środa, 27 stycznia 2021

Puszyste placki z gotowanych ziemniaków idealne do sosów gulaszów lub na słodko

 Witam Kochani! Polecam mięciutkie pulchne placki poduszeczki na bazie gotowanych kartofli. Jedynym spulchniaczem jest piana z ubitych białek. Świetne danie nie tylko dla młodszych, znudzonych typową wersją ziemniaków na sypko czy w postaci puree.


Propozycja podania z sosem grzybowym


Propozycja podania z powidłami i śmietaną



Składniki na około 16 placków

6-7 średnich ziemniaków ugotowanych zmiażdżonych chłodnych

2 jaja (białka osobno ubite ze szczyptą soli i łyżeczką cukru)

około pół szklanki mleka (około 125 ml)

2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej lub orkiszowej białej

1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

sól do smaku, jeśli ziemniaki gotowały się bez soli

olej do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Do wystudzonych zmiażdżonych lub zmielonych ziemniaków  dodaję 2 żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko i wstępnie mieszam. Zanim ciasto zmiksuję, miksuję najpierw pianę z białek ze szczypta soli i  z łyżeczką cukru (cukier głównie po to, by utrwalić pianę, dzięki temu dłużej zachowa maksimum powietrza). Dalej miksuję ciasto na gładko - powinno być gęste, ale nie tępe. Dodaje pianę i mieszam delikatni, ale jak najkrócej packą lub dużą łyżką. Rozgrzewam tłuszcz do smażenia i smażę, jak tradycyjne placki na niewielkim grzaniu. Placki są rewelacyjne, delikatne jak puch i w przeciwieństwie do tych z surowych ziemniaków nie piją tyle tłuszczu. 


(drugi sposób do np. większej ilości ziemniaków to: ułożenie ich w 3/4 w garnku mniej więcej na płasko a w pozostawiona wolną 1/4 miejsca w garnku wsypujemy tyle mąki pszennej, by wyszło prawie na równo z pozostałą częścią ziemniaków i jeśli jest kartofli przynajmniej 2 razy więcej niż w tym przepisie powyżej to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, odpowiednio zwiększyć ilość mleka tak, by ciasto dało się bez trudu wymieszać z ubita pianą.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


wtorek, 19 stycznia 2021

MEGA SAŁATKA roszponka, awokado

 Witam Kochani! Zielone sałatki to samo zdrowie a z dodatkiem awokado, cieciorką, papryką to doskonałe źródło niezbędnych witamin i minerałów.





Składniki na 4-5 osób

około 80 g roszponki lub np: rukoli czy zwykłej sałaty masłowej

1 awokado średnio miękkie

1 papryka czerwona lub 8-10 rzodkiewek albo pomidorków koktajlowych

250-300 g ciecierzycy ugotowanej


Sos do sałatki

3-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno np: oleju lnianego

1-2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

szczypta soli do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Do opłukanej dobrze osączonej roszponki dodaję pokrojone w kostkę awokado, paprykę, cieciorkę, przygotowany w trakcie szybki sos i mieszam. Gotowe! Pychota!


Życzę smacznego

Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 11 stycznia 2021

Ciastka miodowe pychotki z płatków owsianych

 Witam Kochani. Polecam wyjątkowo pyszne kruche ciasteczka bez mąki pszennej i cukru. 



Składniki na ok. 40 ciastek  (porcja na 2 typowe blachy z piekarnika)

około 300 g mąki (ok.3,5 szklanki - szklanka o poj. 250 ml)z mielonych płatków owsianych najlepiej zwykłych niebłyskawicznych +trochę mąki do podsypywania ciasta

125 ml miodu np: wielokwiatowego (ok.0,5 szklanki)

2 całe jaja

100 g masła schłodzonego rozdrobnionego 82% tłuszczu

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej lub proszku do pieczenia

1 płaska łyżka przypraw korzennych, jak do piernika (opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Z w/w składników zagniatam ciasto lub miksuję w robocie. W tym przepisie po miksowaniu wykładam ciut za luźne ciasto do misy i dlatego dosypuję jeszcze około 0,5 szklanki mąki z płatków owsianych, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, wygodnego do wałkowania. Jeśli u Was trzeba dodać mniej mąki lub nieco więcej to tak zróbcie i krótko wyróbcie całość ręcznie . Ciasto pod przykryciem wstawiam na ok. 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło. 

Przed wałkowaniem ciasto znowu krótko przerabiam, dzielę na wygodne porcje a każdą z nich kolejno wałkuję na dość cienki placek o grubości typowych herbatników (im cieńszy tym ciasto po upieczeniu bardziej kruche). Przed i w trakcie wałkowania ciasto trzeba podsypywać mąką. Użyłam prostego wykrojnika: szklanki z cieńszym szkłem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. 



Ciastka oczywiście można smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać sezamem lub drobno posiekanym orzechami albo też po wystudzeniu dekorować jak pierniczki polewami, lukrami itp.
Ciastka z blatu najlepiej odrywać cienką packą i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w wyżej podanej temp. 9-10 minut na termo-obiegu. Trzeba kontrolować, żeby ciastka nadto się nie zrumieniły.

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika




środa, 30 grudnia 2020

Ekspresowe roladki z twarogiem, łososiem, brokułem

 Witam Kochani! Z okazji zbliżającego się Nowego Roku 2021 roku życzę Wszystkim dużo zdrowia, radości, sukcesów i maksimum odporności na wszelkie zło. 

Polecam na sylwestrowy wieczór szybkościową przystawkę z prostych składników, idealną np: do barszczyku. 


Przygotowanie 



Składniki i przygotowanie na ok. 20 roladek (porcja z jednego typowego ciasta francuskiego o wadze ok. 400 g 


Mieszam następujące składniki:  ok. 200 g twarogu z odrobiną śmietany, jeśli masa twarogowa gęsta, z dodatkiem pokrojonego szczypiorku, opcjonalnie z 3-4 rzodkiewkami pokrojonymi drobno, szczyptą soli, jeśli twaróg niesolony. (w przypadku mocno posolonego łososia lepiej sól w ogóle pominąć) +1 łyżeczka z brzuszkiem  mąki ziemniaczanej.


Masę twarogową wykładam na schłodzonym cieście francuskim

Ok. 100 g łososia wędzonego lub ulubionej wędliny - płaty rozkładam na masie twarogowej

Kilka różyczek brokułu ugotowanego, rozdrobnionego układam tak jak na rysunku poniżej. 

Zwijam ciasto wykorzystując do tego papier, w który opakowane było ciasto francuskie. Sklejam końcowy brzeg i układam ciasto sklejeniem do spodu. W tej pozycji najlepiej by rolada odpoczęła w lodówce 10-15 minut, jeśli macie takie miejsce. 

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 195 lub 200 stopni C. funkcja termoobieg lub grzałka góra-dół

Roladę można kroić na szersze kawałki w poprzek, żeby były stabilne w piekarniku lub cieńsze tzw: ślimaczki, które z kolei piecze się na płasko. Roladki czy ślimaczki układam na papierze do pieczenia na blasze i smaruję roztrzepanym jajkiem 

Roladę piekę ok. 18-20 min. temp. 195 stopni C - to krótki czas i trzeba kontrolować, by się nie przypaliły.








sobota, 19 grudnia 2020

Rewelacyjne śledzie w banalnie prostym sosie sałatkowym

 Witam Kochani! Polecam łatwy przepis na pyszne śledzie z dodatkiem pora i papryki słodkiej - idealny zestaw na świąteczny stół. Kochani Wszystkiego Dobrego z okazji zbliżających się Świąt i przede wszystkim dużo dużo zdrówka.




Składniki na ok. 7-8 filetów śledziowych dobrze wymoczonych od nadmiaru soli w zimnej wodzie


kawałek pora od strony główki
1 papryka słodka
sok z cytryny

Składniki na sos sałatkowy

ok. 60 ml oleju dobrej jakości np: lnianego, rzepakowego
1 łyżeczka musztardy łagodnej
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
szczypta soli (opcjonalnie w przypadku sałatek ze śledziami)





Śledzie wymoczone dobrze osączone warto skropić obficie sokiem z cytryny i marynować kilka godzin, dzięki temu mięso poprawi swój smak i wygląd.

Por lepiej pokroić kilkanaście minut wcześniej na drobno i posypać delikatnie solą, wymieszać, docisnąć widelcem lub łyżką. Po chwili warzywo podobnie, jak cebula, straci ostrość i nabierze naturalnej słodyczy.

Paprykę obieram ze skóry obieraczką do warzyw i dodaję do pora. Mieszam całość.

Śledzie osączam z nadmiaru płynu. Kroję śledzie na mniejsze kawałki.

Z podanych wyżej składników przygotowuje błyskawiczny sos. Częścią sosu polewam śledzie, częścią warzywa i trochę sosu zostawiam do polania przed podaniem. W takiej marynacie śledzie powinny poleżeć przynajmniej pół godziny. Układam śledzie na półmisku, polewam pozostałym sosem. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
 






 





poniedziałek, 14 grudnia 2020

Sernik przepyszny kremowy z masłem łatwy przepis

 Witam Kochani! Może wypróbujecie prosty sposób na wyjątkowo smaczny sernik idealny na Święta. Możecie go oczywiście wzbogacić bakaliami lub zrobić z wierzchem  np.: z brzoskwiniami i galaretką, ale w tej prostej formie to ciasto jest wyśmienite. 

U mnie spód z kruchym ciastem, ale wystarczy rozłożyć biszkopty lub pokruszone ciastka. Podpowiem adres do przepisu na spód biszkoptowy  lub przepis na spód kruchy

Składniki na masę serową


1 kg twarogu najlepiej półtłustego

100 g masła miękkiego 82 % tłuszczu

3 białka

3 żółtka

4 całe jaja

80 g. budyniu np: waniliowego (2 opakowania po ok. 40 g) lub 80 g mąki ziemniaczanej

ok. 200 g cukru drobnego

aromat np: waniliowy

szczypta soli


Sernik nie będzie pękał, jeśli upieczemy go w niższej temperaturze. Piekłam około godziny w temperaturze 150 stopni C - środkowa półka grzałka góra-dół. U mnie dość duża tortownica (średnica 28 cm), ale ciasto niższe szybciej się piecze. Wyższy sernik (mniejsza tortownica np_śr. 25 cm) trzeba piec 20 minut dłużej dłużej.




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Tortownicę wykładam ciastkami lub ciastem kruchym, które trzeba podpiec przez ok. 18-20 min. w temp. ok. 185 stopni C.

Ubijam 3 białka na sztywno ze szczypta soli i dodaję do piany z ogólnej puli cukru ok. 1 łyżkę i dalej chwilę miksuję, dzięki czemu piana jest lepiej utrwalona. 

W osobnej misie miksuję miękkie masło i zaraz dodaję resztę drobnego cukru. Kolejną chwilę miksuję. Dodaję żółtka, pozostałe 4 jaja i dalej chwilę miksuję na jednolity płyn. W miedzy-czasie nastawiam piekarnik na 150 stopni C. Wkładam do misy zmieloną masę twarogową lub twaróg z wiaderka np: twaróg z Włoszczowy. Dosypuję proszek budyniowy, aromat i miksuję na gładko. Na końcu odstawiam robot i dodaje pianę - krótko mieszam całość dużą łyżką nieco do rozluźnienia. Wlewam ciasto na spód, wyrównuję i piekę ok. godziny lub dłużej-wszystko zależy od wysokości ciasta - wyższy sernik pieczemy dłużej najlepiej w temperaturze ok. 150 stopni C. 

Najczęściej  masę serową przygotowuję jeszcze ciut szybciej - można po prostu zacząć od zmiksowania twarogu z masłem. Po czym dodać żółtka, całe jaja, budynie, aromat, zmiksować na gładko a na końcu zmieszać łyżką z dodatkiem piany z białek.

Sernik wystarczy posypać odrobiną cukru pudru lub polać stopioną czekoladą. Najlepszy jest na drugi dzień a jeszcze lepszy na następny, o ile cokolwiek z niego zostanie. 

Kochani życzę tylko udanych szybkich sprawdzonych
przepisów!

Nade wszystko zdrówka i Rodzinnych Serdecznych Świąt Bożego Narodzenia



piątek, 4 grudnia 2020

Łosoś świąteczny w galarecie wyśmienita przekąska i łatwy przepis

 Witam Kochani! Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę miłych przygotowań i nade wszystko zdrówka a przy okazji polecam sprawdzoną smakowitą przekąskę z łososiem, którą dość szybko można przygotować... 


Składniki na około 10 mini-galaretek





około 100 g łososia wędzonego lub pieczonego pokrojonego na mniejsze kawałki

około 400 ml gorącego rosołu (bulion-wywar z warzyw)

około 50 ml zimnej wody lub zimnego rosołu

3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny

trochę ugotowanych chłodnych warzyw z rosołu typu marchewka, pietruszka, seler

2 ugotowane jajka na twardo chłodne pokrojone


1 cytryna lub sok do pokropienia mini-galaretek


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Gotuję wywar z typowych warzyw, jak do rosołu lub korzystam z zapasów, jeśli mam taki rosół z wczoraj czy pasteryzowany wcześniej w słoiku.  

Do żelatyny dodaję ok. 50 ml zimnej wody i czekam chwilę, jak spęcznieje.

Warzywa odcedzam z rosołu. Do gorącego rosołu dodaję żelatynę i mieszam chwilę do rozpuszczenia. (rosół nie może się gotować z żelatyną, dlatego żelatynę dodajemy po wyłączeniu grzania). 

Do niewielkich pojemniczków lub do kilku większych, jak wolicie, układamy na spód kawałki łososia, potem jajko, znów trochę łososia i warzywa.

Chłodny rosół najlepiej przelać do dzbanka z dzióbkiem, żeby wygodnie rozlać go do naczyń. Naczynia najlepiej ustawić na tacy. Po rozlaniu chłodnego rosołu wstawić do lodówki najlepiej do jutra. Pozostaje udekorowanie zieleniną i dołożenie plastrów z cytryny. Pychota!!!


Życzę smacznego

Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...