Translate

środa, 30 września 2015

Ryba w panierce tradycyjna i pyszna

Witam Kochani. Dzisiaj propozycja dla smakoszów dań rybnych. Mój sposób na smaczną rybę w panierce nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia... Dodam jeszcze, ze pomijam mąkę przy panierowaniu, bo pyszne kawałki mięsa i tak są chrupiące i mięciutkie. Podobnie przygotowuje schab, polędwicę czy filet drobiowy.

Składniki na patelnię fi 28 cm 


porcja na 3-4 osoby

2 spore filety z ryby (u mnie miruna)
1 jajo
szczypta niewielka  pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich (opcjonalnie, bo wystarczy pieprz i sól)
5-6 łyżek oleju do smażenia 
sól, pieprz do smaku

Panierka
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb (u mnie owsiane)

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Rozmrożoną rybę osączam z wody (można osuszyć ręcznikiem papierowym). Nie usuwam skóry, która w mirunie jest delikatna i nie odczuwa się jej przy jedzeniu a przy usuwaniu stracicie niepotrzebnie sporo mięsiwa. Oprószam solą, przyprawami pokrojona na kawałki rybę i odstawiam na 20-30 minut.

Jajko wybijam do miski. Dodaję ciut soli i ziół. Ubijam chwilę widelcem. Mieszam składniki panierki - panierka może być zdrowsza a bułka tarta z otrębami, ułatwiającymi trawienie bardzo dobrze się sprawdza i nie pije tyle tłuszczu. Obtaczam rybę najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce i gotowe do smażenia.

Rybę smażę na dwóch trzech łyżkach rozgrzanego tłuszczu około 4 - 5 minut z każdej strony. Przykrywam pokrywą, by mięso dobrze doszło-powinno być białe i nieprzeźroczyste. Na koniec mała skuteczna magia - mój sposób, żeby nie dodawać za dużo oleju do smażenia, dolewam około 1/3 szklanki wody do smażonych ryb. Gorąca para przechodzi gwałtownie przez mięso, które jest dzięki temu delikatne, dopieczone i przepyszne. Koniecznie wypróbuj tej metody przy schabowych, które są mięciutkie i nie kapią tłuszczem.  Potrząsam kilka razy patelnią do odparowania i ryba gotowa. Jak tradycyjnie to tradycyjnie - podałam z ziemniakami z sosem pieczarkowym i buraczkami.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne jedzonko !!! Uwielbiam ryby chociaż miruny jeszcze nie jadłam...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DziękujęElu. To jedna z najsmaczniejszych ryb, jak narazie dostępna/Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię każdą rybę i w każdej postaci. a ta Twoja w panierce wygląda sakmowicie, na pewno wykorzystam ten przepis. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio bardzo polecam. Pychota! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. U Pani zawsze wszystko takie pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paniu Joasiu. Bardzo polecam!!! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Weronika jaka ładna szuka do degustacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie do wypróbowania. Polecam Elu i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować :) bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę. Rybę bardzo polecam!!! Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...