środa, 28 czerwca 2017

PLACKI ZIEMNIACZANE pyyysznee przepis z pieczarkami z mięsem lub bez

Witam Kochani. Ostatnio robiłam placki ziemniaczane z dodatkami podobnymi do przepisu na pizzę. Pomysł podszepnęła, jak prawie zawsze zawartość resztek w lodówce. Takie placki smakują super zarówno na ciepło, jak i na zimno.




Przepis na ok. 15 grubszych placków



FARSZ



7-8 pieczarek
150 g mielonego (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia(opcjonalnie)
mała cebula
zielenina (u mnie koperek i szczypior)
sól, pieprz, szczypta majeranku do smaku


CIASTO NA PLACKI ZIEMNIACZANE



7-8 średnich ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej (ok 35 g)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 40 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku





Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Do podsmażonego mielonego - smażyłam bez tłuszczu, bo mięso go trochę ma - dodaję pokrojoną cebulkę. Krótko podsmażam i zaraza dodaję pokrojone na drobno pieczarki. Przyprawiam i duszę całość około 4-5 minut, często mieszając i odparowując nadmiar wody. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę i zestawiam z ognia.

Ziemniaki ścieram na tarce lub w rozdrabniaczu razem z cebulą. Dodaję mąki, jajko, ciut soku z cytryny, sól i pieprz.
Sok cytrynowy sprawia, że placki zachowują ładniejszy kolor, mniej ciemnieją.  Jeśli ciasto miało sporo soku warto go odlać, żeby nie było zbyt rzadkie. Smażę placki zaraz po wyrobieniu ciasta na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, około 2 minut z każdej strony na średnim grzaniu.







Układam na lekko przestudzonych plackach porcję farszu i posypuję startym serem. Zapiekam w piekarniku na funkcji grilla około 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni C.



Do takich placków pasują różne sosy - u mnie był pomidorowy



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 24 czerwca 2017

LENIWE przepis na szybkie kluchy lub knedle

Witam serdecznie. Ciasto serowe jest smakowite i delikatne. Ważne jednak by nie przeholować z dodawaniem mąki i wyrabiać ciasto krótko...



Składniki ciasto na 2-3 porcje

300 g twarogu półtłustego - jeśli jest słabo odsączony warto go odcisnąć na sicie
około 70 g mąki pszennej (pół szklanki-125 ml)
1 jajko
szczypta soli



opcjonalnie owoce: truskawka , śliwka...

dodatkowo: trochę mąki do podsypywania, garnek, wrząca lekko osolona woda, łyżka oleju




Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie



Ser miażdżę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję roztrzepane jajko ze szczyptą soli. Mieszam  mniej więcej i dodaję mąkę. Mieszam i zarabiam składniki delikatnie bez ugniatania, jak najkrócej i łączę składniki w całość j.w. na zdjęciu. Natychmiast formuję kluchy krojąc na kształt większych kopytek. W trakcie podsypuje mąką, żeby się zbytnio nie kleiły. Ciasto jest pyszne nadziewane owocami, pieczarkami lub mięsem. Wrzucam na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Ostrożnie mieszam kluchy posuwając drewniana łyżką po dnie. Kiedy tylko wypłyną lepiej je od razu wyjąć, żeby zachowały ładniejszy wygląd. Podaję z polewą maślano-cynamonową z miodem lub cukrem i bułką tartą lub sosem śmietanowym. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 20 czerwca 2017

Drożdżówki z truskawkami przepis jak na pączki z piekarnika

Witam serdecznie. Takie drożdżówki jak pączki czy jagodzianki dobre są do wielu owoców, ale że truskawki aktualnie królują to przepis właśnie z nimi. Zachęcam Kochani! Ciasto drożdżowe to łatwe ciasto. Ważne tylko by dać mu świeże drożdże i czas, żeby urosło.



Składniki na około 20 sztuk średniej wielkości drożdżówek


0,5 kg mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej + szczypta soli

2-3 żółtka

70 g masła 82% topionego ciepłego

około 250 ml ciepłego mleka lub wody

1/3 paczki drożdży świeżych (ok. 35 g)

ok. 100 g cukru

aromat

0,5 kg średnich truskawek+ 2 łyżeczki cukru pudru


2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru + 2-3 łyżki soku z truskawek (do polukrowania) 


Przygotowanie


Mąkę w misce mieszam z solą na sucho. Robię w mieszaninie zagłębienie, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję 2 łyżeczkami cukru i wlewam około 50 ml mleka ciepłego. Czekam kilka minut aż taki zaczyn zacznie pracować i podrośnie.



W tym czasie roztrzepuję żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Topię masło. Kiedy w zagłębieniu pojawia się taka drożdżowa pianka, dodaję do misy masę żółtkową i stopniowo mleko. Ilość mleka może się wahać. Ważne, żeby uzyskać ciasto gęściejsze jak typowe na bułki, ale dające się dość łatwo wyrobić ręką lub robotem. Wyrabiam do połączenia składników około minuty i dopiero dodaję ciepły tłuszcz. Ponownie wyrabiam, ale nieco dłużej 3-4 minuty. Posypuję wierzch ciasta odrobiną mąki, przykrywam misę talerzem (wybieramy odpowiednio dużą misę) i odstawiam do wyrośnięcia. Nie lubię tu określać czasu. Niech ciasto rośnie godzinę, dwie czy nawet trzy. W tym czasie przecież można odpocząć lub czym innym się zająć...


Wyrośnięte ciasto wyrabiam jeszcze około minuty. Daję mu kolejną minutę na krótki odpoczynek. Roluję i dzielę na mniej więcej równe kawałki. Kawałki nieco spłaszczam. Zanim położę na środku truskawkę podsypuję odrobinę cukru pudru i zaklejam dokładnie ciasto jak knedle czy pączki. Podsypuję w trakcie mąką, żeby sprawniej formować takie drożdżówki.

 

Po formowaniu ciasto znowu rośnie tym razem około pół godziny. Na surowo drożdżówki przypominają trochę takie zaokrąglone stożki, ale w piekarniku zrobią się pełniejsze. Tuż przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika smaruję roztrzepanym białkiem. 



Piekę około 17-20 minut w temperaturze 185 stopni C. lub 190 stopni C., grzałka góra-dół. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem lub lukruję tak jak wyżej pokazuję to na filmie.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 13 czerwca 2017

Drobiowe poduszki pychota z pieczarkami, mozzarellą i żurawiną

Witam serdecznie amatorów mięsnych przysmaków. Polecam sprawdzone fantastyczne w smaku poduszeczki z kurczaka, ściśle mówiąc z fileta. Na 10 takich nadziewanych poduszek potrzeba 5 pojedynczych piersi. Z jednej połówki uzyskujemy 2 poduszki...










Składniki na 10 poduszek drobiowych

5 pojedynczych sporych piersi lub 2,5 podwójnej
6-8 średnich pieczarek
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli
1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
garść żurawin lub śliwek suszonych pokrojonych albo moreli (dodatki opcjonalne i wg uznania)

przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, kminek, oregano, papryka mielona słodka i ostra

Panierka

kilka łyżek bułki tartej
1-2 białka
przyprawy jak wyżej po szczypcie

Oraz:

wykałaczki
tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Odcinam od piersi strzępki mięsa, które nie nadają się do nadziewania i odkładam do innej potrawy. Dzielę na połówki piersi i każdą rozcinam ostrożnie nożem wzdłuż linii przecięcia tak, żeby powstała kieszonka.



Oprószam mięso solą i niewielką ilością przypraw naturalnych i odstawiam na czas przygotowania farszu, czyli około 20-30 minut

Podsmażam pokrojoną na drobno cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zrumieni dodaję czosnek i zaraz pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Duszę około 3-5 minut. W trakcie przyprawiam. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę zaraz po wyłączeniu grzania i odstawiam całość do wystudzenia.




Kroję mozzarellę w kostkę, którą dodaje do przestudzonego farszu. Dodaję także 1 łyżkę bułki tartej i garść żurawin, żeby farsz nie rozlatywał się zbytnio po upieczeniu



Wypełniam poduszki farszem, lekko i ostrożnie go ubijając.  Zamykam od góry ścianki mięsa przewlekając przez nie wykałaczkę. Wykałaczki po upieczeniu poduszek przed trzeba usunąć.



Do białka dodaję ciut soli i przypraw jak wyżej i roztrzepuję widelcem. Poduszki drobiowe obtaczam najpierw w białku, potem w bułce. Układam na rozgrzanym tłuszczu i podsmażam z każdej strony krótko do zrumienienia.






Dopiekam poduszki pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do temp.190 stopni C. około 10 minut. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





czwartek, 8 czerwca 2017

Sałatka z pomidorów rzodkiewki i pęczaku prosta i pyszna

Witam Kochani. Polecam zdrową smakowitą sałatkę z pęczakiem, zwłaszcza latem z warzywami. Pomidory i rzodkiewka dobrze się uzupełniają-jedno soczyste, miekkie a drugie chrupiące. Smaczny zaś pęczak ma dodatkową zaletę, bo pochłania nadmiar płynów. Dzięki temu sałatki wyglądają lepiej i nie podchodzą wodą. Więcej o pęczaku TUTAJ


Składniki


porcja na 3-4 osoby




3-5 pomidorów

pęczek rzodkiewki

szklanka ugotowanej kaszy pęczak

zielenina - szczypiorek lub natka z pietruszki




Sos do sałatki jarzynowej


3 łyżki oleju lnianego lub oliwy
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie



Pokrojone warzywa łącze z kaszą i posiekanym szczypiorkiem. Mieszam składniki sosu. Dodaję sos do sałatki. Mieszam. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 6 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami na zimno z mleka zsiadłego lub jogurtu

Witam serdecznie. Polecam smaczną i lekką wersję sernika z mleka zsiadłego jako świetny deser na upalne dni.



Składniki 

2 litry mleka zsiadłego świeżego tzn. niezbyt kwaśnego, czyli takie świeże mleko, które ścięło się w cieple kilka godzin temu. Zamiast mleka może być jogurt około 1 litra

3 galaretki cytrynowe (w tym jedna do wylania na wierzch)

50-60 ml mleka lub śmietanki

około 0,5 kg truskawek lub inne owoce

około 200 g ciastek do wyłożenia formy lub spód biszkoptowy LINK

prosty poncz do ciastek: pół szklanki wody zimnej przegotowane plus 2-3 talarki cytryny



Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Latem nastawiam zwykłe mleko (najlepsze niepasteryzowane) na siadłochę, która w cieple jest już następnego dnia. 

Osączam 2 litry mleka zsiadłego z serwatki przez godzinę, może dwie, na gazie, wyłożonej w sicie, , co średnio daje połowę ilości do użycia


2 galaretki zalewam zimnym mlekiem, które po chwili spęcznieje. Wstawiam wtedy do rondla z gorącą wodą, żeby galaretki dobrze się rozpuściły na jednolity płyn


1 galaretkę zalewam w naczyniu 450 ml gorącej wody wg przepisu na opakowaniu, ale z ciut mniejszą ilością wody.

Masę mleczną odsączoną miksuję krótko, by była bardziej jednolita i by trochę się napowietrzyła. Do galaretek rozpuszczonych w mleku, które powinny być dość ciepłe, dodaję kilka łyżek masy z zsiadłego mleka. Mieszam energicznie i natychmiast dodaję do pozostałej masy mlecznej. Krótko miksuję do jednolitej masy. Jeśli słabo żeluje, wstawiam na chwilę do lodówki.

Ciastka w formie nasączam ponczem. Użyłam trochę za dużej formy o średnicy 24 cm, ale wystarczy zwiększyć np masę mleczną o pół litra lub jogurtową dodając 2 łyżeczki z czubkiem żelatyny lub kolejną galaretkę. 

Wylewam masę na ciastka i ponownie wkładam na kilka lub kilkanaście minut do lodówki, żeby lepiej się ścięła.

Wykładam owoce. Jeśli galaretka już żeluje, gęstnieje, wylewam na truskawki i wstawiam do lodówki. Całość szybko się zestali, jeśli wcześniejsza masa z truskawkami była również kilka minut w lodówce. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 1 czerwca 2017

Ryba chrupiąca w panierce sezamowej przepis

Witam Kochani! Kiedy piękna pogoda szkoda czasu na długie przygotowania do obiadu. Polecam rybę o orzechowym smaku, w sezamie. Raz na jakiś czas warto odstąpić od tradycyjnej bułki...




Składniki na 3-4 porcje

około 50-60 dag ryby (u mnie filet z dorszowatych)
5-6 łyżek sezamu
1 małe jajko
sól, pieprz do smaku
szczypta pieprzu ziołowego
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Odmrożoną, dobrze osączoną  rybę kroję na porcje i przyprawiam. Odstawiam na około pół godziny. W tym czasie można zrobić szybką sałatkę np: z pomidorów, rzodkiewki, jakaś zielenina...


Kawałki ryby zanurzam w rozbełtanym jajku i obtaczam w sezamie



Smażę tradycyjnie do zrumienienia sezamu - około 3-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu. Ważne. by mięso dobrze ścięło się i zdecydowanie zbielało.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...