Przepis na ok. 15 grubszych placków
FARSZ
7-8 pieczarek
150 g mielonego (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia(opcjonalnie)
mała cebula
zielenina (u mnie koperek i szczypior)
sól, pieprz, szczypta majeranku do smaku
CIASTO NA PLACKI ZIEMNIACZANE
7-8 średnich ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej (ok 35 g)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 40 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Do podsmażonego mielonego - smażyłam bez tłuszczu, bo mięso go trochę ma - dodaję pokrojoną cebulkę. Krótko podsmażam i zaraza dodaję pokrojone na drobno pieczarki. Przyprawiam i duszę całość około 4-5 minut, często mieszając i odparowując nadmiar wody. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę i zestawiam z ognia.
Ziemniaki ścieram na tarce lub w rozdrabniaczu razem z cebulą. Dodaję mąki, jajko, ciut soku z cytryny, sól i pieprz.
Sok cytrynowy sprawia, że placki zachowują ładniejszy kolor, mniej ciemnieją. Jeśli ciasto miało sporo soku warto go odlać, żeby nie było zbyt rzadkie. Smażę placki zaraz po wyrobieniu ciasta na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, około 2 minut z każdej strony na średnim grzaniu.
Układam na lekko przestudzonych plackach porcję farszu i posypuję startym serem. Zapiekam w piekarniku na funkcji grilla około 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni C.
Do takich placków pasują różne sosy - u mnie był pomidorowy
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika