środa, 7 sierpnia 2013

Rogaliki drożdżowe nie tylko z borówkami przepis


Weronika Domogród
Lato to intensywny okres w kuchni - czas na wyśmienite ciasta z owocami, przetwory i bogactwo warzyw. Pomysły na nowe wypieki lub przekąski same nasuwają się do głowy, byleby tylko znaleźć na to wszystko czas. Smak drożdżowych ciasteczek z owocami, nazywanych popularnie drożdżówkami, odznacza się zupełnie innym charakterem - nieco mniej wilgotne od rozkosznych tortowych przysmaków, ale także pyszne, wygodne, doskonałe na biwak, plażę, majówkę, party w ogrodzie, wycieczkę, do szkoły, pracy - po prostu uniwersalne i sycące. Pracy przy nich więcej, niż przy klasycznej babce, ale warto ich zrobić odpowiednią ilość i mieć pod ręką przekąskę w nadchodzące dni.

Składniki na ciasto drożdżowe

 

Domogród
60 dag mąki pszennej
3 duże jaja lub 4 mniejsze
250 ml mleka
1/2 szklanki cukru
około 3 dag drożdży
100 gram masła lub margaryny np: Palma
2 łyżki oleju
aromat lub starta skórka z cytrusów
szczypta soli

Składniki na słodki farsz 


(teraz w środku lata wybór wśród owoców jest przeogromny, zimą i przez okrągły rok najlepiej nadziewać gęstymi powidłami)

Domogród
 Polecam borówkę amerykańską. Jest sucha i praca przy zawijaniu rogalików to przyjemność - nie brudzi rąk. Nie słodzę jej wcześniej, ale właśnie podczas zawijania, dodaję małą szczyptę cukru pudru. Obok borówki na zdjęciu jest wiśnia z dżemu - również przepyszna i łatwa w nadziewaniu. Zanim jednak to zrobię, sprawdzam każdą widelcem, by nie było przykrej niespodzianki przy degustacji. Maszynki do drylowania owoców pestkowych są świetne, ale czasami zdarzy się fuszerka z ich strony i taka pestka to dopiero twardy orzech...

Przygotowanie rogalików drożdżowych z owocami  

 



Wyrośnięte ciasto drożdżowe
  Zobacz, jak robię rogaliki na filmie

1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, startą skórką z cytrusów na sucho. Robimy po środku dołek. 

2. Wkruszamy drożdże (wolę drożdże świeże od suszonych - te drugie bywają zawodne)



3. Zalewamy drożdże 1/3 z podanej ilości ciepłego mleka i posypujemy zaczyn jedną łyżeczką cukru, by przyśpieszyć fermentację drożdży.

4. Rozpuszczamy masło lub margarynę

5. Żółtka bełtamy z ciepłym mlekiem, tylko do połączenia(z całej ilości białek tylko jedno potrzebne będzie do smarowania rogalików a resztę można zużyć do obiadu lub przechować w zamrażalniku).

6. Dolewamy do przygotowanych sypkich składników z zaczynem mieszaninę mleka z żółtkami i zarabiamy ciasto. Kiedy się połączy całość, dolewamy rozpuszczony tłuszcz (ciepłe rozpuszczone masło z dodatkiem oleju - olej dodaję dlatego, żeby rogaliki nie czerstwiały za szybko) i wyrabiamy. Po krótkiej chwili sypiemy na ciasto około jednej łyżki mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto robi się jednolite, przyjemne w dotyku i bez problemu, odstaje od dłoni. Warto go wyrabiać przynajmniej 2-3 minuty. Przykrywamy ciasto ściereczką lub talerzem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia (może to potrwać nieco dłużej).

7. Porcjami wałkujemy ciasto. Przed wałkowaniem krótko przerabiamy zagarniętą porcję ciasta. Podsypujemy oszczędną ilością mąki, tylko po to, by ułatwić sobie kształtowanie cienkiego placka, o grubości maksymalnie 3 mm. Nadmiar mąki utrudnia zaklejanie rogalików. Placek dzielimy, jak poniżej na zdjęciu.

Domogród
Najlepiej przyjąć trójkąt równoramienny o dłuższych bokach od podstawy, przykładowo - podstawa ma 10 cm a boki po 14.

8. Układamy nadzienie przy podstawie trójkąta  (u mnie były to przeważnie 2-3 borówki) i zwijamy w kierunku wierzchołka. Wierzchołek kierujemy pod spód, formujemy rogalik, podkręcając i zaklejając rożki. Układamy na blasze (wierzchołkiem do spodu), wyłożonej papierem do pieczenia, zaoszczędzając sobie czasu na długotrwałe szorowania formy do pieczenia.

Domogród9. Smarujemy rogaliki rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem waniliowym z dodatkiem na przykład cukru trzcinowego.

10. Kiedy rogaliki podrastają (około 10 minut) nastawiamy piekarnik na około 180 stopni Celsjusza lub niższą temperaturę. U mnie już po 10 minutach obniżyłam ją na 175 stopni C i w sumie piekłam każdy wsad około 15 minut (trzeba kontrolować piekarnik).


Z podanej powyżej porcji upiekłam aż 70 rogalików i tak myślę, że tą przekąską, można się cieszyć nieco dłużej niż jeden dzień. Zachęcam do pieczenia własnej roboty domowych drożdżówek. A propos drożdży, niesłusznie krytykowanych - są źródłem witamin z grupy B - super na odporność, serce i nerwy.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika




7 komentarzy:

  1. Pyszne, uwielbiam wszystko, co z ciasta drożdżowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochotę na takie domowe rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od niedawna też się rozsmakowałam w borówkach, są świetne.
    Rogaliki wyglądają rewelacyjnie. Zawijam jednego i spadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Pani Weroniko,od kilku dni gotuje z Panią.robilam już placki ziemniaczane z kaszą jaglana,placki z twarogiem i zupę z kaszą jaglaną.Własnie upiekłam rogaliki.Są przepyszne,ale wyszło mi 36.Pewnie zamało wałkowałam ciasto.Nie jestem najlepsza w kuchni ale się staram i czuje że z Pani pomocą mi to wyjdzie.Dziekuje Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Dorotko bardzo mi miło. Najważniejsze, że rogaliki smakowały a to że wyjdzie mniej to nie koniecznie od nas zależy, bo może drożdże nieświeże albo mąka... Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie

      Usuń
  5. czy rogaliki wyjdą z mąki orkiszowej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...