środa, 5 listopada 2014

Kotlety lub zapiekanka z dorsza i szpinaku

Dla amatorów szpinaku to smaczna wersja na główne danie z rybą. Jeśli jednak jesteście niecierpliwi i cenicie sobie minimalizm w kuchni - wystarczy tylko masę na kotlety uklepać łyżką w wysmarowanej formie ceramicznej i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

kotlety z dorsza i szpinaku z klasycznym sosem na bazie rosołu

Składniki

porcja na 4 osoby



około 0,5 kg fileta z dorsza (1 duży filet)
20 dag mrożonego szpinaku
1 kulka mozzarelli (około 150 g)
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajo (opcjonalnie do kotletów, czy zapiekanki) 
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia
patelnia z nieprzywierającą powłoką lub ceramiczna



Przygotowanie


Przepis na LINK




1. Posiekaną i posoloną nieco cebulę delikatnie podsmażam na maśle do zeszklenia. Dodaję posiekany czosnek, zioła, pieprz cayenski i zaraz dorzucam odmrożony szpinak. Mieszam często i redukuję nadmiar wody (przez 3-4 minuty na średnim ogniu). Odstawiam do wystudzenia.

2. Odmrożoną rybę uciskam, żeby dobrze osączyć z wody i kroję w średnią kostkę. Mniej więcej w podobną kostkę kroję mozzarellę i dodaję do ryby. Dokładam podsmażony szpinak, połowę ilości bułki tartej, szczyptę soli, pieprzu i mieszam delikatnie, żeby nie miażdżyć składników. Formuję z masy niewielkie kotlety i smażę tradycyjnie, jak kotlety mięsne przez 2-3 minuty z każdej strony.




Kotlety z dodatkiem sera miękną na patelni, dlatego przyda się płaska łopatka do przewracania. Zaraz po wyjęciu kotlety tężeją i nie mają tendencji do rozwalania się.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.