wtorek, 7 marca 2017

Sałatka z gotowanych buraków pyszna i zdrowa bez zasmażania

Witam Kochani. Buraki to kopalnia składników odżywczych i smakowych. Uwielbiam je już tak prosto z garnka, ale polecam szczególnie zdrowy sposób na fantastyczną sałatkę do drugiego dania lub ot tak jako wartościowy posiłek w ciągu dnia.


Składniki na około 1,5 kg gotowanych buraków

sól, pieprz do smaku
1- łyżeczka z brzuszkiem cukru lub miodu lub 1 starte jabłko (opcjonalnie, jeśli buraki mało słodkie)
3-4 łyżki oleju lnianego lub innego np filtrowanego na zimno nierafinowanego
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Gotuję umyte nieobrane buraki do miękkości. Wystudzone obieram ze skórek i ścieram na tarce - moim zdaniem w tej wersji bez zasmazki najlepiej smakują starte na większych oczach a na miałko mniej polecam. W razie, gdy buraki mają sporo soku. odsączam jego nadmiar, który można po prostu wypić. Doprawiam starte solą, pieprzem, cukrem lub miodem, sokiem z cytryny i olejem. Gotowe!

Warto wiedzieć, że: Dodatek oleju oprócz jego własnych cudownych wartości sprawia, że możemy przyswoić witaminy z warzyw, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu, jak A, E, D, K. Więcej TUTAJ 

Nadmiar sałatki wkładam do słoików i przechowuje maksymalnie do 3 dni w lodówce do kolejnych dań.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na sałatkę !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu. Też dobra jak ta zasmażana. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.