niedziela, 28 kwietnia 2013

Bajeczny tort z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Mięciutkie brzoskwinie z syropu otulone kremem z bitej śmietany, w ciemnym biszkopcie po prostu rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam!!!


Łatwo wykonacie tego typu dekorację, zrobiłam centralnie obwódkę z kremu w kształcie serca, gdzie ułożyłam plastry brzoskwiń i polałam je gęstniejącą galaretką. Zobacz, jak robię na żywo w YT tort brzoskwiniowy

Składniki  na biszkopt (biszkopt ciemny)


użyłam średniej tortownicy - około 27 cm.


6 dużych jaj
0,5 szklanki cukru
6 kopiastych łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mocnego kakao (z wiatrakiem)
szczypta soli
1/4 szklanki gorącej wody

 

Przygotowanie biszkoptu


Spód tortownicy wykładamy papierem, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze solą, dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru, by utrwalić pianę. Do żółtek dodajemy cukier,  gorącą wodę i miksujemy. Gdy masa żółtkowa nieco zbieleje, dodajemy ją do ubitych białek i delikatnie łączymy, najlepiej przy pomocy łyżki. Wymieszane mąki z kakao, dodajemy partiami do masy i ostrożnie łączymy, starając się robić to, mimo wszystko, jak najkrócej. Wlewamy kakaowy biszkopt do formy wstawiamy czym prędzej do piekarnika na około 30-35 minut w temp. ok.165 lub 170 stopni C. Kiedy się upiecze, może stygnąć w piekarniku, ale jeszcze ciepły wyjmujemy z formy i układamy na kratce, by go trochę osuszyć.

 

Pozostałe składniki do tortu


0,5-0,6 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel olejku pomarańczowego - ożywi smak śmietany, który, jak dla mnie bez tego dodatku jest nieco mdły
2-3 łyżki dżemu wiśniowego
puszka brzoskwiń w syropie (około 10 połówek tego owocu)
50 ml alkoholu (dodatek do syropu z brzoskwiń, którym nasączamy płaty biszkoptu)
wiórki kokosowe do obsypania boku tortu (lub inna posypka)
barwnik do niewielkiej ilości bitej śmietany (użyłam pistacjowy, ale może to być zupełnie inny kolor)
1/3 torebki galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
2 łyżeczki żelatyny do bitej śmietany


 

Przygotowanie tortu

 


W szklance rozklejamy żelatynę w małej ilości chłodnej wody i wstawiamy do drugiego naczynia z ciepłą wodą, dzięki temu dokładnie się rozpuści. W drugiej szklance zalewamy gorącą wodą 1/3 torebki galaretki i zalewamy 150 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Układamy pierwszy płat na paterze i nasączamy syropem. Smarujemy dżemem a na to dajemy część kremu z bitej śmietany i układamy brzoskwinie pokrojone w pół-plastry (dozujemy tak, by ich starczyło na kolejne przełożenie i dekorację (do dekoracji wybrałam najładniejsze kawałki). Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, nasączamy i przesmarowujemy kremem. Ponownie układamy brzoskwinie, przykrywamy ostatnim płatem, nasączamy i pokrywamy całość cieniutką warstwą kremu.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 23 kwietnia 2013

Pizza z pieczarkami, szynką i serem przepis

Polecam prosty przepis na tradycyjną pizzę, gdzie najważniejszy składnik, czyli ciasto na pizzę, zawsze się udaje.


forma o średnicy około 30 cm

Składniki


przepis na ciasto (ciasta wystarczy na 2 pizze do formy 28-30 cm)

2,5 szklanki mąki
1/4 paczuszki świeżych drożdży (maksymalnie 3 dag)
150-200 ml letniej wody (ciasto powinno być nieco rzadsze od ciasta kluskowego)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1-2 łyżki oleju

składniki do wyłożenia na pizzę

około 350-400 gram pieczarek
kilka plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
1 cebula
około 100 g sera żółtego do starcia
1/2 pora z białej części (opcjonalnie)
150 ml gęstego przecieru lub sosu pomidorowego
1-2 ząbki startego czosnku
przyprawy podstawowe: sól, bazylia, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie pizzy




Mieszamy mąkę ze solą. Robimy w mące dołek po środku, wkruszamy drożdże i posypujemy je cukrem. Wylewamy na drożdże 1/3 porcji letniej wody i czekamy aż  podrosną (pojawi się na powierzchni wody charakterystyczna pianka). Wyrabiamy ciasto, dodając olej i resztę wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej pół godziny. W tym czasie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy posiekany por i dusimy około 1 minuty. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilkę dusimy. Wsypujemy pieczarki, przyprawy i dusimy wszystko jakieś 3-4 minuty.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiam kilka razy, dzielę na dwie połowy (robię z tej ilości dwie duże pizze). Nasączam płat ręcznika kuchennego kilkoma kroplami oleju i smaruje formy. Wywałkowane ciasto umieszczam w formach, delikatnie palcami, wyodrębniając brzegi ciasta. Odstawiam jeszcze na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smaruje ciasto przecierem pomidorowym (jeśli tylko mam w spiżarni, zawsze do tego celu używam domowego przecieru). Rozkładam mniej więcej równomiernie plastry szynki, posypuje połową ilości startego sera i wykładam nań podduszone pieczarki a na wierzch drugą część sera. Na tym etapie nic już nie przyprawiam - wędlina i ser jest przeważnie słona a pieczarki przyprawiłam wcześniej solą i suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200-215 stopni C., na środkową półkę, grzałka góra-dół, na około 30 minut.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 21 kwietnia 2013

Domowa wędlina z indyka - rewelacja!

Soczysty indyk bez dodatku konserwantów - tylko podstawowe, ziołowe przyprawy! Wypróbuj sprawdzony przepis na zdrową, soczystą przekąskę, stanowiącą nisko-kaloryczną dawkę wartościowego białka. To łatwy przepis. Przygotujesz wędlinę między posiłkami, nie potrzebując maszyny do mielenia ani do nadziewania.



Na tą porcję potrzebujesz około 1,2 kilograma fileta z indyka lub udźca.  Opłukane mięso należy pokroić w grubą kostkę (zobacz, jak dobrze ją widać w wędlinie, zmielenie mięsa pozbawi ją tego efektu). 

 

Składniki marynaty


2 płaskie łyżeczki soli kamiennej lub morskiej, niejodowanej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka pieprzu zmielonego 
3 liście laurowe+3 ziarna ziela angielskiego - zmielone w młynku
szczypta ziół prowansalskich, zwłaszcza tymianek
2-3 pazurki zmiażdżonego czosnku
150 ml rosołu warzywnego



 

Przygotowanie wędliny z indyka


Wszystkie sypkie składniki marynaty mieszamy i posypujemy mięso. Dodajemy czosnek i rosół i dobrze wszystko wyrabiamy. Przykrywamy naczynie folią. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin i na tym etapie to wszystko. 
Potrzebna będzie osłonka, najlepiej elastyczna, która odpowiednio dociska mięso. Użyłam siatki do szynek o numerze 10 - chodzi tu o jej obwód przed rozciągnięciem. (około 60-70 cm)

Zawiązujemy siatkę z jednej strony i wypełniamy  zmacerowanym mięsem, co jakiś czas przepychając i formując równomiernie. Umieszczamy wędlinę w  formie, jak na rolady i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C (grzałka góra-dół). Kiedy się zagrzeje do tej temperatury, wstawiamy wędlinę i pierwsze 20 minut pieczemy w tej temperaturze. Po czym obniżamy i nastawiamy na 180 stopni C. na około 30-40 minut. Na dziesięć minut przed końcem, zabieramy folię aluminiową, by pieczeń mogła się nieco przyrumienić. Wystawiamy z piekarnika. Kiedy ostygnie zdejmujemy siatkę elastyczną lub osłonkę i możemy przystąpić do degustacji. Zadowolenie gwarantowane. Wędlina jest fantastyczna, świetnie smakuje, super się kroi, no i to, co najważniejsze - jest zdrowa i dietetyczna. Gorąco polecam!!!

Zapraszam do przepisów: domowa kiełbasa z chudego mięsa
gdzie podaje adres sklepu z akcesoriami do wyrobu wędlin, oraz:

Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 18 kwietnia 2013

Tort kokosowy espresso

Wyjątkowy smak kawy espresso z kremem kokosowym w dietetycznym biszkopcie, jak tiramisu, postawi Cię na nogi. Spróbuj tego przepisu a przekonasz się, że przygotowanie tego łakocia to żadna filozofia a przyjemność gwarantowana. Skorzystaj także z mojego przepisu na puszysty idealny biszkopt oraz na apetyczny krem budyniowy. Nie martw się dekoracją, bo to łatwizna, gdyż możesz się posłużyć owocami lub posypką.





Oprócz biszkoptu i kremu budyniowego potrzebne są:


około 100 ml śmietany kremówki, 
1 łyżeczka żelatyny
kilka łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso
sok z połowy cytryny
50 gram gorzkiej czekolady
około 0,5 litra zimnej przegotowanej wody
2-3 łyżeczki cukru do ponczu
kilka łyżek alkoholu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie tortu


Robimy biszkopt z 5 jaj, w tortownicy o średnicy ok. 25 cm, by uzyskać 3 blaty ciasta. W małej ilości wody rozpuszczamy 2-3 łyżeczki  kawy espresso i 2 łyżeczki cukru (polecam Nesce espresso-rozpuszczalną) i dodajemy do około 300 ml zimnej przegotowanej wody. Ta ilość ponczu (opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki spirytusu) potrzebna będzie do 2 blatów - spodniego i wierzchniego. Przygotowujemy poncz z połówki soku z cytryny, 1 łyżeczki cukru i 1/3 szklanki wody do środkowego płatu biszkoptu.
Do podstawowego przepisu na krem budyniowy, dodajemy około 100 -150 ml śmietany kremówki. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (trzymamy żelatynę cały czas w drugim naczyniu z ciepłą wodą). Możemy dodać do przełamania smaku ciut alkoholu. Do letniej żelatyny dodajemy kilka łyżeczek kremu, mieszamy, wrzucamy do pozostałego kremu i  miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki kremu do zrobienia garnituru i dekoracji. W osobnej miseczce rozprowadzamy 2-3 łyżki kremu z niewielką ilością zimnego syropu kawowego (2 łyżeczki kawy espresso rozpuściłam z 1 łyżeczką cukru i z 2 łyżkami gorącej wody). Zostawiamy do dekoracji. Nie musisz mieć szprycki do tortów. Możesz obciąć różek torebki foliowej, przeznaczonej oczywiście do celów spożywczych (są w punktach ze sprzedażą akcesorii kuchennych lub zrobić rożek z pergaminu (dobrze się sprawdza papier do pieczenia - na filmie wypełniłam go roztopioną czekoladą). Pozostały krem dzielimy na dwie połowy - do jednej dodałam wiórki różowe, barwione naturalnie (dostępne w sklepach typu SPOŁEM, w rożnych kolorach) a do drugiej - czysto biały kokos. Teraz już tylko robić tort.


  • zimny biszkopt dzielimy na 3 blaty
  • pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy zimnym naparem z kawy espresso i smarujemy białym kremem kokosowym
  • przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy (środkowy płat u mnie jest troszkę grubszy od pozostałych) ponczem z cytryny (można do niego dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego - to chyba najciekawszy smak)
  • wykładamy różowy lub inny kolor kremu kokosowego (można dodać naturalnego barwnika lub gotowego od sprawdzonego producenta), by wzmocnić efekt kolorystyczny. Druga metoda: zanim położy się warstwę kremu - przesmarować blat dobrym jakościowo dżemem wiśniowym
  • Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, nasączamy kawą (dość solidnie). 
  • Smarujemy tort jasnym kremem, zostawiając go nieco na kilka akcentów ze szprycy. Dekorujemy dowolnie kremem kawowym, śmietankowym i czekoladą, by nawiązać do smaku delikatnego ciasta.
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Rumiany kurczak prosty przepis

Jeśli szukasz przepisu na rumianego kurczaka, bez obróbki w tłuszczu, wypróbuj bez obaw jeden z moich sprawdzonych sposobów. Dobra marynata to podstawa, przy obróbce mięsa, każdego rodzaju.


Składniki


(porcja na 2-3 osoby)

dwa duże udka (około 70 dag kurczaka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Składniki marynaty


50  ml octu winnego lub jabłkowego
1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
3 łyżki przecieru domowej roboty lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1, 5 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka papryki czerwonej
 po pół łyżeczki majeranku i ziół prowansalskich
szczypta soli




Przygotowanie marynaty


Kurczaka myjemy, porcjujemy, osączamy, solimy i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mieszamy dokładnie składniki marynaty. Zalewamy kurczaka i zanim wstawimy do lodówki, kilka razy mieszamy. Najlepiej, by mięso, pod przykryciem poleżało przynajmniej około godziny w lodówce, a najlepiej do następnego dnia. (użycie octu winnego doskonale kruszy mięso, ale musi jednak pobyć w marynacie jakiś czas) Można użyć torebek ze szczelnym zamknięciem i w nich macerować kurczaka.

Przed pieczeniem przygotowujemy naczynie ceramiczne lub żaroodporne. Posypujemy spód posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Układamy porcje kurczaka i wlewamy marynatę. Kurczak dochodzi od 30 minut do 45. Zawsze piekę go bez przykrycia (grzałka góra-dół) przez pierwsze 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Póżniej zmniejszam temperaturę, w zależności od koloru pieczonego drobiu. Jeśli jest już rumiany, obniżam temperaturę poniżej 180 stopni C. na około 20 minut. Jeśli kurczak blady, zwlekamy z obniżeniem temperatury do momentu pożądanego efektu i wtedy zmniejszamy nawet do poniżej 160 stopni (kwestia wyczucia piekarnika). Staramy się maksymalnie do godziny trzymać kurczaka w piekarniku, by go zbytnio nie wysuszyć.
Wypróbuj także dobry  przepis na kurczaka, 
z wcześniejszych postów.

Kiedy nie mam czasu korzystam z gotowych sałatek, z moich zapasów. Zobacz przepis na szybkościową sałatkę z ogórka i warzyw, która nigdy się nie psuje, jak to często przytrafia się ogórkom. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 12 kwietnia 2013

Kotlety i pulpety rybne z kaszą jaglaną

Jeśli cenisz własne zdrowie postaw w jednym daniu na wszystkie składniki odżywcze. Zadziwisz tym specjałem kapryszące dzieci, serwując kotleciki w kształcie serduszek lub kwiatków. Proporcję składników są idealnie dobrane i nie ma mowy o rozpadaniu...



Składniki

(porcja na 3-4 osoby)

0,7 kg najlepiej świeżej ryby (jeśli mrożona, trzeba ją dobrze odcisnąć z wody - w tym przypadku tusze są lepsze od filetów). Wybieram przeważnie dorsza i mirunę.
Około 50 gram ryżu - szklanka ugotowanego
około 100 gram kaszy jaglanej
1 cebula
1 por
około 3 szklanek bulionu warzywnego lub wody (do sosu i do gotowania pulpetów
1 jajo
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia 
2-3 łyżki otrębów owsianych - panierka
podstawowe przyprawy: sól, pieprz i ulubione zioła do sosu  (można go zrobić na rosole z pulpetów - ja zrobiłam osobno sos porowy, bo chciałam przełamać smak ryby)



Przygotowanie


Ryby oczyszczamy, usuwamy skórę, myjemy i porządnie osączamy z wody. Kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Zrumienioną cebulkę dodajemy do maszyny a na końcu ugotowany ryż i mielimy. Masę rybną doprawiamy podstawowymi przyprawami, by ryba smakowała, jak ryba. Dodajemy jajo i dobrze wszystko wyrabiamy. Masa powinna być w miarę gęsta. Wstawiamy ją do lodówki, by nabrała zwartości. Gotujemy kaszę jaglaną na małym ogniu, podobnie jak ryż - trzy części wody na 1 część kaszy. Może się wydawać, że trochę za dużo wody, ale ona stale wyparowuje podczas gotowania, więc bez obawy, będzie dobrze. Co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliła. Po 10-15 minutach powinna być gotowa. Kilka dni w diecie z cudowną kaszą jaglaną  
przyśpiesza metabolizm i oczyszczanie organizmu.

Umytego pora (1/3 części dolnej, dodałam pod koniec smażenia do cebulki) kroimy, jak najdrobniej i wrzucamy do bulionu, doprawiamy ziołami (majeranek, bazylia, sól, pieprz) i gotujemy maksymalnie 2 minuty, by por nie stracił zielonej barwy. Zagęszczamy rozbełtaną mąką ziemniaczaną (można użyć pszennej) i gotowe. (Ten przepis jest nie tylko świetny dla zdrowia i sylwetki, ale dla diety bezglutenowej, w chorobach serca, układu pokarmowego...)

Wyjmujemy masę rybną. Na miseczkę wsypujemy otręby owsiane. Dzielimy masę na połowę. Z jednej części robimy kotleciki, przy pomocy dostępnych foremek (wkładamy do nich masę, dobrzy upychamy, wygładzamy wierzch i wyjmujemy z formy). Panierujemy w otrębach - na sucho (bez maczania w białku). Przekonacie się, że to przepyszna i chrupiąca panierka, świetnie przylega i nie odpada. Wersję dietetyczną, czyli pulpety z ryby, wyrabiamy tradycyjnie rękoma i w niczym nie obtaczamy. Masa świetnie się ścina tuż po wrzuceniu na gorący bulion. Gotujemy maksymalnie około 5 minut na wolniutkim ogniu. Kotlety rybne smażymy na oleju, na średnim płomieniu, 2 minuty z każdej strony - jeśli są bardzo grube, nieco dłużej. Poniżej podaje adresy do surówek. Zrobiłam dwie - marchewkowo-porowa
prostą surówkę z kiszonej kapusty.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 10 kwietnia 2013

Rolada z borówkami jagodowa pycha

Rolada jagodowa - to jedno z tych ciast, które poprawia nastrój podczas zimy. Z każdym kęsem przenoszę się w słoneczne, letnie chwile, gdzie świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. Na temat dobroczynności jagód napisać można wiele. Zapraszam do posta tutaj.



Składniki na ciasto



4 jaja
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
starta skórka z cytrusów lub aromat
1/5 szklanki gorącej wody

 Przygotowanie biszkoptu


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy delikatnie olejem. Białka ubijamy ze solą (nie może w nich się znaleźć nawet najmniejsza drobinka żółtka lub tłuszczu, bo się nie ubiją na sztywno). Kiedy piana jest dostatecznie ubita, dodajemy w kilku partiach drobniutki cukier lub cukier puder. Zanim wrzucimy żółtka do białek dobrze jest wlać do nich gorącą wodę, delikatnie zamieszać łyżką i dodać do ubitych białek. Dodajemy mąki (można dodać proszek do pieczenia, ale z doświadczenia wiem, że to zbędna asekuracja, bo biszkopt, dzięki ubitej pianie,  naturalnie zachowuje puszystość, więc po co truć się spulchniaczami). W dalszym ciągu mieszamy wszystko łyżką, tylko do chwili, gdy pojawi się jednolita masa, którą szybko przekładamy do formy, wyrównujemy i do piekarnika. Biszkopt nie jest gruby, więc czas na pieczenie musi być odpowiednio krótszy - od 15 do 20 minut. Sprawdzamy ciasto dla pewności patyczkiem. Przygotowujemy czystą wyprasowaną ściereczkę, nie mniejszą od formy. Bardzo ważne - jeszcze ciepłą roladę zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do wystygnięcia. To wspaniała metoda, zapobiegająca pękaniu rolady na bokach. Biszkopt w ściereczce warto przenieść do lodówki i wyjąć tuż przed nadziewaniem.


 

Masa jagodowa


 



300 ml jagód we własnym sosie ze słoika
250 ml jogurtu naturalnego
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w części soku z jagód



Przygotowanie masy jagodowej i rolady


Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do reszty jagód i całość podgrzewamy tylko do temperatury, zbliżonej do temperatury ciała. Mieszamy dokładnie aż żelatyna idealnie się rozpuści. Najlepszą metodą jest wstawić naczynie z galaretką jagodową do miski z wodą o temperaturze maksymalnie 40 stopni C i mieszać. Już po chwili galaretka jest gotowa. Kiedy ostygnie dodajemy do niej jogurt, mieszamy i czekamy do stężenia. To trwa chwilę, że można się obyć bez trzymania galaretki w lodówce. Wyjmujemy ostrożnie biszkopt ze ściereczki. Rozchylamy i wykładamy dobrze gęstniejąca galaretką jagodową. Zwijamy w miarę możliwości (im szersza blacha, tym większe możliwości zwinięcia w charakterystyczną spiralę), dokładając brzegi biszkoptu. W obawie, przed wypływem galaretki (co przy tych proporcjach jest mało-prawdopodobne, bo galaretka bardzo dobrze się ścina a także super skleja roladę), lepiej ułożyć ją łączeniem do góry i przenieść do lodówki. Po godzinie, jeśli zauważyliśmy, że biszkopt jest średnio-puszysty, możemy go nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny - będzie zdecydowanie smaczniejszy. Wierzch rolady najłatwiej posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Zapraszam do przepisów z magiczną borówką poniżej:


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...