Translate

piątek, 16 grudnia 2016

Śledzie pieczone marynowane najlepsze słodko kwaśne przepis

Witam w gorącym okresie przedświątecznym. Wczoraj robiłam śledzie pieczone marynowane już z myślą o Świętach, do czego i Was kochani zachęcam, bo są przepyszne i łatwe do przygotowania i co ważne, nie muszą zajmować miejsca w lodówce, którego w gwiazdkowym okresie zawsze nam brakuje.




Składniki na słoiki o poj. około a 400-500 ml


8-10 płatów śledziowych
2 spore cebule
trochę mąki pszennej do obtoczenia śledzi (lub wersja panierki z jajkiem i tartą bułką)
trochę oleju do smażenia
przyprawy: u mnie oregano, kminek mielony, papryka słodka, pieprz czarny, sól do smaku


Zalewa do śledzi

0,7 litra wody
80 ml octu spirytusowego 10%
3 łyżki z brzuszkiem cukru (około 80 ml)
1 łyżeczka soli z małym brzuszkiem
2 łyżki oleju - u mnie rzepakowy tłoczony na zimno
przyprawy: 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela ang., po szczypcie kminku, oregano, papryki ostrej i około łyżeczki papryki słodkiej.

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Płaty śledziowe, jeśli słone trzeba moczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny-mozna przyśpieszyć odsolenie, zmieniając wodę. Śledzie osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na wygodne porcje-kęsy i przyprawiam szczyptą oregano z kminkiem i pieprzem czarnym. Odstawiam na 30 minut.

Smażę śledzie na niewielkiej ilości tłuszczu, na rumiano kilka minut z każdej strony aż ryby w środku zbieleją.

Cebulę smażę na tej samej patelni, o ile ryby nie przypaliły się wcześniej. W razie potrzeby dodaję ciut tłuszczu i podlewam kilka łyżek wody, żeby się nie przypaliła. Duszę do miękkości 3-5 minut, pilnując, by nadto nie zmiękła.

Wstawiam wodę do zalewy i równocześnie układam w słoikach śledzie i cebulę, mniej-więcej na przemian. Do wody dodaję cukier, sól, przyprawy. Gotuję około 2 minut i na końcu dodaję ocet i olej. Próbuję.W razie potrzeby dodaję ciut soli, papryki dla ostrości. Doprowadzam tylko do wrzenia i zaraz zalewam śledzie. Zakręcam dokładnie usuwając z gwintów ewentualne resztki cebuli. Zawartość powinna bez problemu zawekować się bez pasteryzacji, ale dla pewności można wstawić słoiki do garnka z gorącą wodą, by dłużej stygły i wekowały się. Jeśli chcemy dłużej niż 2 tygodnie przechowywać można pasteryzować 3-5 minut w gorącej wodzie ok. 80 stopni C, na minimalnym grzaniu.

Życzę Smacznych Radosnych Świąt
Pozdrawiam Weronika

19 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WItam Pani Elu. Prawdziwe matiasy to młode sledzie poławiane na wiosnę i w Polsce praktycznie nie do kupienia. Te śledzie w przepisie, takie jak widać na filmie- są surowe-(świeżość śledzi poznajemy po jędrnym mięsie-jak jest kruche poszarpane to śledż nie nadaje się do spożycia

      Usuń
  2. Chodziło mi oczywiście o produkt wyjściowy😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Niektórzy jedzą śledzie na słodko i to nie mieści mi się w moich wizjach smakowych, ale słodko-kwaśne brzmią bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopóki się nie spróbuje to niewiadoma, choć gusta wiadomo, że różne i jednak warto zrobić, bo może własnie to jest to...

      Usuń
  4. Czy to są śledzie świeże czyli nie solone , które się smaży jak każdą rybę , czy solone , które trzeba wymoczyć, a potem smażyć . Zrozumiałam , że to są śledzie solone tzw. płaty śledziowe , bo śledź świeży jest w całości .Dana .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas całe jak i płaty sa solone, dlatego ja moczę, żeby nie psuły smaku. Może jak blisko morza to mniej solą...

      Usuń
  5. Doskonały pomysł na przekąskę !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wooooow! POpłynęłaś! To musi być genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Pychota. Dziekuję za miłe odwiedziny

      Usuń
  7. Weroniko, życzę wspaniałych i radosnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu wzajemnie Radosnych Spokojnych ŚwiąT w Rodzinnym Gronie Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2017

      Usuń
  8. Uwielbiam sledziki w kazdej postaci ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za bardzo dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Kamilo. Dziękuję za mile odwiedziny i korzystanie z przepisów. Wszystkiego najlepszego w Nowym 2017

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...