Translate

wtorek, 6 grudnia 2016

Makowiec świąteczny tortowy pyyyszny i łatwy

Witam kochani. Dzisiaj przepis dla amatorów makowców - prosty i fantastyczny w smaku tort na bazie biszkoptu z makiem, którego opisałam w poprzednim poście LINK. Święta coraz bliżej a wypiek naprawdę rewelacja!





Składniki na tort o średnicy około 25-26 cm


biszkopt makowy LINK do przepisu - trzy płaty (dwa grubsze, jeden cieńszy do dekoracji)

biszkopt jasny - jeden płat (upiekłam biszkopt tylko z dwóch jaj, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemn, 1/3 szkl. cukru a dalej jak w przepisie TUTAJ

500-600 ml śmietany kremówki lub krem budyniowy LINK

1 galaretka (użyłam czerwonej) rozpuściłam w 400 ml gorącej wody

1 czekolada gorzka lub deserowa dobrej jakości lub 2-3 łyżki kakao rozmieszane w niewielkiej ilości słodkiej śmietanki

50-80 g orzechów włoskich lub migdałów łuskanych

100-150 g żurawiny kandyzowanej

2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru

płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu


Poncz

około 150 ml zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru (opcjonalnie)



Przygotowanie
LINK do przygotowanie na filmie

Orzechy opłukuję pod bieżącą wodą na sicie. Wrzucam do rondla i gotuję około pół minuty. Odcedzam na sicie.Studzę a potem siekam na drobniejsze kawałeczki. Żurawinę opłukuję najpierw zimną wodą a potem opłukuję wrzątkiem i studzę

Do rozpuszczonej chłodnej galaretki dodaję żurawinę i mieszam,

Topię pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej (temp. wody do 40 stopni)- można dodać ciut ciekłej śmietany kremówki, żeby łatwiej się rozpuściła.

Przygotowuję dekorację z cieńszego płatu biszkoptu makowego wykrojnikami do ciastek. Użyłam tu jedną choinkę  i pięć gwiazdek. Pozostały biszkopt przyda się na okruszki do obsypania boków tortów.



Ubijam śmietanę na sztywno. Dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Krótko miksuję do połączenia. Ujmuję 3/4 ilości kremu a do 1/4 dodaję roztopioną czekoladę. Zanim dodam czekoladę rozluźniam ją 2-3 łyżkami ubitej śmietany. Miksuję krótko do połączenia.

Układam na paterze jeden z grubszych płatów makowych. Oszczędnie nasączam - dosłownie ciut, ciut, bo biszkopt jest wilgotny i pulchny a musi udźwignąć całe ciasto. Nakładam około 1/3 porcji jasnego kremu a potem płat o zbliżonej szerokości biszkoptu jasnego. Mój był bardzo puszysty i miękki, więc nasączyłam go również niewielką ilością ponczu. Posmarowałam go cieniutką warstwą kremu jasnego i ułożyłam gęstą galaretkę, która praktycznie za moment całkiem się zsiądzie. Posypałam orzechami. Ułożyłam na to drugi płat biszkoptu makowego. Minimalnie nasączyłam. Posmarowałam boki i wierzch kremem czekoladowym,  zostawiając na wierzchu puste miejsce - koło o średnicy około 15 -18 cm. To puste miejsce posmarowałam cienką warstwą kremu jasnego. Ułożyłam na nim dekorację z wyciętych gwiazdek i choinki. Rozmiar koła w środku trzeba dopasować do wielkości ciastek makowych. Szprycą dekoruję jasnym kremem, maskując jednocześnie małe niedociągnięcia przy smarowaniu kremem. Żurawiną dodaję trochę kontrastu i gotowe. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki albo w chłodne ciemne miejsce na kilka godzin, najlepiej do jutra.

Życzę udanych wypieków!
Wszystkiego najlepszego w Święta i w Nowym Roku 2017
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. Jak dla mnie to istne arcydzieło kulinarne! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Beatko! Polecam! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wyglada smakowicie, ale jak dla mnie wcale nie jest łatwy... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Olimpio. Zawsze zanim cos zrobimy wydaje nam się trudne. Dziękuję za odwiedziny, Pozdrawiam

      Usuń
  3. Cudowny makowy torcik Weroniko, na pewno przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort jest przepiękny! Idealny na świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Weronika upiekłam torcik wraz z dziećmi prócz tego ciasta jeszcze piernik z pani przepisu który wybitnie smakował mojemu synkowi co do makowce cuuudo mój tato się nim zajadam i choć sama karmię piersią córcie skusiłam się bo nie sposób się oprzeć godne polecenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Życzę Wszystkiego najlepszego w Nowym 2017. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...