygotowuję chłodnik.

3. Ścieram do rondla na malutkiej podręcznej tarce o bardzo małych oczkach, cebulkę i czosnek. Wrzucam je na podgrzaną w rondlu oliwę i bardzo krótko zasmażam (do pół minuty). Dzielę podsmażone cebulowe dodatki na dwie części i dorzucam do misek z sałatką i chłodnikiem.

4. Zarówno jedną, jak i drugą sałatkę odrobinę solę, słodzę, dodaje po pół łyżeczki chrzanu, trochę soku z cytryny i odrobinę pieprzu.

5. Do sałatki z buraczków, przeznaczonej na chłodnik dodaje jogurt, wszystko mieszam i danie gotowe.

6. Do buraczków tradycyjnych, często podsmażanych w zimie, dodaje jedną łyżkę dobrej jakości oliwy  z oliwek i również podaje na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Na bezludną wyspę wzięlam by buraczki, albo kilka ich nasion. Oni potrafią uzdrawiać.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Po takiej porcji w kilka minut czuje się odprężenie. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...