sobota, 24 czerwca 2017

LENIWE przepis na szybkie kluchy lub knedle

Witam serdecznie. Ciasto serowe jest smakowite i delikatne. Ważne jednak by nie przeholować z dodawaniem mąki i wyrabiać ciasto krótko...



Składniki ciasto na 2-3 porcje

300 g twarogu półtłustego - jeśli jest słabo odsączony warto go odcisnąć na sicie
około 70 g mąki pszennej (pół szklanki-125 ml)
1 jajko
szczypta soli



opcjonalnie owoce: truskawka , śliwka...

dodatkowo: trochę mąki do podsypywania, garnek, wrząca lekko osolona woda, łyżka oleju


Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie



Ser miażdżę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję roztrzepane jajko ze szczyptą soli. Mieszam  mniej więcej i dodaję mąkę. Mieszam i zarabiam składniki delikatnie bez ugniatania, jak najkrócej i łączę składniki w całość j.w. na zdjęciu. Natychmiast formuję kluchy krojąc na kształt większych kopytek. W trakcie podsypuje mąką, żeby się zbytnio nie kleiły. Ciasto jest pyszne nadziewane owocami, pieczarkami lub mięsem. Wrzucam na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Ostrożnie mieszam kluchy posuwając drewniana łyżką po dnie. Kiedy tylko wypłyną lepiej je od razu wyjąć, żeby zachowały ładniejszy wygląd. Podaję z polewą maślano-cynamonową z miodem lub cukrem i bułką tartą lub sosem śmietanowym. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


9 komentarzy:

  1. mój ulubiony słodki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leniwe z truskawkami! Wpadnij na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i pyszne danie. Dzieki za zaproszenie

      Usuń
  3. ich nie da się nie lubić, no po prostu się nie da :D zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za wizytę i za zaproszenie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. witam Pani Weroniko,
    te kluski przypominają mi wakacje u mojej kochanej Babci, są świetne na upalne dni. chciałam zapytać czy te leniwe nadają się do odgrzewania czy tylko na świeżo?
    pozdrawiam, Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu. Można odgrzewać, podsmażać. Pychota. Pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. wszystkiego dobrego :)

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...