niedziela, 21 kwietnia 2013

Domowa wędlina z indyka - rewelacja!

Soczysty indyk bez dodatku konserwantów - tylko podstawowe, ziołowe przyprawy! Wypróbuj sprawdzony przepis na zdrową, soczystą przekąskę, stanowiącą nisko-kaloryczną dawkę wartościowego białka. To łatwy przepis. Przygotujesz wędlinę między posiłkami, nie potrzebując maszyny do mielenia ani do nadziewania.
Znajdź mnie także na facebooku



Na tą porcję potrzebujesz około 1,2 kilograma fileta z indyka lub udźca.  Opłukane mięso należy pokroić w grubą kostkę (zobacz, jak dobrze ją widać w wędlinie, zmielenie mięsa pozbawi ją tego efektu). 

 

Składniki marynaty


2 płaskie łyżeczki soli kamiennej lub morskiej, niejodowanej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka pieprzu zmielonego 
3 liście laurowe+3 ziarna ziela angielskiego - zmielone w młynku
szczypta ziół prowansalskich, zwłaszcza tymianek
2-3 pazurki zmiażdżonego czosnku
150 ml rosołu warzywnego

 

Przygotowanie wędliny z indyka

Wszystkie sypkie składniki marynaty mieszamy i posypujemy mięso. Dodajemy czosnek i rosół i dobrze wszystko wyrabiamy. Przykrywamy naczynie folią. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin i na tym etapie to wszystko. 
Potrzebna będzie osłonka, najlepiej elastyczna, która odpowiednio dociska mięso. Użyłam siatki do szynek o numerze 10 - chodzi tu o jej obwód przed rozciągnięciem. (około 60-70 cm)

Zawiązujemy siatkę z jednej strony i wypełniamy  zmacerowanym mięsem, co jakiś czas przepychając i formując równomiernie. Umieszczamy wędlinę w  formie, jak na rolady i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C (grzałka góra-dół). Kiedy się zagrzeje do tej temperatury, wstawiamy wędlinę i pierwsze 20 minut pieczemy w tej temperaturze. Po czym obniżamy i nastawiamy na 180 stopni C. na około 30-40 minut. Na dziesięć minut przed końcem, zabieramy folię aluminiową, by pieczeń mogła się nieco przyrumienić. Wystawiamy z piekarnika. Kiedy ostygnie zdejmujemy siatkę elastyczną lub osłonkę i możemy przystąpić do degustacji. Zadowolenie gwarantowane. Wędlina jest fantastyczna, świetnie smakuje, super się kroi, no i to, co najważniejsze - jest zdrowa i dietetyczna. Gorąco polecam!!!

Zapraszam do przepisów: domowa kiełbasa z chudego mięsa
gdzie podaje adres sklepu z akcesoriami do wyrobu wędlin, oraz:

Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika



31 komentarzy:

  1. Pomaleńku przekonuje się do wędlin robionych w domu, niestety kupne często zawierają tyle wody, że przed zjedzeniem chyba trzeba by było je powiesić do wysuszenia tak jak pranie ;) Choć nie powiem od czasu do czasu można nadal trafić i na bardzo dobre wyroby, albo po prostu zrobić samemu, jak widać powyżej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zasadzie ten przepis można zrobić jeszcze prościej - ugnieść masę mięsną w foremce, jak pasztet i upiec (pomijamy metodę z osłonkami, które głównie zdają swój egzamin przy wędzeniu... )

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    Ja zawinęłam mięso z przepisu w rękaw do pieczenia i ugotowałam na parze i też mamy pyszną wędlinę do kanapek. Dziękuję za przepis, który pozostanie u mnie na stałe. Pozdrawiam. Wanda

    OdpowiedzUsuń
  4. W identyczny sposób upieczesz mięsne rolady. Tak, jak piszesz zrobiłam między innymi roladę z kurczaka z farszem z wątróbek drobiowych. Owijam je dość ciasno, bo się kurczą nieco i do pieca...Dziekuję za komentarz i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obwód siatki 60-70 cm ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wymiar dotyczy długości siatki, przecież widać na zdjęciu (no, bo ile może mieć średnicy talerz, razy dwa i już wiadomo bez mojego pisania). Dodatkowo link do filmu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie. Czy zamiast filetu z indyka ,można użyć filetu z kurczaka?
    Pozdrawiam. Agnieszka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze można. Jesli ktoś jest smakoszem wieprzowiny również ten przepis polecam. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Bardzo dziękuje za szybka odpowiedź. Jeśli chodzi o wieprzowinkę ,to czas pieczenia się zmienia , jeśli tak to w jakim stopniu? Przepraszam za moje pytania ,ale nie robiłam jeszcze domowej wędliny , byłam przekonana ,że takie wędliny bardziej nadają się do wędzenia. A ja nie mam wędzarni. Na pewno zrobię ,ale na razie będzie pieczone :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Planuję zacząć wędliny po domowemu. Gdzie można zaopatrzyć się w te siatki do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję adres sklepu internetowego: http://www.zdrowodomowo.pl/

      Usuń
  10. Witam, Pani Weroniko wędlinka jest przepyszna. Zamiast indyka wzięłam filet z kurczaka. Super się kroi, nie kruszy się. Tą wędlinkę zrobię na święta jak również szyneczkę pieczoną ,którą też robiłam . Pani przepisy są proste, a co najważniejsze -zdrowe!. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza nie tylko u mnie a najbardziej to, że warto próbować zrobić sobie zdrowe jedzonko, co wcale nie jest takie trudne. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy.

      Usuń
  11. Witam, Pani Weroniko wypróbowałam również z mięska wieprzowego(szynka). Muszę przyznać ,że mi osobiście i moim domownikom pasuje ta drobiowa. Wieprzowa też smaczna ,ale jednak drobiowa to jest to:).Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie ta opinia, bo rzeczywiście indyk choć chudy jest bardzo smaczny i soczysty. Pozdrawiam serdecznie i wiele radosci na Święta Wielkanocne życzę.

      Usuń
  12. Mam takie małe pytanko....czy marynatę ,która Pani robi mogę użyć do kaczki ? Chciałabym zrobić galantynę ,ale wiadomo mięsko kaczki to nie z indyka ,czy kurczaka.
    Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego na Święta życzę. Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Dodałabym jeszcze do marynowania kaczki kilka łyżek octu owocowego lub piwa czy wina. Pozdrawiam serdecznie. Miłych przygotowań, radosnych Świąt

      Usuń
  13. Przez przypadek trafilam na Pani strone i zaraz po tym zrobilam domowa wedline z indyka.
    Jest rzeczywiscie rewelacyjna w smaku, bardzo soczysta , a oprocz tego ladnie prezentujaca sie na talerzu.
    Bede czesciej zagladac na Pani strone i juz nosze sie z zamiarem na "cos" nastepnego.
    Gratuluje pieknej szaty graficznej strony internetowej , dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam i zapraszam w wolnych chwilach.

      Usuń
  14. Witam, Pani Weroniko:) Po raz kolejny robię wędlinę z indyka w/g Pani przepisu, jest przepyszny :) Tym razem przygotowałam mięso na podwójną porcję. Proszę o radę, czy w związku z tym powinnam dłużej piec i czy ewentualnie jedną szynkę można zamrozić na później ( nie wiem ile taka gotowa może leżeć w lodówce) czy po ewentualnym rozmrożeniu będzie dalej tak pyszna. Pozdrawiam serdecznie Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Magdo
      Moja zasada do pieczenia jest taka - jesli pieczemy cienką wędlinę choc waży sporo to nie trzeba przedłużać czasu a jeśli gruba to przedłużamy. Staram sie nie przechowywać wędliny w zamrażalniku, bo moim zdaniem traci trochę ze smaku, dlatego ja robię porcję, którą zjada się w ciągu tygodnia
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. kiedyś robiłam białą kiełbasę była bardzo smaczna , ale największy problem mam z maszynką , bowiem bardzo ciężko samej przepuszczać mięso ,mam pytanie jak powinna być przygotowana elektryczna maszynka do nadziewania jelit mięsem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To prawda. Do tego maszynka typowa elektryczna bardzo wolno przepycha masę. powiedziałabym, że te stare zeliwne maszynki ręczne szybciej to robiły. Fakt, że najlepiej robić to na 2 osoby, ale przy niedużych ilościach daje sobie radę. Teraz jest bogata oferta lewarków do wyrobu. Niektóre mają dobre ceny

      Usuń
  16. Witaj. Zrobiłam z entuzjazmem, ale niestety bardzo się kruszy. Jak można to zmienić następnym razem?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapytam: Czy zrobiłaś w takiej siatce, bo ona dobrze dociska kawałek mięsa do kawałka. Jesli tak to myślę, że dziwne mięso jakieś, bo ten przepis jest dobry dla indyka i kurczaka-jak dotąd jeszcze mnie nie zawiódł

      Usuń
  17. Nie powinno się kruszyć. Ja robiłam wiele razy z samego kurczaka(pierś) i mięsa wieprzowego i nic się nie działo. Możliwe ,że za krótko wyrabiane, albo składniki różniły od podanych. Również robiłam z tych składników ,ale pieczone i również było ok.

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, akurat mam siatkę 12,5 cm , czy czas pieczenia się wtedy wydłuża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba przedłużyć o 5-10 minut. Przydałby się termometr-temperatura w środku powinna mieć 70 stopni C-wtedy jest odpowiednia

      Usuń
  19. Dziękuję, musiałam dłużej trzymać w piekarniku, ale efekt super, a termometr właśnie kupiłam, następnym razem jak będę robiła wędlinkę to go użyje. A co do wkładania mięsa do siatki, to kiepsko mi szło, ale wpadłam na pomysł ze słoikiem. Naciągnęłam siatkę na niego, potem włożyłam mięso do słoika , końcówkę siatki zawiązałam, słoik odwróciłam i mięsko ładnie wpadało, a potem zdjęłam siatkę ze słoika i kolejne mięso do słoika, a potem znowu nałożyłam siatkę na słoik. Czynność tą powtarzałam, aż mięsko się skończyło.Poszło szybko i sprawnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Ewo. Cieszę się, że wypróbowała Pani ten przepis a pomysł ze słoikiem super - przetestuję go na pewno. Robiłam kiedyś plastikową uciętą butelką ale ze słoikiem lepiej będzie zdecydowanie. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...