Witam Kochani! Może wypróbujecie prosty sposób na wyjątkowo smaczny sernik idealny na Święta. Możecie go oczywiście wzbogacić bakaliami lub zrobić z wierzchem np.: z brzoskwiniami i galaretką, ale w tej prostej formie to ciasto jest wyśmienite.
U mnie spód z kruchym ciastem, ale wystarczy rozłożyć biszkopty lub pokruszone ciastka. Podpowiem adres do przepisu na spód biszkoptowy lub przepis na spód kruchy
Składniki na masę serową
1 kg twarogu najlepiej półtłustego
100 g masła miękkiego 82 % tłuszczu
3 białka
3 żółtka
4 całe jaja
80 g. budyniu np: waniliowego (2 opakowania po ok. 40 g) lub 80 g mąki ziemniaczanej
ok. 200 g cukru drobnego
aromat np: waniliowy
szczypta soli
Sernik nie będzie pękał, jeśli upieczemy go w niższej temperaturze. Piekłam około godziny w temperaturze 150 stopni C - środkowa półka grzałka góra-dół. U mnie dość duża tortownica (średnica 28 cm), ale ciasto niższe szybciej się piecze. Wyższy sernik (mniejsza tortownica np_śr. 25 cm) trzeba piec 20 minut dłużej dłużej.
LINK do przygotowania na filmie
Tortownicę wykładam ciastkami lub ciastem kruchym, które trzeba podpiec przez ok. 18-20 min. w temp. ok. 185 stopni C.
Ubijam 3 białka na sztywno ze szczypta soli i dodaję do piany z ogólnej puli cukru ok. 1 łyżkę i dalej chwilę miksuję, dzięki czemu piana jest lepiej utrwalona.
W osobnej misie miksuję miękkie masło i zaraz dodaję resztę drobnego cukru. Kolejną chwilę miksuję. Dodaję żółtka, pozostałe 4 jaja i dalej chwilę miksuję na jednolity płyn. W miedzy-czasie nastawiam piekarnik na 150 stopni C. Wkładam do misy zmieloną masę twarogową lub twaróg z wiaderka np: twaróg z Włoszczowy. Dosypuję proszek budyniowy, aromat i miksuję na gładko. Na końcu odstawiam robot i dodaje pianę - krótko mieszam całość dużą łyżką nieco do rozluźnienia. Wlewam ciasto na spód, wyrównuję i piekę ok. godziny lub dłużej-wszystko zależy od wysokości ciasta - wyższy sernik pieczemy dłużej najlepiej w temperaturze ok. 150 stopni C.
Najczęściej masę serową przygotowuję jeszcze ciut szybciej - można po prostu zacząć od zmiksowania twarogu z masłem. Po czym dodać żółtka, całe jaja, budynie, aromat, zmiksować na gładko a na końcu zmieszać łyżką z dodatkiem piany z białek.
Sernik wystarczy posypać odrobiną cukru pudru lub polać stopioną czekoladą. Najlepszy jest na drugi dzień a jeszcze lepszy na następny, o ile cokolwiek z niego zostanie.
Kochani życzę tylko udanych szybkich sprawdzonych
przepisów!
Nade wszystko zdrówka i Rodzinnych Serdecznych Świąt Bożego Narodzenia
Delicje !!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń