wtorek, 7 marca 2017

Sałatka z gotowanych buraków pyszna i zdrowa bez zasmażania

Witam Kochani. Buraki to kopalnia składników odżywczych i smakowych. Uwielbiam je już tak prosto z garnka, ale polecam szczególnie zdrowy sposób na fantastyczną sałatkę do drugiego dania lub ot tak jako wartościowy posiłek w ciągu dnia.


Składniki na około 1,5 kg gotowanych buraków

sól, pieprz do smaku
1- łyżeczka z brzuszkiem cukru lub miodu lub 1 starte jabłko (opcjonalnie, jeśli buraki mało słodkie)
3-4 łyżki oleju lnianego lub innego np filtrowanego na zimno nierafinowanego
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Gotuję umyte nieobrane buraki do miękkości. Wystudzone obieram ze skórek i ścieram na tarce - moim zdaniem w tej wersji bez zasmazki najlepiej smakują starte na większych oczach a na miałko mniej polecam. W razie, gdy buraki mają sporo soku. odsączam jego nadmiar, który można po prostu wypić. Doprawiam starte solą, pieprzem, cukrem lub miodem, sokiem z cytryny i olejem. Gotowe!

Warto wiedzieć, że: Dodatek oleju oprócz jego własnych cudownych wartości sprawia, że możemy przyswoić witaminy z warzyw, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu, jak A, E, D, K. Więcej TUTAJ 

Nadmiar sałatki wkładam do słoików i przechowuje maksymalnie do 3 dni w lodówce do kolejnych dań.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 4 marca 2017

Kurczak pyszny w marynacie pomidorowo-miodowej przepis

Witam Kochani! Dzisiaj polecam prosty sposób na bardzo smacznego kurczaka w sosie pomidorowym z lekką nutą naturalnych przypraw. Danie efektowne i łatwe do przygotowania. Polecam także kurczaka miodowego bez pomidorów LINK. Pychota!


Składniki

około 1,2 kg kurczaka
sól do oprószenia

Marynata do mięsa przepis

200-250 ml domowego gęstego przecieru (sklepowy można trochę rozcieńczyć)
15 ml miodu (łyżka z brzuszkiem)
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
szczypta ostrej papryki
szczypta kminku
płaska łyżeczka majeranku
szczypta czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki świeżego posiekanego
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
szczypta soli

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Umytego osączonego w porcjach kurczaka oprószam solą i odstawiam na pół godziny lub godzinę.

Mieszam składniki marynaty. Marynata jest uniwersalna. Sprawdzi się do marynowania innych mięs. Kawałki mięsa zanurzam w marynacie. Masuję mięso i wstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin a najlepiej do jutra, żeby dobrze przeszło składnikami mieszanki marynującej. W trakcie 2-3 razy mieszam całość.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 195 stopni C. w formie bez przykrywania. na około 30 minut. Kolejne 30 minut piekę w obniżonej temperaturze do 185 lub 180 stopni C. W trakcie pieczenia 1-2 razy zwilżam kurczaka marynatą, która zamienia się w sos, który podkręci smak dodatków- ziemniaków, ryżu...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie

środa, 1 marca 2017

Sałatka warstwowa pyszna ze śledziem przepis

Witam Kochani. Polecam bardzo smaczną i kolorową sałatkę. Przepis jest prosty. Wystarczy wcześniej śledzie wymoczyć z soli, ugotować warzywa i jajka.Ważne tylko by dobrze osączyć ryby i jarzyny.




Składniki główne sałatki

7-8 płatów śledziowych
300 g ugotowanego groszku zielonego lub groszek z puszki
200-250 g kukurydzy konserwowej lub świeżej ugotowanej
10-15 ml miodu łagodnego
3-4 marchewki ugotowane
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
sok z połówki cytryny lub limonki
1 cebula czerwona
4-5 jaj
pieprz do smaku


Przepis na sos z jogurtu i majonezu idealny do sałatek lub surówek

300-400 ml jogurtu gęstego naturalnego
150 ml majonezu
1-2 łyżeczki z brzuszkiem chrzanu
10-15 ml miodu łagodnego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Link do przygotowania na filmie

Śledzie moczę kilka godzin w wodzie zimnej, by pozbawić ich nadmiaru soli. Dobrze osączam na sicie.

Gotuję groszek mrożony około 5-10 minut. Najlepszy jest w sezonie świeży. Teraz jednak wczesną wiosną idealny mrożony, bo jak dla mnie kolor ma piękny i smak o niebo lepszy od konserwowego. Marchew można ugotować w przeddzień przy okazji przygotowania jakiejś zupy na obiad. Można ją zastąpić papryką marynowaną albo surową. Jajka gotuję tradycyjnie na twardo. Po obraniu jedno z żółtek zostawiam do dekoracji wierzchu sałatki.

Śledzie kroję w kostkę. Dodaję do nich posiekaną drobno cebulę, sok z cytryny, pokrojone w kostkę ogórki, miód lub cukier np: trzcinowy i ciut pieprzu. Nie dodaję soli, jeśli śledzie są akurat na słoność. Mieszam całość i odstawiam na około 30 minut, by składniki mniej-więcej się przegryzły. Przed włożeniem do sałatki warto mieszankę osączyć z nadmiaru soku, który na pewno rozrzedzi sos, jeśli tego nie zrobimy.

Kroję w kostkę marchewkę ugotowaną i zimną oraz jajka.

Mieszam składniki sosu.

W dużej misie szklanej układam na spodzie jajka pokrojone. Polewam je sosem. Wykładam połowę mieszanki śledziowej odsączonej z nadmiaru soku. Polewam częścią sosu. Trzecia warstwa u mnie to marchewka i porcja sosu. Polewam sosem tak, by nie zaczepiać nim o boki naczynia, bo sos zaleje szkło i wizualnie efekt będzie nieciekawy. Kolejna warstwa to groszek i porcja sosu. Następna to reszta mieszanki śledziowej i porcja sosu a na koniec kukurydza konserwowa, którą wcześniej odlałam z zalewy, opłukałam i dobrze osączyłam. Wierzch sałatki smaruję pozostałym sosem i obsypuję startym żółtkiem i prosto dekoruję po obwodzie groszkiem i kukurydzą.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 23 lutego 2017

Faworki chrupiące. Ciasto bez bicia, cukru i spulchniaczy - rewelacja!

Witam Kochani. Wczoraj robiłam te chruściki tradycyjną metodą, pomijając jednak całkowicie w cieście cukier i nie dodając nic a nic proszku czy sodki do pieczenia. Nie tłukłam też ciasta po wyrobieniu. Lubię, jak ciasto jest napowietrzone i pulchne. Faworki wyszły chrupiące, lekkuchne, po części też dzięki śmietanie 30%. Koniecznie wypróbujcie!


Składniki


750 ml mąki tortowej

5 żółtek

250 ml śmietany kremówki 30%

20 ml spirytusu lub octu

2 szczypty soli

aromat



Dodatkowo:


Szeroki garnek - taki, żeby tłuszcz zajmował w nim 1/3 wysokości

około 1,5 kg lub 1,5 litra tłuszczu z wysoką temperaturą spalania, tzn. takiego, co nie dymi

bibuła do osączania

cukier puder do posypania faworków


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Mieszam wszystkie składniki ciasta i wyrabiam. Ciasto jest trochę tępe, ale po 30 minutach wypoczynku robi się elastyczne, bardziej miękkie, łatwe do wałkowania. Przechowuję go w misce pod folią. Przed wałkowaniem jeszcze go krótko przerabiam i dzielę na wygodne 4 krążki. Wałkuję kolejno na cieniutkie placki, starając się oszczędnie podsypywać mąką i robię to tylko na początku wałkowania. Chodzi o to, żeby na ciastkach nie było śladów mąki a jeśli jest trzeba ją omieść, by nie paliła się w trakcie pieczenia. Skutkuje to także tym, że tłuszcz się bardziej pieni, zwłaszcza pod koniec smażenia.


Radełkuję lub tnę nożem pasy o szer. około 25-30 mm i długości średnio 150 mm. Po środku przecinam każdy podzielony pasek i przeplatam na faworki. Faworki warto nakryć czystą bawełnianą ściereczką, żeby nie przesychały podczas oczekiwania na swoją kolej do smażenia.





Rozgrzewam tłuszcz do temperatury 175 stopni C. i smażę po kilka sztuk na lekko rumiany kolor. Te faworki bez cukru wyjątkowo dobrze się smażą i nie piją nadto tłuszczu, co poznać po tym, jakie są lekkuchne po smażeniu.


Nie liczyłam ile ich wyszło, bo nie zdążyłam. Po prostu znikały w mig... Było ich dwa duże talerze z czubem. Kiedy przestygną, posypuję cukrem pudrem. W cukierni trzeba za taką porcję sporo zapłacić. Polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




wtorek, 21 lutego 2017

Chleb na zakwasie jak zrobić?

Witam Kochani! Ten post polecam Tym z Was, którzy by chętnie upiekli swój pierwszy tradycyjny chleb na zakwasie. Od razu dodam, że na młodym zakwasie chleb nie rośnie tak szybko, jak na dojrzałym. Mimo to, jak widać poniżej jest to możliwe tylko trzeba dać mu więcej czasu. Zróbcie ze mną pierwszy zakwas i chleb. Część świeżego zakwasu zużywamy na bieżąco a część przechowujemy, by potem móc go dodać do kolejnego nowego zakwasu, budując jego bogatszą florę bakteryjną. Skrótowy instruktaż na filmie LINK



Dodam jeszcze. że jak na chleb na świeżym zakwasie, wygląda bardzo dobrze - jest pulchny, bardzo smaczny, długo świeży a z ziarnami po prostu pychota.




Do chleba na zakwasie potrzebujemy żytni zakwas, więc do roboty: Nawiasem pisząc taki zakwas wykorzystuję także do żurku i innych zup.


Przepis na około 0,9 litra zakwasu 


słoik czysty o poj. ok. 1 L

około 4 łyżki z brzuszkiem mąki razowej żytniej typ 2000

około 4 łyżki mąki żytniej chlebowej zytniej typ 720

około 750 ml letniej przegotowanej wody

kilka okruchów chleba na zakwasie

dodatkowo: mieszadło najlepiej drewniane


Przygotowanie zakwasu

Zakwas robię przez 5-6 dni. Staram się, by słoik z mieszanką mąk i wody miał optymalną temperaturę do fermentacji- ok. 23-25 stopni C, dlatego po dodaniu dziennej pożywki stawiam go blisko grzejnika. Co jakiś czas mieszam zawartość. Słoika szczelnie nie zakręcam, by gazy uchodziły swobodnie w czasie fermentacji, jak przy winie. Przykrywam czystą ściereczką lu płatem papierowego ręcznika zaciągniętego gumką na gwincie. Papier warto podziurkować.

I dzień

Do słoika wsypuję okruchy chleba. Mieszam z odrobiną wody. Dodaję po łyżce mąki jednej i drugiej i resztę wody (ok. 200 ml letniej wody). Mieszam. Przykrywam płatem ręcznika i gumką. Stawiam przy grzejniku. 2-3 razy dziennie mieszam.

II dzień

Wsypuję po łyżce jednej i drugiej mąki. Dodaję porcję wody. Mieszam. Przykrywam, jak w 1 dniu i odstawiam w ciepłe miejsce. 2-3 razy dziennie mieszam.

III i IV dzień

Postępuję, jak w 2 dniu.

V dzień

Jeśli zakwas pracuje prawidłowo zostawiam go jeszcze do jutra do dalszej fermentacji. W razie, gdy jest bardzo gęsty. dodaję ciut wody i dokładnie mieszam.

VI dzień

Kolejnego dnia próbuję zakwas. Powinien być wyraźnie kwaskowy i mieć świeży ładny zapach. Mieszam ponownie całość i wlewam do niedużych słoiczków o poj. około 200-220 ml. Będą to takie wygodne porcje do pieczenia chleba albo do żuru. Szczelnie zakręcam każdy i wstawiam w chłodne, ciemne miejsce. Zakwas można długo przechowywać, bo w zimnym otoczeniu bakterie są uśpione. Nic się nie psuje ani nie syczy. Dopiero w cieple ożywia się i buzuje. Można, by rzec, że jest jak wino: im starszy tym lepszy. Mimo to jestem zdania, że nie potrzebujemy w domu ogromnych zapasów a jedynie skutecznego zakwasu, którego można zrobić co kilka miesięcy a niewielką ilość starszych porcji zachować jako starter


Jeden ze słoików zostawiam do wypieku chleba, którego widzicie pow. na zdjęciu. Zanim jednak wyrobię ciasto chlebowe na około 6 godzin przed rozrobię zaczyn:

Zaczyn 

około 220 g zakwasu
1 łyżka z brzuszkiem mąki chlebowej żytniej typ 720 (około 30-40 g)
1 łyżka z brzuszkiem mąki razowej typ 2000
1 łyżka otrąb owsianych
około 50 ml ciepłej lub letniej wody


Wszystkie składniki mieszam w misce odpowiedniej wielkości, by było miejsce do wyrastania i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin pod przykryciem lub zostawiam na noc w temperaturze pokojowej.

Przepis na chleb na zakwasie o wadze około 1, 2 kg

220 g mąki razowej żytniej typ 2000
220 g mąki żytniej chlebowej typ 720
około 50 g otręby owsiane
około 380 g zaczynu
około 150 g ziaren sparzonych  - u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, czarnuszka
około 400-500 ml wody ciepłej
14-15 g soli

forma do wypieku ceramiczna wysmarowana tłuszczem. Wymiary: 30 cm x 20 cm


Przygotowanie chleba
Przepis na filmie LINK

Mieszam mąki, sól, otręby, ziarna (ziarna opłukuję na gęstym sicie wodą bieżącą a potem wrzątkiem i przestudzone dodaje do mąki). Dodaję wyrośnięty zaczyn i tyle wody, by zarobić ciasto nietępe i nierzadkie. Kawałek surowego ciasta można przechować w słoiku w lodówce i dodać do kolejnego surowego chleba.  Kilka minut wyrabiam ciasto ręcznie, łyżką albo robotem. Wkładam do wysmarowanej ogrzanej formy. Stawiam w cieple na pół dnia pod przykryciem, bo lepiej rośnie.






Piekarnik rozgrzewam do 215 stopni C., grzałka góra-dół.

Tuż przed pieczeniem wierzch wyrośniętego ciasta smaruję ciepłą wodą, żeby chleb zbytnio nie przesechł w piekarniku. Piekę około 45 minut.

Po wyjęciu zostawiam chleb na 10-15 minut w formie. Jeszcze dość ciepły chleb wyjmuję z formy i odwracam spodem do góry, żeby odparował.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 15 lutego 2017

Pasta z jajek prosta i najlepsza

Większość z Was Kochani ma na pewno doskonały sposób na sałatkę z ugotowanych jajek, ale wypróbujcie mój przepis. Bardzo polecam tą pastę na co dzień i na Święta! Przy okazji namawiam Was na ciekawą hodowlę szczypioru na parapecie LINK.



Składniki na 3-4 porcje



5 ugotowanych jaj na twardo (jedno żółtko zostawiam do dekoracji)
2 łyżki majonezu (około 50 ml)
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka tartego chrzanu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Majonez, olej, chrzan, szczyptę soli i pieprzu mieszam i dokładam pokrojone w kostkę jajka. Użyłam do jajek kółka do gotowanych warzyw, ale można jajka zetrzeć na tarce czy szybko w rozdrabniaczu. Mnie jednak odpowiada tutaj kostka- ładnie wygląda i idealnie nadaje się na Wielkanocny stół. 
Dodaję posiekany drobno szczypiorek i mieszam całość. Pycha!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 9 lutego 2017

Biała kiełbasa soczysta lub pieczeń przepis łatwy sprawdzony

Witam Kochani! Jeśli szukacie dobrego przepisu na domową pyszną białą kiełbasę lub zupełnie czegoś łatwiejszego to zapraszam do mnie. Przygotowałam wersję kiełbasy tradycyjnie i bez osłonki jako pieczeń, którą to wystarczy pokroić w kawałki i dodać do żurku. Kiełbasa biała to najlepsza taka, którą przyprawia się tylko solą, majerankiem, czosnkiem, białym i czarnym pieprzem... W Polsce tradycyjnie do białej używa się tłuściejszej wieprzowiny. Polecam przy okazji sprawdzony przepis na pieczeń drobiową LINK.





Z 3 kg mięsa uzyskałam tyle wyrobów, ile widać poniżej na zdjęciu - około 2 kg masy mięsnej przeznaczyłam na kiełbasę a kilogram na pieczeń


Składniki

około 3 kg tłuściejszej wieprzowiny

osłonki naturalne- u mnie około 3 m.b. - to osłonki jagnięce kaliber 21 mm i typowe kiełbaśnice około 3 m.b.  kaliber około 35 mm


Marynata

30 g soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
2 łyżeczki z brzuszkiem majeranku
płaska łyżeczka pieprzu białego mielonego
płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
3 spore ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy np: chrzanowej
125 ml letniego rosołu lub wody

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Użyłam do mielenia mięsa dwóch sitek-jedno do typowego mielonego-oczka o średnicy około 3-4 mm i do grubego mielonego- oczka o średnicy 8 mm. Około 1 kg mięsa zmieliłam na drobnym sitku a 2 kilo na grubym.

Do soli dodaję cukier, majeranek, pieprz. Mieszam, rozcierając w palcach majeranek dla lepszego smaku. Dodaję do całości zmielonego mięsa. Dodaję pozostałe składniki marynaty i dość porządnie wyrabiam, jak na kotlety. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na około 12 godzin.

Po wyjęciu mięso ponownie przerabiam. Dobrze wyrobiona masa po parzeniu lub pieczeniu łatwiej oddziela się od osłonek.
Do nadziewania cienkich kiełbasek przyda się cienki lejek (u mnie załatwił to domowy lejek do butelek)


Układam w foremce ściśle ubijając około kilograma masy. Smaruję wierzch cienką warstwą oleju i posypuję majerankiem. Owijam foremkę szczelnie w folię aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 195 stopni C, grzałka góra-dół na ok.30 minut. Kolejne 25-30 minut piekę w 185 stopni C. W trakcie na ok. 25 minut wstawiam cienkie kiełbaski posmarowane niewielką ilością oleju i piekę odkryte. Pieczone kiełbaski smakują rewelacyjnie.

Jak parzyć kiełbasę?


Pozostałą kiełbasę parzyłam tradycyjnie w gorącej wodzie (optymalna temperatura parzenia 80 stopni C.) z dodatkiem szczypty soli,  kilku liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Cienkie kiełbasy parzę krócej, pilnując, żeby woda nie podgrzała się nadto, około 12-15 minut a grubsze około 20 minut. Woda nie może się gotować, bo kiełbasa stanie się sucha, mniej smaczna. Przyda się termometr, zwłaszcza, jak macie obawy i robicie to pierwszy raz.
Dla niecierpliwych polecam doskonałą w smaku pieczeń, którą po wystudzeniu, wystarczy pokroić w kostkę i dodać do żurku lub wykorzystać ją na zimno jako pyszny dodatek do pieczywa.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...