czwartek, 12 stycznia 2017

Pyszna sałatka z tuńczyka prosty przepis

Witam kochani! Dzisiaj polecam domowy sposób na smaczną sałatkę z rybą, która świetnie pasuje do pieczywa. Z tego przepisu wychodzą 2 słoiki o pojemności około 300 ml, więc wystarczy spokojnie na 2-3 dni dla 2-3 osób a później można zrobić kolejną porcję, żeby zachować jak najlepszy smak i świeżość.



Składniki na około 600 ml sałatki

około 200 g tuńczyka w kawałkach z puszki
1 spora pietruszka
1 spora marchew
1 średnia cebula
1 szklanka ugotowanego ryżu (250 ml) lub np: kaszy jaglanej
około 50 ml domowego przecieru pomidorowego lub rozwodnionego koncentratu
około 20-30 ml keczupu
2-3 szczypty oregano lub bazylii suszonej
1, 5 łyżeczki papryki słodkiej ze szczyptą chili
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
tłuszcz do podsmażenia cebuli
sól do smaku

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Do podrumienionej na tłuszczu rozdrobnionej cebuli dodaję oregano, przecier i mieszam. Duszę kilka sekund i zaraz dodaję paprykę. Po dodaniu papryki lepiej od razu wyłączyć palnik i wmieszać ją z gorącą cebulą z przecierem bez ryzyka, ze się przypali i straci ładny kolor.

Do wystudzonego ryżu dodaję pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę - idealne zdrowe składniki zamiast cukru. Dodaję rozdrobnione kawałki tuńczyka. Jeśli tuńczyk był we własnym sosie tak, jak u mnie, dolewam do sałatki 1 łyżkę dobrego oleju (dodałam lniany). Dodaję wystudzoną cebulę z przecierem i papryką, sól oraz keczup. Ilość keczupu według uznania do uzyskania lekkiej nuty kwaskowo-słodkiej. Mieszam. W razie potrzeby koryguję smak. Nadmiar sałatki przekładam do słoika. Zakręcam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni. Pychota! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, hummusy i sałatki do chleba. Odkąd robię je w domu, praktycznie nie kupuję gotowych, których skład pozostawia wiele do życzenia. Robię z nich śniadania, kolacje, zabieram do pracy i przygotowuję tartinki na imprezę, dlatego ciągle korzystam z nowych przepisów :) Ostatnio akurat przerzuciłam się na pasty rybne m.in. z makreli, śledzi i łososia, teraz chętnie skorzystam z pomysłu na tuńczyka. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe jedzenie na pewno lepsze. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajny pomysł. A można bez pietruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa według uznania, ale w sałatce pietruszka dobrze się łączy

      Usuń
  3. Czy pietruszka i marchewka może być gotowana? Czy musi być surowa?

    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie gotowana a z surową no nie wiem, ale kto nie próbuje ten nie wie

      Usuń
  4. Wygląda bardziej jak pasta, niż sałatka, ale w wykonaniu prosta, składniki ciekawe, warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...