czwartek, 26 stycznia 2017

Kluski z tartych ziemniaków szybki przepis

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się łatwym sposobem na smaczne szaro-zielone kluski do drugiego dania. Podałam je z pysznym szybkim gulaszem z kurczaka LINK oraz surówką z marchewki i czarnej rzepy LINK. Prosty przepis na zdrową surówkę lada dzień. Zapraszam... Pyychooota!




Składniki ciasto na 3-4 porcje ( około 30 klusek wielkości pyzy lub kluski śląskiej)


około 1 kg ziemniaków - u mnie 10 średnich ziemniaków
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (około 50 ml)
2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (około 100 ml)
łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
szczypta soli

Do gotowania

Duży garnek 
około 4-5 wody
1-2 łyżki oleju
sól do smaku




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



1. Ziemniaki ścieram na tarce lub szybciej w rozdrabniaczu, ale nie na miazgę. Masę układam na gęstym sicie nad garnkiem, gdzie zbierze się sok.

Skrapiam masę sokiem z cytryny, bo wolę, jak ciasto jest jaśniejsze. Uciskam masę przez chwilę płaską praską od tłuczenia ziemniaków, ale z wyczuciem, żeby przez sito nie stracić za dużo masy. Możecie odcisnąć przez gazę, ale nie zawsze mamy ją pod ręką i liczy się czas.

Masa u mnie traci około 130 ml soku. Sok dobrze wypić dla zdrowego żołądka a skrobię, która osiadła na dnie, dodać do masy. Odciśnięte ziemniaki przekładam do miski. Dodaję mąki, szczyptę soli i mieszam.

Podgrzewam garnek z wodą. Do gorącej wody dodaję olej i sól. Formuję kluski wielkości pyz (można je także nadziewać, jak kartacze czy cepeliny). Wrzucam bez pośpiechu pojedynczo do gotującej wody, żeby jej nie oziębiać. Po chwili delikatnie drewnianą łyżką przesuwam po dnie, by łatwiej kluski poszły w górę.


Gotuję około 2-3 minut  od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Mniejsze kluski gotuję krócej, większe dłużej.

Kluski na świeżo świetnie smakują z sosem lub odsmażane na drugi dzień.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 19 stycznia 2017

Pierogi pyszne ze szpinakiem i serem przepis

Witam Kochani. Polecam sprawdzony przepis na smaczne pierogi bez mięsa. Wiem, wiem, że niektórych z Was trudno będzie przekonać do szpinaku, ale uwierzcie, że kilka prostych naturalnych dodatków robi cuda...
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na idealne elastyczne ciasto do pierogów: LINK




Składniki na około 40 pierogów



Ciasto pierogowe z około 3 szklanek mąki pszennej LINK






Farsz do pierogów składniki


250-300 ml duszonego krótko szpinaku
100-150 ml twarogu półtłustego
50 ml jogurtu naturalnego lub chudej śmietany 12%
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka miodu lub cukru
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
ciut tłuszczu do smażenia

Dodatkowo: około 4-5 litrów wody, 1-2 łyżki oleju, sól



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

1. Wyrabiam ciasto średnio z 3 szklanek mąki (750 ml) i wody... Odstawiam miskę z ciastem pod przykryciem z folii na około 30 minut.

2. Przygotowanie farszu - duszę szpinak krótko bez przykrycia, dodaję bułkę tartą i podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami (po dodaniu czosnku smażę cebulę kilka sekund, żeby się czosnek nie przypalił i nie popsuł smaku farszu). Doprawiam całość solą i cukrem. Mieszam i studzę. Dodaję do masy ser półtłusty, jogurt. Mieszam. Doprawiam pieprzem świeżo mielonym, w razie potrzeby dodaję ciut soli.






3. Przygotowanym farszem nadziewam porcje ciasta i zlepiam pierogi. Kilka minut przed końcem lepienia pierogów włączam podgrzewam garnek z wodą. Do ciepłej wody dodaję olej i sól dla smaku ciasta (nie dodaje soli do ciasta surowego). Musi być wody sporo, żeby pierogi nie gotowały się w gęstej od mąki wodzie i nie wszystkie na raz (3 etapy gotowania po ok. 13-15 sztuk).

Gotuję pierogi około pół minuty, licząc od wypłynięcia na wierzch, w delikatnie wrzącej wodzie. Odparowane i ostudzone nadają się do podsmażenia na patelni. Polecam!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 12 stycznia 2017

Pyszna sałatka z tuńczyka prosty przepis

Witam Kochani! Dzisiaj polecam domowy sposób na smaczną sałatkę z rybą, która świetnie pasuje do pieczywa. Z tego przepisu wychodzą 2 słoiki o pojemności około 300 ml, więc wystarczy spokojnie na 2-3 dni dla 2-3 osób a później można zrobić kolejną porcję, żeby zachować jak najlepszy smak i świeżość.



Składniki na około 600 ml sałatki

około 200 g tuńczyka w kawałkach z puszki
1 spora pietruszka ugotowana
1 spora marchew ugotowana
1 średnia cebula
1 szklanka ugotowanego ryżu (250 ml) lub np: kaszy jaglanej
około 50 ml domowego przecieru pomidorowego lub rozwodnionego koncentratu
około 20-30 ml keczupu
2-3 szczypty oregano lub bazylii suszonej
1, 5 łyżeczki papryki słodkiej ze szczyptą chili
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
tłuszcz do podsmażenia cebuli
sól do smaku




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Do podrumienionej na tłuszczu rozdrobnionej cebuli dodaję oregano, przecier i mieszam. Duszę kilka sekund i zaraz dodaję paprykę. Po dodaniu papryki lepiej od razu wyłączyć palnik i wmieszać ją z gorącą cebulą z przecierem bez ryzyka, ze się przypali i straci ładny kolor.

Do wystudzonego ryżu dodaję pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę - idealne zdrowe składniki zamiast cukru. Dodaję rozdrobnione kawałki tuńczyka. Jeśli tuńczyk był we własnym sosie tak, jak u mnie, dolewam do sałatki 1 łyżkę dobrego oleju (dodałam lniany). Dodaję wystudzoną cebulę z przecierem i papryką, sól oraz keczup. Ilość keczupu według uznania do uzyskania lekkiej nuty kwaskowo-słodkiej. Mieszam. W razie potrzeby koryguję smak. Nadmiar sałatki przekładam do słoika. Zakręcam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni. Pychota! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 7 stycznia 2017

Roladki drobiowe z kurczaka z kapustą, grzybami... Mniammm!

Witam Kochani poświątecznie w Nowym 2017. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepszy od poprzedniego, czego Wam i sobie życzę. Roladki z kurczaka gościły u mnie w minione Święta, ze sprawdzonym pysznym farszem, jak do pierogów z dodatkiem suszonych śliwek. Pychota!!! Koniecznie wypróbujcie!








Składniki na około 12 roladek


3 podwójne piersi z kurczaka


Na nadzienie:

około 0,5 kg kapusty kiszonej
1-2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
kilkanaście grzybów suszonych
kilkanaście śliwek suszonych lub moreli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
tłuszcz do smażenia



Marynata do smarowania roladek


3-4 łyżki kefiru
1 łyżka z małym brzuszkiem miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem chrzanu
przyprawy po szczypcie: majeranek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, pieprz, czosnek-opcjonalnie


Panierka (opcjonalnie)

1 białko roztrzepane ze szczyptą soli
2-3 łyżki bułki tartej





Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

1. Kapustę w garnku zalewam niewielką ilością wody tylko do jej przykrycia. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku. Na 10-15 minut przed końcem gotowania kapusty dodaję grzyby. Ugotowaną kapustę razem z grzybami osączam na sicie uciskając, by pozbyć się większej ilości płynu. Po wystudzeniu siekam. Siekam śliwki i dodaję do kapusty. Dodaję posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulę. Mieszam całość. Doprawiam do smaku. Mieszam farsz dokładnie.

2. Piersi z kurczaka dzielę na dwie połowy. Każdą dzielę wzdłuż na pół. Ostrożnie rozbijam płaty przez folię spożywczą na  desce łagodniejszą stroną tłuczka. Oprószam każdy płat solą, pieprzem i odkładam na około 30 minut.

3. Mieszam składniki marynaty. Każdy płat smaruje od środka. Nakładam porcje nadzienia mniej więcej na środku i roluję, zamykając w trakcie boki roladek. Zanurzam w roztrzepanym białku i obtaczam w bułce, strzepując jej nadmiar.

4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Roladki układam końcem zawinięcia tak by znalazło się na spodzie patelni, dzięki temu utrwali się ich kształt . Smażę krótko około 3-5 minut do zrumienienia z każdej strony. Przekładam roladki do naczynia żaroodpornego. Przykrywam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 185 stopni C. na około 20 minut, grzałka góra-dół.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 16 grudnia 2016

Śledzie pieczone marynowane najlepsze słodko kwaśne przepis

Witam w gorącym okresie przedświątecznym. Wczoraj robiłam śledzie pieczone marynowane już z myślą o Świętach, do czego i Was kochani zachęcam, bo są przepyszne i łatwe do przygotowania i co ważne, nie muszą zajmować miejsca w lodówce, którego w gwiazdkowym okresie zawsze nam brakuje.








Składniki na słoiki o poj. około a 400-500 ml



8-10 płatów śledziowych
2 spore cebule
trochę mąki pszennej do obtoczenia śledzi (lub wersja panierki z jajkiem i tartą bułką)
trochę oleju do smażenia
przyprawy: u mnie oregano, kminek mielony, papryka słodka, pieprz czarny, sól do smaku



Zalewa do śledzi



0,7 litra wody
80 ml octu spirytusowego 10%
3 łyżki z brzuszkiem cukru (około 80 ml)
1 łyżeczka soli z małym brzuszkiem
2 łyżki oleju - u mnie rzepakowy tłoczony na zimno
przyprawy: 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela ang., po szczypcie kminku, oregano, papryki ostrej i około łyżeczki papryki słodkiej.

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Płaty śledziowe, jeśli słone trzeba moczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny-mozna przyśpieszyć odsolenie, zmieniając wodę. Śledzie osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na wygodne porcje-kęsy i przyprawiam szczyptą oregano z kminkiem i pieprzem czarnym. Odstawiam na 30 minut.

Smażę śledzie na niewielkiej ilości tłuszczu, na rumiano kilka minut z każdej strony aż ryby w środku zbieleją.


Cebulę smażę na tej samej patelni, o ile ryby nie przypaliły się wcześniej. W razie potrzeby dodaję ciut tłuszczu i podlewam kilka łyżek wody, żeby się nie przypaliła. Duszę do miękkości 3-5 minut, pilnując, by nadto nie zmiękła.

Wstawiam wodę do zalewy i równocześnie układam w słoikach śledzie i cebulę, mniej-więcej na przemian. Do wody dodaję cukier, sól, przyprawy. Gotuję około 2 minut i na końcu dodaję ocet i olej. Próbuję.W razie potrzeby dodaję ciut soli, papryki dla ostrości. Doprowadzam tylko do wrzenia i zaraz zalewam śledzie. Zakręcam dokładnie usuwając z gwintów ewentualne resztki cebuli. Zawartość powinna bez problemu zawekować się bez pasteryzacji, ale dla pewności można wstawić słoiki do garnka z gorącą wodą, by dłużej stygły i wekowały się. Jeśli chcemy dłużej niż 2 tygodnie przechowywać można pasteryzować 3-5 minut w gorącej wodzie ok. 80 stopni C, na minimalnym grzaniu.

Życzę Smacznych Radosnych Świąt
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 13 grudnia 2016

Kaczka pieczona pyszna i miękka mój sposób. Roast duck recipes.

Witam Kochani w gorącym przedświątecznym okresie. Dzisiaj podzielę się moim sprawdzonym sposobem na wyśmienitą kaczkę - miękką i soczystą. Kaczka to nie kurczak i tradycyjna obróbka niekoniecznie poskutkuje... Nie wystarczy ją długo piec, bo często wyschnie i zniechęci do kolejnych wypieków. Dołączam oczywiście filmik instruktażowy: LINK







Składniki solanki do kaczki o wadze około 2,5 kg



2 litry zimnej wody

2 łyżki z brzuszkiem soli

2 łyżeczki cukru

50-80 ml octu jabłkowego lub 250 ml cydru

3-4 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku lub ziół prowansalskich

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego i kminku

szczyptę chili lub pieprzu czarnego


Przygotowanie w dużym naczyniu


Oczyszczoną i obmytą kaczkę zanurzam w solance - w roztworze, z podanych wyżej składników wymieszanych z wodą. Przykrywam pokrywą i odstawiam do następnego dnia.

Następnego dnia osączam kaczkę z zalewy i przygotowuję marynatę.



Marynata do kaczki



około 200 ml maślanki lub kefiru

1 łyżka z brzuszkiem miodu

2 łyżeczki musztardy (u mnie chrzanowa)

2-3 łyżki oleju lub masła stopionego

1-2 ząbki rozdrobnionego czosnku

1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

przyprawy: łyżeczka z brzuszkiem majeranku lub ziół prowansalskich, po szczypcie kminku, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, soli

Mieszam składniki marynaty. Połową ilości smaruję dokładnie kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiam na około 4-5 godzin pod przykryciem. Pozostałą marynatą będę polewać kaczkę w trakcie pieczenia.

W międzyczasie przygotowuję farsz do kaczki



Składniki farszu na kaczkę o wadze około 2,5 kg




około 30 dag podrobów lub samej wątróbki drobiowej

około 30 dag mięsa drobiowego

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej

1-2 jajka

ciut tłuszczu do podsmażenia

przyprawy: łyżeczka majeranku, po szczypcie pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, sól do smaku



Przygotowanie farszu 


Obmytą i osączoną wątróbkę i mięso podsmażam kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję pod koniec podrumienioną cebulę, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Po przestudzeniu rozdrabniam na miałko lub mielę w maszynce. Dodaję kaszę mannę, jajko, trochę gałki muszkatołowej i mieszam.

Nadziewam kaczkę nadzieniem i przy pomocy wykałaczek spinam skórę od strony kuperka. Najpewniej zszyć kaczkę sznurkiem do wędlin, nie ściągając zbytnio skóry - ja spięłam wykałaczkami, gdzie zakładki samo przez się muszą być trochę większe a to z kolei poskutkowało pęknięciem skóry, która podczas pieczenia zawsze się trochę kurczy.

Rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C., grzałka góra-dół

Przygotowuję naczynie żaroodporne, na spód którego układam pokrojone warzywa- 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 nieduże jabłka, mała cebula pokrojona w piórka. Warzywa delikatnie przyprawiam majerankiem, solą, pieprzem i polewam 1-2 łyżkami stopionego masła lub oleju.

Układam kaczkę na mieszance jarzynowo-owocowej. Smaruję jeszcze wierzch niewielką ilością marynaty i wstawiam bez przykrycia do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut. Chodzi o to, żeby mięso szybko się ścięło po wierzchu i nie puszczało soków, utrzymując soczystość wewnątrz kaczki.


Kolejny etap - obniżam temperaturę do 180 stopni C, polewam kaczkę marynatą i sokiem jarzynowym, zbierającym się na dole naczynia. Przykrywam naczynie i piekę około godziny.

Kolejny etap: Obniżam temperaturę do 165 stopni C i piekę kolejną godzinę. - w trakcie ponownie polewam kaczkę i przykrywam naczynie. W połowie czasu  odbieram nadmiar płynu z naczynia i zostawiam kaczkę do końca pieczenia bez przykrycia, żeby nabrała rumieńców. Tłuszczyk, który się wytopił, zleję do słoika a płyn i warzywa zostawię do pysznego sosu.

Sos do kaczki bez zagęszczania 





Upieczone warzywa i jabłka miksuję z resztką płynu blenderem. Jeśli jest zbyt gęsty dodaję ciut wody. Przyprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem, choć u mnie nie było to konieczne. Sprawdzony pyszny aromatyczny sos -odpowiedni na słoność i lekko słodko kwaśny. Kolor można podkręcić koperkiem lub natką z pietruszki. Polecam!

Życzę Radosnych Zdrowych i Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 6 grudnia 2016

Makowiec świąteczny tortowy pyyyszny i łatwy

Witam Kochani. Dzisiaj przepis dla amatorów makowców - prosty i fantastyczny w smaku tort na bazie biszkoptu z makiem, którego opisałam w poprzednim poście LINK. Święta coraz bliżej a wypiek naprawdę rewelacja!







Składniki na tort o średnicy około 25-26 cm



biszkopt makowy LINK do przepisu - trzy płaty (dwa grubsze, jeden cieńszy do dekoracji)

biszkopt jasny - jeden płat (upiekłam biszkopt tylko z dwóch jaj, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemn, 1/3 szkl. cukru a dalej jak w przepisie TUTAJ

500-600 ml śmietany kremówki lub krem budyniowy LINK

1 galaretka (użyłam czerwonej) rozpuściłam w 400 ml gorącej wody

1 czekolada gorzka lub deserowa dobrej jakości lub 2-3 łyżki kakao rozmieszane w niewielkiej ilości słodkiej śmietanki

50-80 g orzechów włoskich lub migdałów łuskanych

100-150 g żurawiny kandyzowanej

2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru

płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu


Poncz


około 150 ml zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru (opcjonalnie)



Przygotowanie


LINK do przygotowanie na filmie


Orzechy opłukuję pod bieżącą wodą na sicie. Wrzucam do rondla i gotuję około pół minuty. Odcedzam na sicie.Studzę a potem siekam na drobniejsze kawałeczki. Żurawinę opłukuję najpierw zimną wodą a potem opłukuję wrzątkiem i studzę

Do rozpuszczonej chłodnej galaretki dodaję żurawinę i mieszam,

Topię pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej (temp. wody do 40 stopni)- można dodać ciut ciekłej śmietany kremówki, żeby łatwiej się rozpuściła.

Przygotowuję dekorację z cieńszego płatu biszkoptu makowego wykrojnikami do ciastek. Użyłam tu jedną choinkę  i pięć gwiazdek. Pozostały biszkopt przyda się na okruszki do obsypania boków tortów.





Ubijam śmietanę na sztywno. Dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Krótko miksuję do połączenia. Ujmuję 3/4 ilości kremu a do 1/4 dodaję roztopioną czekoladę. Zanim dodam czekoladę rozluźniam ją 2-3 łyżkami ubitej śmietany. Miksuję krótko do połączenia.

Układam na paterze jeden z grubszych płatów makowych. Oszczędnie nasączam - dosłownie ciut, ciut, bo biszkopt jest wilgotny i pulchny a musi udźwignąć całe ciasto. Nakładam około 1/3 porcji jasnego kremu a potem płat o zbliżonej szerokości biszkoptu jasnego. Mój był bardzo puszysty i miękki, więc nasączyłam go również niewielką ilością ponczu. Posmarowałam go cieniutką warstwą kremu jasnego i ułożyłam gęstą galaretkę, która praktycznie za moment całkiem się zsiądzie. Posypałam orzechami. Ułożyłam na to drugi płat biszkoptu makowego. Minimalnie nasączyłam. Posmarowałam boki i wierzch kremem czekoladowym,  zostawiając na wierzchu puste miejsce - koło o średnicy około 15 -18 cm. To puste miejsce posmarowałam cienką warstwą kremu jasnego. Ułożyłam na nim dekorację z wyciętych gwiazdek i choinki. Rozmiar koła w środku trzeba dopasować do wielkości ciastek makowych. Szprycą dekoruję jasnym kremem, maskując jednocześnie małe niedociągnięcia przy smarowaniu kremem. Żurawiną dodaję trochę kontrastu i gotowe. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki albo w chłodne ciemne miejsce na kilka godzin, najlepiej do jutra.

Życzę udanych wypieków!
Wszystkiego najlepszego w Święta i w Nowym Roku 2017
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...