czwartek, 19 stycznia 2017

Pierogi pyszne ze szpinakiem i serem przepis

Witam kochani. Polecam sprawdzony przepis na smaczne pierogi bez mięsa. Wiem, wiem, że niektórych z Was trudno będzie przekonać do szpinaku, ale uwierzcie, że kilka prostych naturalnych dodatków robi cuda...
Pierogi smakują wybornie zaraz po ugotowaniu, na ciepło i na zimno bez dodatków typu skwarki czy cebulka, ale każdy może spożyć wedle upodobań - z okrasą, podsmażane lub z pysznym sosem.
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na idealne elastyczne ciasto do pierogów: LINK






Składniki na około 40 pierogów

Ciasto pierogowe z około 3 szklanek mąki pszennej LINK



Farsz

250-300 ml duszonego krótko szpinaku
100-150 ml twarogu półtłustego
50 ml jogurtu naturalnego lub chudej śmietany 12%
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka miodu lub cukru
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
ciut tłuszczu do smażenia

Dodatkowo: około 4-5 litrów wody, 1-2 łyżki oleju, sól

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

1. Wyrabiam ciasto średnio z 3 szklanek mąki (750 ml) i wody... Odstawiam miskę z ciastem pod przykryciem z folii na około 30 minut.

2. Przygotowanie farszu - duszę szpinak krótko bez przykrycia, dodaję bułkę tartą i podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami (po dodaniu czosnku smażę cebulę kilka sekund, żeby się czosnek nie przypalił i nie popsuł smaku farszu). Doprawiam całość solą i cukrem. Mieszam i studzę. Dodaję do masy ser półtłusty, jogurt. Mieszam. Doprawiam pieprzem świeżo mielonym, w razie potrzeby dodaję ciut soli.


3. Przygotowanym farszem nadziewam porcje ciasta i zlepiam pierogi. Kilka minut przed końcem lepienia pierogów włączam podgrzewam garnek z wodą. Do ciepłej wody dodaję olej i sól dla smaku ciasta (nie dodaje soli do ciasta surowego). Musi być wody sporo, żeby pierogi nie gotowały się w gęstej od mąki wodzie i nie wszystkie na raz (3 etapy gotowania po ok. 13-15 sztuk).



Gotuję pierogi około pół minuty, licząc od wypłynięcia na wierzch, w delikatnie wrzącej wodzie. Odparowane i ostudzone nadają się do podsmażenia na patelni. Polecam!



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Mmm pycha! Kocham wszelkie pierogi.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny! Pierogi pychota! Polecam

      Usuń
  2. I ja lubię pierogi, ale nigdy sama ich nie robię, więc może czas to zmienić! Świetny przepis, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj Beatko w takiej porcji jak u mnie - to tak bardzo dużo pracy nie ma

      Usuń
  3. Super przepis, ja uwielbiam wszystko co ze szpinakiem, pierogi zwykle robię hurtowo jak mam czas a potem zamrażam :] na czarną godzinę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny. Polecam ten przepis ze szpinakiem. Pierogi zawsze chętnie są zjadane

      Usuń
  4. Ja szpinak uwielbiam, a w takim połączeniu na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak doprawiony, jak zresztą wiele warzyw smakuje wyśmienicie. Polecam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...