W misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier na dwa razy i cukier waniliowy Miksuję około minuty do lśniącej konsystencji. Można dodać na tym etapie łyżeczkę octu jabłkowego, żeby ciasto nie wchłaniało z patelni zbyt dużo tłuszczu. Zaraz dodaję w krótkich odstępach po jednym żółtku. Za każdym razem króciutko miksuję po kilka sekund i odstawiam mikser. Mąkę dodaję na dwa razy przez sito i delikatnie, ale jak najkrócej mieszam całość dużą łyżką tylko do połączenia. Układam porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu, lecz na minimalnym grzaniu - tłuszcz nie powinien przekraczać 140 stopni C.
Potrzebujemy dwie misy. Do jednej z mąką dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder. Mieszamy na sucho. Dodajemy żółtka, mleko. Miksujemy do jednolitej konsystencji i dodajemy stopione letnie masło.
W drugiej misie miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy łyżeczkę cukru pudru dla utrwalenia piany, żeby nie podchodziła wodą i nie zmniejszała swojej objętości. Miksujemy krótko do połączenia.
Odstawiamy robot. Dodajemy pianę do ciasta i krótko mieszamy dużą łyżką do gładkiej masy.
Rozgrzewamy w trakcie gofrownicę i smarujemy dolne i górne pokrywy. Wylewamy średnią łyżkę wazową ciasta na jednego gofra. Przykrywam górną pokrywą i czekam około 7-9 minut. W pierwszych minutach lepiej nie otwierać gofrownicy. Gofry z dodatkiem masła są moim zdaniem smaczniejsze a także dłużej utrzymują chrupkość.
Obrane bez pestki awokado rozdrabniam blenderem lub miażdżę widelcem, lub wszystko naraz miażdżę awokado z serkiem, musztardą, sokiem z cytryny, odrobiną miodu, mieszam i gotowe. Nadmiar wkładam do słoika. Zamykam zakrętką i wkładam do lodówki do następnego dnia. Pasta jest wartościowa, prosta, szybka, bardzo smaczna bez potrzeby dodatku masła do smarowania .
Witam Kochani! Polecam pyszną zapiekankę ze szpinakiem. Nie bójcie się szpinaku! Dobrze połączony i przyprawiony jest po prostu mega mega smaczny. Polecam!
Składniki na formę około 26-28 cm ( porcja na 3-4 osoby)
Wykładam chleb w formie np: na tartę. Polewam chleb oliwą.
Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę. Podsmażam całość ok. 4-5 minut pod przykryciem, mieszając w trakcie.
Kiedy papryka zmięknie dodaję przyprawy i starty czosnek. Mieszam. Kilka sekund podsmażam i zaraz dodaję opłukany szpinak. Posypuję odrobiną soli i cukru, cukru po to, żeby szpinak nie ciemniał. Mieszam, dalej kilka sekund również krótko podsmażam i zaraz zdejmuję z ognia do lekkiego przestudzenia.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
Na chleb wykładam masę paprykowo-szpinakową. Pomiędzy układam mozzarellę. Całość polewam rozbełtanymi jajkami. Wkładam do gorącego piekarnika 180 stopni grzałka góra dół na ok. 17-18 minut. Dla rumianego wierzchu podpiekam 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Gotowe!
Witam Kochani w ostatnich dniach Starego Roku. Gorąco życzę Wszystkim Zdrowia Radości i Spokoju w Nowym Roku 2020! Polecam prosty przepis na pyszną pieczoną karkówkę w marynacie chrzanowo-miodowej.
Marynata na około 1,5 kg mięsa (marynatę można stosować do różnych mięs)
4-5 łyżeczek chrzanu tartego ok. 120 g.
2 łyżeczki miodu
3-4 łyżki jogurtu gęstego
1,5 łyżeczki soli Ok. 10-12 g
przyprawy ziołowe, ale z umiarem u mnie: trochę oregano, papryki słodkiej mielonej, kminku, pieprzu czarnego, czosnku suszonego
Karkówkę opłukuję w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam. Polewam karkówkę tak, by marynata docierała z każdej strony: trochę na spód naczynia, trochę na boki i na wierzch. Przykrywam pokrywą i zostawiam na minimum 12 godz do 24 w lodówce. W trakcie spoczynku warto odwrócić mięso kilka razy.
Wstawiam pod przykryciem (dobrze, jak pokrywa ma upust pary) do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, funkcja grzałka góra-dół i piekę ok. 35-40 minut. Obniżam temperaturę do 185 stopni C i piekę dalej ok. 50 minut. Jeśli mięso jest nadal blade na wierzchu zdejmuję pokrywę i rumienię na funkcji grilla ok. 5 minut. Mięso najlepiej sprawdzić termometrem pod koniec pieczenia lub zaraz po wyjęciu. Powinno mieć w środku minimum 75 stopni C. Najczęściej przykrywam takie mięso pokrywą zaraz po wyjęciu i wynoszę w chłodne miejsce do wystudzenia np: na taras. Wyjątkowo pyszna soczysta pieczeń. Polecam!
Witam Kochani! Polecam smakowite roladki z masą rybną. Najszybciej i efektownie można je zrobić z ciasta francuskiego a zapewniam, że są nie gorsze od mięsnych czy grzybowych i świetnie pasują, zwłaszcza w Święta jako przystawka do barszczu...
Składniki na około 30 szt. z jednego płata ciasta francuskiego o wymiarach około 50 cm x 25 cm
100 g łososia wędzonego lub innej smacznej ryby
100 g łagodnego twarogu typu włoskiego (mozzarella lub ricotta)
1 płat ciasta francuskiego
1 surowe jajo
sól i przyprawy ziołowe wg uznania
dodatkowo: 1 jajo surowe roztrzepane ze szczyptą soli
Miksuję w blenderze łososia, twaróg, jedno jajo, szczyptę soli, pieprzu ziołowego, w którym to była kurkuma, stąd finalny kolor mojej masy rybnej.
Rozwijam ciasto francuskie. Dzielę na trzy prostokąty, który każdy smaruję masą rybną i zwijam. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni C.
Cięcie ciasta na mniejsze roladki najlepiej wykonać ostrym nożem tak, by nie miażdżyć ciasta, które dzięki temu w trakcie pieczenia pięknie pokaże chrupiące warstwy.
Smaruję roladki roztrzepanym jajkiem i wstawiam do odpowiednio nagrzanego piekarnika 220 stopni C. na około 15 minut, grzałka góra-dół lub termoobieg. Nie uchylam drzwiczek piekarnika w trakcie dopóki się nie upieką na złoty kolor.
Życzę Pysznych Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika
Witam Kochani! Makowce na Boże Narodzenie muszą być, jak sądzę nie tylko u mnie. Tych, którzy jeszcze ich nie lubią przynajmniej powinni spróbować. Tak czy siak, mocno zachęcam. Tutaj łatwa wersja z szarlotką pieczona od razu bez podpiekań...
Składniki na formę około 36 cm x 23 cm
szklanka u mnie ma 250 ml
Masa makowa
400 g maku suchego
1,5 szklanki mleka tyle co ugotowanego
3 jaja
2 budynie waniliowe (40 g) lub 3-4 łyżki z brzuszkiem kaszy manny (częściej robię z kaszą manną, bo masa przed pieczeniem jest gęściejsza i łatwiej się na niej układa masę z jabłek, kasza po prostu szybko wchłania wilgoć i pęcznieje)
ok. 150 g cukru (nieco więcej niż połowa szklanki )
ok. 200 g bakalii np: posiekane orzechy, rodzynki
aromat wg uznania
Masa z jabłek
około 1,2 kg jabłek np: Kortland, Champion
2-3 łyżki soku z cytryny, dzięki temu masa mniej ciemnieje i lepiej się zagęszcza
2 budynie waniliowe lub 40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z brzuszkiem cynamonu lub gotowej przyprawy do szarlotki
Kruszonka
(przepis na wyżej wymienioną formę, jak i na ciut większą)
1 szklanka z brzuszkiem mąki pszennej
50 g masła rozdrobnionego schłodzonego
1 małe jajko
3-4 łyżki cukru
Składniki kruszonki krótko miksuję w rozdrabniaczu tak, by nie połączyły się w jednolite ciasto a tylko pokruszyły. Jeśli jednak składniki się połączą to też nie problem. Trzeba je wtedy nieco zamrozić i zetrzeć na tarce, z tą jednak różnicą, że robię to kilka godzin wcześniej.
Na spód:
około 250 g biszkoptów skropionych wodą z sokiem z cytryny
Mak mielę w młynku. W garnku do zmielonego maku dodaję gorące mleko i mieszam do połączenia. Przykrywam pokrywą na ok. 40 minut, żeby nieco spęczniał.
Jabłka ścieram. Dodaję sok z cytryny, cynamon, budynie sypkie. Mieszam i gotowe.
Do maku dodaję całe jajka, orzechy posiekane, bakalie, budynie sypkie lub kasze mannę, aromat. Mieszam.
Układam w formie biszkopty, które kropię wodą z sokiem z cytryny. Wykładam masę makową, mniej więcej wyrównuję i układam na niej masę z jabłek. Ponownie wyrównuję i posypuję całość kruszonką.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. do 175 stopni C. i piekę ok. 50 minut, grzałka góra-dół lub termoobieg.
Ciasto najlepiej smakuje nazajutrz a jeszcze lepiej i lepiej po kilku dniach. Polecam!