piątek, 23 października 2015

Sałatka jarzynowa mniaamm, chrupiąca, najlepsza

Witajcie Kochani. Dzisiaj polecam obiecany przepis na sałatkę, którą ostatnio podałam do roladek. Uwielbiam tą sałatkę, bo ma wszystko co potrzeba - smak rewelacja, chrupiąca, dzięki świeżemu ogórkowi a z cieciorką - no po prostu rewelacja! Dodam, że to niewielka modyfikacja sałatki tradycyjnej z gotowanych warzyw, z tą różnicą, że zamiast kiszonego ogórka daję świeży. Polecam!!!


Sałatkę podałam do roladek drobiowych LINK, które
robiłam kilka dni temu

Składniki na 10 porcji



ugotowane warzywa - 2 spore marchewki, 2 spore pietruszki, średni seler
ugotowane 2-3 jajka
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
1 spory ogórek świeży
1 jabłko
mała cebula
pęczek natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku

Sos sałatkowy


2 łyżki z brzuszkiem majonezu
2 łyżki z brzuszkiem jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu lub 1,5 łyżeczki cukru - ilość wg uznania
szczypta, soli i pieprzu



Przygotowanie

LINK do filmu z przepisem

Wystudzone warzywa - pietruszkę, marchew, seler kroję w kostkę. Pokrojony w kostkę świeży ogórek posypuję szczyptą soli. Mieszam i układam go na sicie, żeby ociekł z nadmiaru soku. Podobnie kroję jajka, jabłko, dużo drobniej cebulę. Mieszam składniki sosu. Łączę ze składnikami sałatki. W razie potrzeby koryguje smak. Pychota!!! Smacznego!



poniedziałek, 19 października 2015

Roladki drobiowe w panierce z pieczarkami i serem

Witam Kochani. Dzisiaj polecam tradycyjne danie dla amatorów konkretnych posiłków. Delikatne mięso drobiowe smakuje bardzo dobrze ze sprawdzonym farszem z pieczarek i sera. Oczywiście można je piec w głębokim tłuszczu - tylko po co, kiedy wystarczy je krótko zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony a potem dopiec w piekarniku przez 10-15 minut. Roladki świetnie sprawdzą się także na zimno jako pokrojona wędlina na kanapek.




Przepis na pycha sałatkę jarzynową ze świeżym ogórkiem i cieciorką LINK

Składniki na 8 roladek 


2 podwójne spore piersi z kurczaka
około 20 dag pieczarek
około 10 dag sera żółtego o łagodnym smaku lub kulka mozzarelli
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku lub naci z pietruszki
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
przyprawy ziołowe - użyłam około 1 łyżeczki ziół prowansalskich wymieszanych z pieprzem ziołowym
sól, pieprz do smaku
1 duże jajo
2-3 łyżki bułki tartej
4-5 łyżek oleju do smażenia lub 2 łyżki masła klarowanego




Marynata do smarowania mięsa


1  łyżka z brzuszkiem jogurtu lub kefiru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli i ziół

Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie


Farsz
Do zeszklonej pokrojonej w kostkę cebuli dodaję posiekany czosnek, szczyptę przypraw, soli . Chwile podsmażam i dodaję pieczarki pokrojone w drobniejszą kostkę. Duszę krótko około 2 minut i odstawiam do wystudzenia. Dodaję do farszu starty ser, mąkę i posiekany koper. Mieszam.

Mieszam składniki marynaty

Mięso 
Każdą pierś dzielę na pół i każdą połówkę wzdłuż na dwa zbliżone wielkością płaty. Każdy płat rozbijam delikatną stroną tłuczka na cieńsze plastry-ostrożnie, żeby ich nie podziurawić. jesli już tak się stanie z odłożonych kawałków fileta, które nie nadają się do roladek robimy łatkę przed smarowaniem i ułożeniem farszu. Oprószam płaty niewielką ilością soli i pieprzu i odstawiam na 10-15 minut.

Roztrzepuje jajko ze szczyptą ziół, soli, pieprzu




Smaruję płat mięsa marynatą od strony ułożenia farszu. Na początku płata centralnie układam około jednej łyżki farszu.



Zawijam mięso na raz, żeby przykryć farsz. Zaginam boki do środka, jak liście kapusty do gołąbków i roluję do końca. Delikatnie zanurzam roladkę w roztrzepanym jajku, które sklei mięso i obtaczam w bułce tartej, otrzepując jej nadmiar. 

Z farszu, który zostanie lepię kotlety, Smażę krótko
na rozgrzanym tłuszczu

Można roladki schłodzić w lodówce przez godzinę czasu, jeśli się nam nie spieszy. Będą bardziej zwarte, ale można smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu, koniecznie układając na początku każdą roladkę zawinięciem do spodu, żeby się nie rozwinęły. Rumienię roladki z każdej strony, dodając w trakcie niewielką ilość tłuszczu. Jeśli macie patelnię z uchwytem nadającym się do wstawienia do piekarnika, wstawcie od razu roladki pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, grzałka góra dół, 180 stopni C. (dopiekałam w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 15 października 2015

Buraki z cieciorką pasta pyszna i pożywna

Witaj serdecznie. Polecam cieciorkę z burakami -bardzo odżywczy zestaw, bogaty w białko, żelazo, witaminy i błonnik. Pasta jest bardzo smaczna i wystarczy ją zajadać solo. Pasuje idealnie do jajka w koszulce lub sadzonego. Samo zdrowie!!!


 

Składniki na 5-6 porcji




1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
3 szklanki startych na miałko ugotowanych buraków
1 cebula
1-2 ząbek czosnku
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka chrzanu
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 szklanki wody przegotowanej
sól, cukier, pieprz do smaku


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Cieciorkę miksuję z chrzanem, cukrem, solą pieprzem w blenderze, dodając w trakcie około 1/3 szklanki wody do masy, żeby łatwiej miksować i żeby nie była zbyt sucha.
Mieszam masę z cieciorki ze startymi burakami. Przyprawiam w razie potrzeby. Można dodać chlust oliwy i drobno posiekaną zieleninę... Będzie bardzo pysznie!
Masę można podzielić na dwa dni lub solidnie podgrzać tą część do przechowania na dłużej. Przełożyć gorącą do wyparzonych słoików. Zakręcić. Kiedy wystygnie schować do lodówki. Spożyć w ciągu 2 tygodni, bo po co jeść starą pastę ze słoików, kiedy można przygotować kolejną świeżą porcję.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 12 października 2015

Warzywa na patelnie z kurczakiem, cukinią, ryżem...

Witam w jesienno-zimowy poranek. Sypie od rana śnieg, wieje i ziębi. Mam dla Was kochani przepis na pełnowartościowy smaczny kolorowy obiad. Przygotowanie około 30 minut a jak z pomocą bliskich to będzie krótsze...


Składniki


porcja na 3-4 osoby

średnia cukinia pokrojona w kostkę
marchewka, pietruszka, seler starte jak na surówkę (1 marchewka, 1 pietruszka, plaster selera)
piętka pokrojonej na drobno białej kapusty lub kapusty pekińskiej 
szklanka pokrojonego miąższu dyni - dynia pochodzi z tej samej rodziny co cukinia a sezon trwa...
1 średnia cebula lub por
1-2 ząbki czosnku
około 200 g ryżu
połówka dużej piersi z kurczaka lub cała
3/4 szklanki bulionu lub wody
1 łyżeczka świeżych ziół posiekanych - tymianek, bazylia lub płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich suszone
sól, cukier, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju do smażenia lu łyżka klarowanego masła


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Ryż gotuję godzinę wcześniej, 2-3 minuty  (1 część ryżu, 2 części wody). Wyłączam, zawijam garnek w ściereczkę i w koc. 
Podsmażam pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodaję pokrojonego kurczaka i chwilę duszę do ścięcia się białka, czyli do zbielenia mięsa. Zaraz dodaję pokrojone, jak na surówkę warzywa - kapustę, marchew, pietruszkę, seler. Dodaję 3/4 szklanki bulionu lub wody. Duszę około 2-3 minut, żeby warzywa nieco zmiękły, zwłaszcza kapusta. Dodaję pokrojoną cukinię, dynię, posiekane zioła z czosnkiem. Duszę całość do miękkości około 5 minut. Przyprawiam i gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 8 października 2015

Sernik z dyni jak zrobic

Witajcie serdecznie. Dzisiaj kolejny przepis z dynią. Wyszedł mi ogromny sernik w tortownicy o średnicy 28 cm a sera wykorzystałam tylko 1/3 kilograma.




Składniki 


spód biszkoptowy z 3 jaj LINK do przepisu lub gotowe biszkopty
2 szklanki ugotowanej pulpy z dyni w niewielkiej ilości wody  (użyłam dyni hokkaido-piękny kolor i nie trzeba obierać skóry)
około 330 g sera twarogowego
5 jaj
200 ml miodu 
około 50 ml oleju
1 łyżka cukru
3 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
skórka starta z cytryny bez białej części, w której sporo goryczy
kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
szczypta soli


Przygotowanie 

LINK do przepisu na filmie

Dynię smażę w rondlu do miękkości. Często mieszam i podlewam niewielką ilością wody, którą cały czas odparowuję. Dynia szybko mięknie. Studzę, jak rozpadnie się na pulpę. Blenduję na gładko. Dodaję po chwili ser i blenduję dalej na jednolitą konsystencję(ser z wiaderka odradzam, bo zbyt rozcieńczony i trzeba by dołożyć mąki a to już nie sernik tylko taka klucha). Po chwili dodaję otartą skórkę z cytryny, aromat, żółtka. Chwilę miksuję i dodaję mąkę ziemniaczaną. Ponownie krótko miksuję całość tylko do połączenia. Odstawiam masę serowo-budyniową i ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy piana sztywna dodaję cukier dla jej utrwalenia. Łącze obie masy ostrożnie, ale jak najkrócej i wylewam na biszkopt (jeśli lubicie wilgotny spód można go nasączyć kilkoma łyżkami wody z sokiem z cytryny). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni grzałka góra-dół. Piekę około godziny.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 6 października 2015

Zupa dyniowa na rosole to jest to!

Witajcie Kochani. Na bazie rosołu można przygotować błyskawicznie wiele smacznych zup i sosów. Jeśli szukacie dobrego przepisu na pyszną zupę z dyni to zapraszam do mnie. Dynia sama w sobie nie ma szczególnego smaku, ale które warzywa są smaczne bez przyprawy... Dynia szczególnie jako mega odżywczy słoneczny melon zasługuje na powszechne spożycie niezależnie od wieku.



Do zupy wykorzystałam resztę rosołu z poprzedniego dnia z kawałkami selera, pietruszki, marchewki, cebuli, czosnku i niewielkim kawałkiem kurczaka, pozbawionego kości.


Składniki na 4 porcje



około 1,5 litra rosołu wraz z warzywami i mięsem (mięso opcjonalnie, ale już minimalna ilość dodaje sporo smaku)

3-4 szklanki pokrojonej dyni pokrojonej w kostkę - polecam połówkę dyni hokkaido - można gotować ją w skórce i ma piękny kolor

cukier, sól, pieprz do smaku (polecam z dodatkiem pieprzu Cayenne)

trochę natki z pietruszki do zmiksowania lub posiekania


Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie



Dynię gotuję kilka minut do miękkości w rosole. Odcedzone warzywa i mięso z rosołu oraz dynię miksuję na gładko. W trakcie rozrzedzam rosołem, jesli zupa zbyt gęsta. Zagotowuję dyniowy krem, przyprawiam i zestawiam z ognia. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 30 września 2015

Ryba w panierce tradycyjna i pyszna

Witam Kochani. Dzisiaj propozycja dla smakoszów dań rybnych. Mój sposób na smaczną rybę w panierce nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia... Dodam jeszcze, ze pomijam mąkę przy panierowaniu, bo pyszne kawałki mięsa i tak są chrupiące i mięciutkie. Podobnie przygotowuje schab, polędwicę czy filet drobiowy.


Składniki na patelnię fi 28 cm 


porcja na 3-4 osoby

2 spore filety z ryby (u mnie miruna)
1 jajo
szczypta niewielka  pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich (opcjonalnie, bo wystarczy pieprz i sól)
5-6 łyżek oleju do smażenia 
sól, pieprz do smaku

Panierka
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb (u mnie owsiane)



Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Rozmrożoną rybę osączam z wody (można osuszyć ręcznikiem papierowym). Nie usuwam skóry, która w mirunie jest delikatna i nie odczuwa się jej przy jedzeniu a przy usuwaniu stracicie niepotrzebnie sporo mięsiwa. Oprószam solą, przyprawami pokrojona na kawałki rybę i odstawiam na 20-30 minut.

Jajko wybijam do miski. Dodaję ciut soli i ziół. Ubijam chwilę widelcem. Mieszam składniki panierki - panierka może być zdrowsza a bułka tarta z otrębami, ułatwiającymi trawienie bardzo dobrze się sprawdza i nie pije tyle tłuszczu. Obtaczam rybę najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce i gotowe do smażenia.

Rybę smażę na dwóch trzech łyżkach rozgrzanego tłuszczu około 4 - 5 minut z każdej strony. Przykrywam pokrywą, by mięso dobrze doszło-powinno być białe i nieprzeźroczyste. Na koniec mała skuteczna magia - mój sposób, żeby nie dodawać za dużo oleju do smażenia, dolewam około 1/3 szklanki wody do smażonych ryb. Gorąca para przechodzi gwałtownie przez mięso, które jest dzięki temu delikatne, dopieczone i przepyszne. Koniecznie wypróbuj tej metody przy schabowych, które są mięciutkie i nie kapią tłuszczem.  Potrząsam kilka razy patelnią do odparowania i ryba gotowa. Jak tradycyjnie to tradycyjnie - podałam z ziemniakami z sosem pieczarkowym i buraczkami.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...