poniedziałek, 4 listopada 2013

Puszysty sernik z nutą tiramisu


W. Domogród

Serniki to czołówka na liście najsmaczniejszych ciast, bogatych w smaku i apetycznym wyglądzie. Szczególnie zadowalają mnie te na bazie dobrego świeżego twarogu. Mój sernik dodatkowo wzmocniłam smakiem zblizonym do tiramisu, co dało naprawdę pyszny efekt.

Składniki:

1 kilogram świeżego półtłustego twarogu (chudy jest okropny)
1 szklanka mleka 
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
5 jaj
pół szklanki śmietany 12 lub 18%
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
2 budynie śmietankowe lub waniliowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
200 gram biszkopcików lub spód biszkoptowy z 3 jaj
około 1/5 szklanki roztworu wody z sokiem z cytryny do posmarowania biszkoptów lub spodu biszkoptowego (można również dodać jedną łyżkę mocnego alkoholu i trochę cukru, choć w przypadku gotowych biszkopcików, które są bardzo słodkie, dodatkowa słodycz to przesada)

aromat migdałowy lub pomarańczowy
szczypta soli

Składniki do kremu z bitej śmietany:



300 ml śmietany kremówki 30% 
2, 5 łyżeczki cukru pudru
2-3 łyżki mocnego alkoholu
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozklejonej w 1/5 szklanki wody
kilka kropel aromatu na przykład pomarańczowego
2 łyżeczki sypkiego kakao do posypania kremu


Przygotowanie


Robimy próbę twarogu, rozmazując jego szczyptę w palcach. Jeśli nie ma krupów, wystarczy zmielić go tylko raz. Jeśli jest kaszkowaty, warto go zmielić nawet trzy razy. Formę (u mnie ma wymiar 26 cm x 36 cm, ale jeśli weźmiecie nieco mniejszą, sernik będzie wyższy). Mój sernik miał wysokość około 5 centymetrów. Formę wykładamy biszkopcikami gotowymi. Smarujemy ponczem z cytryny. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając pod koniec, kiedy są już sztywne, partiami cukier. Ponownie ubijamy białka na bezę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do misy, w której mam zmielony ser, dodaję żółtka, olej, śmietanę, mleko, olej i miksuję robotem tylko do momentu aż masa serowa stanie się gładka. Po czym dodaję w trzech rzutach pianę i za każdym razem, delikatnie, ale krótko mieszam całość (najlepiej to robić łychą z duża powierzchnią), tak, jak przy biszkopcie. Chodzi o to, żeby powietrze nie uciekło z niej, bo dzięki temu właśnie ciasto jest puszyste. Wylewam masę serową na biszkopty. Wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika na około 50-60 minut. Sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia. Kiedy jest dostatecznie zimny, ubijam dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Możecie ubić pół litra śmietanki kremowej. Wówczas jej warstwa będzie wyższa. Kiedy śmietana zgęstnieje, do szklanki z rozpuszczoną ciepłą żelatyną dodaję 2-3 łyżki ubitej kremówki i energicznie mieszam. Przelewam do reszty śmietany i ponownie szybko, ale krótko miksuję. Na koniec dodaję cukier puder, alkohol i aromat. Znowu krótko miksuję i przelewam kremówkę na ciasto. Wyrównuję. Możecie zrobić sobie jakiś wzorek, póki śmietana się jeszcze nie ścięła, ale bez niego, ciasto wystarczy posypać przez sito kakao i gotowe. Po dwóch godzinach można kroić sernik. Polecam gorąco...



15 komentarzy:

  1. Wow, rzeczywiście puszysty i to jak! Wspaniały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wyszedł przepięknie , zjadła bym kawałeczek :) no dobra duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyrób elegansi...aż się człowiek ślini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SięPanie częstują... Pamiętasz może ten teks z Daleko od szosy... Pozdrawiam...

      Usuń
  4. Upiekłam,bardzo smaczne ciasto.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za błyskawiczny komentarz i polecam się na przyszlość. Pozdrawiam i życzę samych najciekawszych smaków.

      Usuń
  5. Ciasto super :) Na sylwestrową noc akurat :) Szczęśliwego Nowego Roku :) Ps. Sernik Nam nie opadł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodziutki komentarz. Bardzo dziękuję... Szampańskiego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Niedawno trafiłam na Pani stronę i uważam za bardzo ciekawą.Uważam się za doświadczoną w sprawach kuchni ale pewnie z niejednego skorzystam przepisu.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze nieraz tu zajrzę.Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Serdecznie
      Bardzo mi milo, że zajrzałaś. Chętnie dzielę się moimi przepisami, ale tylko tymi, które wychodzą w realu, więc bez ściemniania, zamieszczam je w postach. Pozdrawiam i zapraszam. Weronika

      Usuń
  8. Właśnie trafiłam na Pani stronkę, sernik rewelacja pierwszy który mi nie opadł
    Na pewno będę tu zaglądać .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za sympatyczny komentarz. Polecam przepisy i zapraszam w wolnych chwilach do mnie.
      Pozdrawiam Weronika

      Usuń
  9. Piękne zdjęcia i przesmaczne przepisy
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Beato za serdeczny komentarz. Proszę wypróbować sernik pycha/Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...