środa, 29 października 2014

Mega kruchy spód do ciast

Jak zrobić dobre ciasto kruche? Właściwie odpowiedź jest prosta
- trzeba użyć sprawdzonych składników, jak masło minimum 82 %. Z margaryną kruszon też wyjdzie bardzo dobrze, ale wcześniej trzeba ją przetestować, bo niektóre z nich, zamiast dobrych olejów roślinnych mają w składzie dużo wody.


Ciasto kruche z masą dyniową i serową.

Moja mama i babcia dodawała do kruchego łyżkę smalcu i efekt kruchego ciasta był fantastyczny. Osobiście wielokrotnie się przekonuję, ze ciasto kruche trzeba dobrze podpiec. Blade kruche krótko podpiekane łatwo wilgotnieje i nie koniecznie od masy serowej czy innej, przed którą zabezpieczamy smarując ciasto białkiem lub posypując mąką. Szybko chłonie wilgoć z otoczenia, jak choćby parę z gotowania wody. Jeśli pokroimy ciasto na stół zaraz na początku jest chrupkie a te kawałki, które zostają na drugi dzień, zwłaszcza z bladym kruchym nie smakują już tak rewelacyjnie. Ciasto warto przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym suchym miejscu. Wiele ciast można mrozić, ale kruche po zamrożeniu, choć ciągle dobre w smaku, niestety nie będzie już chrupiące.

Składniki



1/2 kilograma mąki uniwersalnej
250 g masła
1/2 szklanki cukru (daję niedużo cukru, bo z reguły masy, polewy są słodkie)
3 żółtka
płaska łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia (ciasto bez proszku też będzie kruche)
szczypta soli

Przygotowanie


1. Mieszam na sucho mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia.

2. Dodaję do suchych składników żółtka, schłodzone rozdrobnione masło (masło można przymrozić i zetrzeć na tarce). Wyrabiam ciasto robotem na drobniutką kruszonkę. Jeśli będzie zbyt sucha, że nie da się jej sklepać w jedno ciasto, trzeba w trakcie dodać trochę rozdrobnionego masła lub 1-2 łyżki bardzo zimnej wody (wilgotność mąki bywa różna, więc regulujemy wodą lub mąką). Spłaszczam ciasto w misce, jak najkrócej dotykając je rękoma. Okrywam misę folią i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

3. Moja forma jest dość duża - 24 cm x 36 cm. Ciasto można krótko przerobić , wywałkować na placek, nawinąć na wałek i przenieść do formy, ale tym razem chcę zachęcić tych z Was, którzy nie lubią za dużo bałaganu wokół jednego ciasta. Nawiasem mówiąc - myślę podobnie a poza tym kruche na tym zyskuje, bo jest bardziej kruche. Kawałki ciasta rozkładam na czystej blasze, której nie smaruję. Ciasta kruche mają tak dużo tłuszczu, że smarowanie formy nie jest potrzebne. Podobnie rzecz się ma z blaszanymi foremkami do kruchych babeczek. Z tego też faktu jest korzyść dodatkowa, że ciasto dobrze przylega i dobrze się formuje. Spód robię grubszy ugniatając go praską do ziemniaków. Palcami formuje nieco cieńszy od spodu brzeg ciasta. Jeszcze tylko kilka dziobnięć widelcem, żeby ciasto nie wstawało w piekarniku podczas pieczenia.


4. Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut, grzałka góra-dół, pilnując, żeby ciasto dobrze się zrumieniło, ale nie przypaliło.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika






5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, pewnie rozlatuje się w dłoniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kroiłam ciasto na świeżo, wiec na talerzyku nie brak okruchów. Spód dobrze się trzyma, dopóki się go nie spróbuje - bardzo kruche i chrupiące. Polecam

      Usuń
  2. Bardzo dobre kruche ciasto Pani Weroniko. Dziękuje za przepis. Juz wyprubowalam Pani Przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kamilo cieszę się, ze trafiłam w gust. Pozdrawiam noworocznie; Wszystkiego najlepszego w 2017

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...