środa, 6 listopada 2013

Kurczak na warzywach pyszne danie jak zrobić

Soczysty i mięciutki kurczak wzbogacony aromatem grzybów, pozbawiony skóry, w której aż kipi od kalorii. Kolejne zalety takiego obiadu to bardzo dobry smak i szybkie przygotowanie.

W. Domogród

Potrzebujemy trochę aromatycznych jarzyn, mięso -może być także indyk czy jakieś inne drobiowe oraz naczynie żaroodporne z przykryciem. Pychota danie, minimum naczyń i ceregieli.


Składniki



porcja na 3 osoby

3 udka kurczaka
6 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
skrawek selera
5-6 pieczarek
kilka różyczek brokuła
1 jabłko
1 cebula
4-5 łyżek oleju 
2 ząbki czosnku
kilka łodyżek świeżego tymianku (opcjonalnie, bo jest także obecny w suszu ziół prowansalskich)
zioła prowansalskie
sól i pieprz



Przygotowanie


1. Udka obieramy ze skóry, opłukujemy pod zimną wodą, oprószamy szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Najlepiej zostawić je w tej prostej marynacie na całą noc lub na kilka godzin. No dobrze, w przypadku kurczaka, wystarczy kilkanaście minut.

2. Umyte warzywa, oprócz cebuli i brokuła, kroimy w grubsze plastry (to ważne, by dobrze poczuć ich niesamowity smak). Pieczarki kroimy również na grube kawałki. Cebulkę, jabłko i czosnek ścieramy na tarce, prosto na wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym. Solimy kilkoma szczyptami. Dodajemy trochę pieprzu i oprószamy, startymi w dłoniach, ziołami prowansalskimi. Nawet nie musimy mieszać. Polewamy olejem po wierzchu, zostawiając połowę do polania mięska.

W. Domogród

3. Układamy mięso na warzywach i polewamy resztką oleju. Przykrywamy pokrywą i pieczemy pierwsze pół godziny w temperaturze 190 stopni C. a drugie pół godziny w 180 stopniach. 

W. Domogrod

W. Domogród

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 5 listopada 2013

Bułeczki maślane wymarzone na śniadanie


W. Domogród

Wspominam "Przedwiośnie"  Stefana Żeromskiego, gdzie autor w opisie doskonale ujął wartość domowego pieczywa. Maślane bułeczki, chociaż raz na jakiś czas, na niedzielne śniadanie, bardzo wskazane... Wystarczy do nich łyżeczka swojskiego dżemu lub konfitury, by poczuć odrobinę luksusu.

Przygotowałam porcję na cztery osoby, po 2-3 bułki na osobę

Składniki




0,5 kg mąki pszennej 

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki rozdrobnionego masła 

3 dag drożdży świeżych (1/3 paczki 100-gramowej)

1 żółtko

1 czubata łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli




Przygotowanie


1. Rozpuszczamy masło (podczas dodania do ciasta powinno być ciepłe, ale nie gorące)

2. Mieszamy dokładnie mąkę ze solą. Robimy dołek na środku i wkruszamy drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Kiedy drożdże zaczną pracować (pojawi się na wierzchu płynu charakterystyczna pianka), dodajemy żółtko, resztę mleka i delikatnie mieszamy. Badamy, czy ciasto nie jest zbyt suche. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze ciut mleka. Na koniec dodajemy roztopione ciepłe masło i zarabiamy ciasto (przeciętnie trwa to około 2-3 minut). Ciasto drożdżowe po wyrobieniu jest w miarę miękkie, elastyczne i  odstaje od dłoni. Przykrywamy miskę z ciastem talerzem i odstawiamy do wyrośnięcia (trwa to minimum pół godziny). 

3. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i wałkujemy na grubość 2-3 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka i przenosimy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki w formie powinny jeszcze rosnąć około 20 minut.

4. Na 5 minut przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni C. Przed samym włożeniem bułeczek do nagrzanego piekarnika, smarujemy je mlekiem. Bułeczki pieką się od 15 do 20 minut.

W. Domogród

W. Domogród

Pyszne domowe pieczywo... Nigdzie takich nie kupicie, sama nie wiem, dlaczego??? Polecam gorąco...

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Sałatka jarzynowa z rzodkiewki, kapusty pekińskiej...

Kolorowe surówki cieszą oko i zaostrzają apetyt. Przy tym są zdrowe i oczyszczające.

W. Domogród

Składniki





porcja na 5-6 osób

połówka sporej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
pęczek rzodkiewek
pęczek natki z pietruszki
1 marchewka
1 mała czerwona cebulka lub kawałek pora
1 kopiasta łyżka śmietany
1 solidna łyzka majonezu najlepiej własnej roboty
3 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 -2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier według uznania (cukier można zastąpić startym jabłkiem)




Przygotowanie


1. Warzywa dokładnie myję 

2. Rozdrabniam warzywa - część na tarce a cześć siekam (kapusta, cebulka, natka)

3. Delikatnie przyprawiam solą, pieprzem i mieszam na sucho

4. W osobnym naczyniu robię sos do sałatki: mieszam śmietanę z sokiem z cytryny, dodaję majonez, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, chrzan i mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, dodaję oliwę i ponownie mieszam do połączenia składników.

5. Polewam sosem surówkę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 4 listopada 2013

Puszysty sernik z nutą tiramisu

Serniki to czołówka na liście najsmaczniejszych ciast, bogatych w smaku i apetycznym wyglądzie. Szczególnie zadowalają mnie te na bazie dobrego świeżego twarogu. Mój sernik dodatkowo wzmocniłam smakiem zbliżonym do tiramisu, co dało naprawdę pyszny efekt.

W. Domogród

Składniki



1 kilogram świeżego półtłustego twarogu (chudy jest okropny)

1 szklanka mleka

3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

5 jaj

pół szklanki śmietany 12 lub 18%

2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku

2 budynie śmietankowe lub waniliowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

200 gram biszkopcików lub spód biszkoptowy z 3 jaj LINK

około 1/5 szklanki roztworu wody z sokiem z cytryny (poncz) do posmarowania biszkoptów lub spodu biszkoptowego (można również dodać jedną łyżkę mocnego alkoholu i trochę cukru, choć w przypadku gotowych biszkoptów, które są bardzo słodkie, dodatkowa słodycz to przesada)

aromat migdałowy lub pomarańczowy

szczypta soli





Składniki do kremu z bitej śmietany



300 ml śmietany kremówki 30%

2, 5 łyżeczki cukru pudru

2-3 łyżki mocnego alkoholu

2 płaskie łyżeczki żelatyny rozklejonej w 1/5 szklanki wody

kilka kropel aromatu na przykład pomarańczowego

2 łyżeczki sypkiego kakao do posypania kremu


Przygotowanie



Robimy próbę twarogu, rozmazując jego szczyptę w palcach. Jeśli nie ma krupów, wystarczy zmielić go tylko raz. Jeśli jest kaszkowaty, warto go zmielić nawet trzy razy lub dobrze zmiksować blenderem. Formę (u mnie ma wymiar 26 cm x 36 cm, ale jeśli weźmiecie nieco mniejszą, sernik będzie wyższy). Mój sernik miał wysokość około 5 centymetrów. Formę wykładamy biszkoptami. Smarujemy ponczem z cytryny.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Ponownie ubijamy białka na bezę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do misy, w której jest zmielony ser, dodaję żółtka, olej, śmietanę, mleko, olej i miksuję robotem tylko do momentu aż masa serowa stanie się gładka. Po czym dodaję w trzech rzutach pianę i za każdym razem, delikatnie, ale krótko mieszam całość (najlepiej to robić łychą z duża powierzchnią). Chodzi o to, żeby powietrze nie uciekło z piany, bo dzięki temu właśnie ciasto jest puszyste. Wylewam masę serową na biszkopty. Wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika na około 50-60 minut. Sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia.


Kiedy jest dostatecznie zimny, ubijam dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Możecie ubić pół litra śmietanki kremowej. Wówczas jej warstwa będzie wyższa. Kiedy śmietana zgęstnieje, do szklanki z rozpuszczoną ciepłą żelatyną dodaję 2-3 łyżki ubitej kremówki i energicznie mieszam. Przelewam do reszty śmietany i ponownie szybko, ale krótko miksuję. Na koniec dodaję cukier puder, alkohol i aromat. Znowu krótko miksuję i przelewam kremówkę na ciasto. Wyrównuję. Możecie zrobić sobie jakiś wzorek, póki śmietana się jeszcze nie ścięła, ale bez niego, ciasto wystarczy posypać przez sito kakao i gotowe. Po dwóch godzinach można kroić sernik.

Pozostałe przepisy na sernik LINK

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 3 listopada 2013

Kotlety z kapusty i mięsa mielonego jak zrobić

To trochę oszukana wersja, ale smaczna i na pewno zdrowsza od kotletów z samego mięsa. Dodatek kapusty kojarzy się z gołąbkami, choć, jak dla mnie, gołąbki są jedyne w swoim rodzaju.

W. Domogród

Składniki


1 nieduża biała kapusta

0,5 kilograma gulaszowego mięsa (wieprzowina, wołowina, drobiowe - co lubicie)

1 spora cebula

2 spore ząbki czosnku

2-3 łyżki bułki tartej do panierowania

1 jajko

przyprawy w niewielkich ilościach: sól, pieprz, zioła wg uznania, mielona słodka papryka
trochę oleju do smażenia


Przygotowanie


Kapustę obieram z brzydkich liści. Tnę na ćwiartki lub ósemki i płuczę pod bieżącą wodą. Wstawiam do wody i gotuję. Zaraz po zagotowaniu odlewam z niej pierwszą wodę i zalewam świeżą. Gotuję do miękkości. Natychmiast odcedzam, by dobrze odparowała z nadmiaru wody.

W międzyczasie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Posypuję ja szczyptą soli, by się nie przypalała. Kiedy się zeszkli, dodaję starty czosnek, zioła i paprykę.

Mielę mięso.

Przestudzoną kapustę siekam nożem, choć mogłabym ją przemielić w maszynie. Posiekanie kapusty trwa dosłownie chwilę a warzywo jest bardziej wyczuwalne od miazgi, jaką uzyskacie, rozdrabniając kapustę w maszynce.

Mieszam kapustę z mięsem. Dodaję jajko, trochę soli i pieprzu. W razie, gdy masa bardzo rzadka, można dodać tartej bułki, którą ja wcześniej, nieco zwilżoną, wsypałam do maszynki, żeby przepchnąć resztki mięsa. Dokładnie wszystko mieszam, formuję kotlety i obtaczam w bułce bez maczania w białku. Dzięki temu panierka jest cieniutka i nie wchłonie z patelni wiele tłuszczu.

Wstawiam kotle na kilkanaście minut do lodówki, by stężały. Smażę, jak każde kotlety z mięsem na średnim ogniu (kilka minut z  każdej strony). Układam na bibule, by osączyć z nadmiaru tłuszczu i to wszystko. Polecam dania z kapustą, która nie tylko odtruwa, ale i leczy czytaj więcej.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 2 listopada 2013

Keczup w kilka minut jak zrobić

Nie wszyscy mamy pod ręką domowy przecier, ale jeśli można znaleźć szanującej się marki dobry koncentrat bez konserwantów to ten przepis jest po prostu idealny.

W. Domogród

Zrobicie go szybko i z łatwością podczas przygotowywania pizzy (przepis na pizzę z grzybami i serem - ze zdjęcia LINK) lub do innego dania, jak gołąbki, czy spaghetti.

Składniki


słoiczek dobrego przecieru

2 pazurki czosnku

2 łyżki oleju lub więcej według uznania

szczypta soli

1 solidna łyżeczka cukru lub więcej, według uznania

szczypta ziół prowansalskich lub szczypta samej bazylii

trochę świeżo zmielonego pieprzu lub odrobinka chilli

niewielka ilość wody do rozcieńczenia koncentratu

Przygotowanie keczupu



Na delikatnie rozgrzany tłuszcz dodaję starty czosnek, cukier i sól. Natychmiast dodaje koncentrat i odrobinę wody. Nie można pozwolić, by się czosnek przypalił, bo wówczas keczup znacznie straci na smaku. Czosnek ma się jedynie króciutko przysmażyć, nawet się nie rumienić. Mieszamy dokładnie całość i dodajemy roztarte w dłoniach zioła lub jeszcze lepiej świeże, drobniutko posiekane i nieco zmielonego pieprzu. Regulujemy gęstość sosu wodą i próbujemy. Gotujemy dosłownie pół minuty, by uwolnić ziołowe olejki, dodajemy w razie potrzeby wodę i to wszystko. Przygotowanie zajmuje maksymalnie około 2 minut. Sos można modyfikować - dodać do niego na przykład drobno posiekanej natki z pietruszki. Z pewnością dodatkowo zyska na smaku. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Pizza z grzybami, jajkami i serem przepis

Polecam mega smaczną wersję pizzy z grzybami, białym serem i jajkami na twardo. Te ostatnie składniki doskonale zastępują słone i często niesmaczne wędliny.


W. Domogród

W. Domogród



Składniki


W. Domogród

Ciasto na pizzę


Nieco więcej niż 1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki siemienia lnianego (koniecznie w ziarnie, bo lepiej współpracuje z ciastem, poprawia jego smak i trawienie.
2 dag drożdży (1/5  paczki 10 dekowej lub jeszcze mniej)
pól szklanki wody
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju




Nadzienie


30 - 40 dag grzybów (mogą być pieczarki, kurki, boczniaki...)
150-200 gram twarogu półtłustego
50 -100 gram sera do starcia o łagodnym smaku
2 jaja ugotowane na twardo
1 spora cebula
2 łyzki oleju do podsmażenia cebulki i grzybów
1-2 pazurki czosnku
3/4 szklanki sosu pomidorowego lub dobrej jakości keczup (do posmarowania ciasta przed pieczeniem i pizzy po upieczeniu) błyskawiczny przepis na keczup tutaj
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia w niewielkich ilościach do smaku

Przygotowanie 




1. Mieszamy mąkę z solą i siemieniem lnianym. Na środku robimy dołek. Wkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem i polewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody. Kiedy na płynie pojawi się pianka, czas zarabiać ciasto. Dodajemy olej, pozostałą wodę i wyrabiamy około 3-4 minut, tak, by masa odstawała od ręki. Przykrywamy naczynie, w którym wyrabialiśmy ciasto talerzem i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto nie powinno być tępe. Trzeba to wyczuć na samym początku wyrabiania ciasta i dodać w razie potrzeby więcej wody lub mąki, jeśli ciasto zbyt rzadkie.

2. Podczas, gdy rosnie ciasto robimy nadzienie. Podsmażamy pokrojoną na drobno posoloną cebulkę, dodając do niej pod koniec czosnek, trochę ziół prowansalskich, bazylii a zaraz po tym posiekane grzyby. Smażymy jeszcze około pięciu minut, próbując w trakcie, czy nam odpowiada smak. Osobiście, lubię oprócz soli, posypać farsz szczyptą cukru i dodać 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ale nie więcej, bo nadzienie nie było zbyt kwaśne.

3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto przerabiam krótko i wałkuję okrągły placek o średnicy około 30 cm (to rozmiar mojej formy). Wyrabiam ładnie brzegi. Smaruję ciasto sosem pomidorowym i rozkruszam nań twaróg. Potem dodaje jajko przez kratkowane kółko do sałatek, podsmażone grzyby, znowu jajko i posypuję całość, oprócz brzegów, startym serem. Piekę 35 minut, nieco wyżej od środkowej półki (grzałka góra-dół), by ciasto dobrze się upiekło. Jeśli macie mniej farszu można skrócić czas, ale wbrew rumianym brzegom, ważne, by całe ciasto dokładnie się upiekło. Po 35 minutach ciasto jest puszyste a z dodatkiem siemienia lnianego po prostu pyszne i lekkostrawne.

Zapiekanki więcej przepisów LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...