Składniki
porcja na 4 osoby
3-4 papryki świeżej słodkiej (warto wybrać w kilku kolorach)
1 cukinia
30 dag mięsa mielonego
kawałek pora
1 łyżka masła
200-250 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego lub owocowego
1 łyżeczka cukru lub miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Umytą paprykę pozbawiam nasion i białych włókien. Kroję w sporą kostkę. Cukinię kroję również w kostkę. Pora (dolną część) rozcinam nożem wzdłuż tylko do główki i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję dosyć drobno pora a jeszcze drobniej czosnek.
Na roztopionym maśle podsmażam krótko pora, wstępnie solę i zaraz dodaję posiekany czosnek i zioła prowansalskie. Mieszam kilka sekund i natychmiast wrzucam mięso mielone. Mieszam i duszę pod przykryciem około minuty. Dodaję pokrojoną paprykę i cukinię. Mieszam i całość duszę do miękkości. W międzyczasie dodaję przecier pomidorowy własnej roboty. W przypadku koncentratu pomidorowego, w razie potrzeby, można dolać w trakcie duszenia trochę bulionu lub wody.
Na koniec duszenia dodaję paprykę słodką, ocet, sos sojowy, cukier i przeprawiam ostatecznie solą i pieprzem. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika