środa, 10 kwietnia 2013

Rolada z borówkami jagodowa pycha

Rolada jagodowa - to jedno z tych ciast, które poprawia nastrój podczas zimy. Z każdym kęsem przenoszę się w słoneczne, letnie chwile, gdzie świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. Na temat dobroczynności jagód napisać można wiele. Zapraszam do posta tutaj.



Składniki na ciasto



4 jaja
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
starta skórka z cytrusów lub aromat
1/5 szklanki gorącej wody

 Przygotowanie biszkoptu


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy delikatnie olejem. Białka ubijamy ze solą (nie może w nich się znaleźć nawet najmniejsza drobinka żółtka lub tłuszczu, bo się nie ubiją na sztywno). Kiedy piana jest dostatecznie ubita, dodajemy w kilku partiach drobniutki cukier lub cukier puder. Zanim wrzucimy żółtka do białek dobrze jest wlać do nich gorącą wodę, delikatnie zamieszać łyżką i dodać do ubitych białek. Dodajemy mąki (można dodać proszek do pieczenia, ale z doświadczenia wiem, że to zbędna asekuracja, bo biszkopt, dzięki ubitej pianie,  naturalnie zachowuje puszystość, więc po co truć się spulchniaczami). W dalszym ciągu mieszamy wszystko łyżką, tylko do chwili, gdy pojawi się jednolita masa, którą szybko przekładamy do formy, wyrównujemy i do piekarnika. Biszkopt nie jest gruby, więc czas na pieczenie musi być odpowiednio krótszy - od 15 do 20 minut. Sprawdzamy ciasto dla pewności patyczkiem. Przygotowujemy czystą wyprasowaną ściereczkę, nie mniejszą od formy. Bardzo ważne - jeszcze ciepłą roladę zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do wystygnięcia. To wspaniała metoda, zapobiegająca pękaniu rolady na bokach. Biszkopt w ściereczce warto przenieść do lodówki i wyjąć tuż przed nadziewaniem.


 

Masa jagodowa


 



300 ml jagód we własnym sosie ze słoika
250 ml jogurtu naturalnego
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w części soku z jagód



Przygotowanie masy jagodowej i rolady


Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do reszty jagód i całość podgrzewamy tylko do temperatury, zbliżonej do temperatury ciała. Mieszamy dokładnie aż żelatyna idealnie się rozpuści. Najlepszą metodą jest wstawić naczynie z galaretką jagodową do miski z wodą o temperaturze maksymalnie 40 stopni C i mieszać. Już po chwili galaretka jest gotowa. Kiedy ostygnie dodajemy do niej jogurt, mieszamy i czekamy do stężenia. To trwa chwilę, że można się obyć bez trzymania galaretki w lodówce. Wyjmujemy ostrożnie biszkopt ze ściereczki. Rozchylamy i wykładamy dobrze gęstniejąca galaretką jagodową. Zwijamy w miarę możliwości (im szersza blacha, tym większe możliwości zwinięcia w charakterystyczną spiralę), dokładając brzegi biszkoptu. W obawie, przed wypływem galaretki (co przy tych proporcjach jest mało-prawdopodobne, bo galaretka bardzo dobrze się ścina a także super skleja roladę), lepiej ułożyć ją łączeniem do góry i przenieść do lodówki. Po godzinie, jeśli zauważyliśmy, że biszkopt jest średnio-puszysty, możemy go nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny - będzie zdecydowanie smaczniejszy. Wierzch rolady najłatwiej posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Zapraszam do przepisów z magiczną borówką poniżej:


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Widzę, że dziś rządzą rolady na blogach:D Bardzo mi się podoba wnętrze Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na punkcie jagód jestem szczególnie zakręcona...

      Usuń
  2. Znalazłam ten cudo przepis,spróbowałam i.....wspaniałości.Dziękuję.
    Podbił serca moich domowników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przetestowanie przepisu/bardzo się cieszę, że smakowało/Pozdrawiam Panią i bliskich

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...