piątek, 9 sierpnia 2013

Chłodnik i sałatka z buraczków - łatwy przepis


DomogródŻycie w zdrowiu jest łatwe a do tego może być tanie. O walorach buraków: ... - działają antyrakowo, źródło najcenniejszych witamin, makro i mikroelementów (minerały), mnóstwo błonnika i.t.d.   Można o tym poczytać w sieci na wielu stronach. Nie traćmy zatem czasu na skomplikowane diety i zadbajmy o siebie, bez pustoszenia kieszeni. Gdyby buraki były niesmaczne, mogłabym zrozumieć opór przed ich przygotowywaniem do posiłków. Wystarczy tylko wyposażyć się w rękawiczki, garnek i sitko. Nie trzeba też od razu pędzić po naczynie do gotowania na parze. Metalowe sitko za kilkanaście złotych wkładamy do garnka, do którego na spód wlewa się troszkę wody (tak, by jej lustro nie dotykało sitka) i gotujemy umyte, ale w skórkach, buraczki pod przykryciem (młode gotują się maksymalnie 30 minut a stare do godziny).

Warto zrobić więcej takich smakołyków i sięgać po sałatkę lub chłodnik nie tylko do obiadu.

Składniki


zużyłam około 1 kilograma buraków

około 400 ml jogurtu gęstego

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebulka

1 ząbek czosnku

około 1 łyżeczki chrzanu

szczypty soli i cukru do smaku

troszkę soku z cytryny, posiekanego koperku i odrobinkę pieprzu.

 

Przygotowanie chłodnika i sałatki


Zapraszam na wersję video



1. Ugotowane i wystudzone buraczki obieram w rękawiczkach i ścieram na tarce o grubszych oczkach.

2. Dzielę masę burakową na dwie porcje - jedną przeznaczam na typową sałatkę do drugiego dania, ale bez tradycyjnego podsmażania a z drugiej przygotowuję chłodnik.

3. Ścieram do rondla na malutkiej podręcznej tarce o bardzo małych oczkach, cebulkę i czosnek. Wrzucam je na podgrzaną w rondlu oliwę i bardzo krótko zasmażam (do pół minuty). Dzielę podsmażone cebulowe dodatki na dwie części i dorzucam do misek z sałatką i chłodnikiem.

4. Zarówno jedną, jak i drugą sałatkę odrobinę solę, słodzę, dodaje po pół łyżeczki chrzanu, trochę soku z cytryny i odrobinę pieprzu.

5. Do sałatki z buraczków, przeznaczonej na chłodnik dodaje jogurt, wszystko mieszam i danie gotowe.

6. Do buraczków tradycyjnych, często podsmażanych w zimie, dodaje jedną łyżkę dobrej jakości oliwy  z oliwek i również podaje na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Na bezludną wyspę wzięlam by buraczki, albo kilka ich nasion. Oni potrafią uzdrawiać.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Po takiej porcji w kilka minut czuje się odprężenie. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...